Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft, κέδισαν τέσσερις φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι φοιτητές έφτιαξαν μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για κινητά τηλέφωνα, η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στο πρόβλημα του bullying καθώς και την αύξηση της ενσυναίσθησης και της αυτοπεποίθησής τους, προκειμένου να διαχειρίζονται δραστικά τέτοια φαινόμενα στο σχολείο και στον κοινωνικό τους περίγυρο.
Η εφαρμογή πήρε το όνομα της από την Amanda Todd, η οποία σε ηλικία 15 χρονών αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της, αφότου υπέστη bullying, σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας. Πριν από το θάνατο της δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο εξιστορούσε την τραγική ιστορία της μέσα από μια σειρά από κάρτες.
Το βίντεο απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα και η Amanda έγινε σύμβολο κατά του bullying και πηγή έμπνευσης για τους τέσσερις φοιτητές οι οποίοι με τη βοήθεια του καθηγητή τους κ. Χατζηλεοντιάδη έφτιαξαν την εφαρμογή.
Οι τέσσερις φοιτητές που βραβεύθηκαν sτην κατηγορία World Citizenship, είναι οι Μαργαρίτα Μπίντση, Γιώργος Σχινάς, Ηλίας Χρυσοβέργης και Βασίλης Μπαλτατζή. Το βραβείο απένειμε στην ελληνική ομάδα ο ίδιος ο CEO της Microsoft, Satya Nadella.
Με αφορμή την διάκριση ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο facebook:
“Είναι ο Βασίλης, ο Γιώργος, η Μαργαρίτα, ο Ηλίας. Φοιτητές στο Α.Π.Θ. Είναι η παρέα της Amanda. Μιας ομάδας που δημιουργήθηκε στην μνήμη, μιας κοπέλας η οποία πριν βάλει τέλος στη ζωή της έφτιαξε ένα βίντεο για το bullying που είχε υποστεί και τα βασανιστήρια που της είχαν κάνει. Τα 4 αυτά παιδιά με τη συνεργασία του καθηγητή τους κ. Χατζηλεοντιάδη, δημιούργησαν μια διαδραστική εφαρμογή στα κινητά για την καταπολέμηση του bullying. Γιατί η εικονική πραγματικότητα μπορεί να ευαισθητοποιήσει πιο εύκολα τα παιδιά από ότι ένα ασπρόμαυρο άρθρο ή ένα ρεπορτάζ γεμάτο κλισέ. Και την Πέμπτη κέρδισαν τον Παγκόσμιο διαγωνισμό «Imagine Cup» της Microsoft που διεξήχθη στην Αμερική! Υπάρχει λοιπόν και αυτή η Ελλάδα. Υπάρχει και αυτό το Α.Π.Θ. και κυρίως υπάρχουν και αυτά τα παιδιά. Η φαντασία, τα όνειρα, η γνώση, η δύναμη που… δεν μπορεί, κάποια στιγμή, θα αλλάξουν την Ελλάδα”.