Επιστολές έστειλαν στη Νίκη Κεραμέως και στον πρωθυπουργό έστειλαν, οι φοιτητές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων του πρώην Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας για την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας.
Η επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Εμείς οι φοιτητές του πολύπαθου πρώην τμήματος «Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων» με έδρα τον Πύργο Ηλείας απευθυνόμαστε σε εσάς ως την τελευταία μας ελπίδα, ώστε να δώσετε μια οριστική λύση στο μείζων πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φοιτητική μας κοινότητα και αυτό είναι η κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας στο οποίο και έχουμε ενσωματωθεί.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να βρεθεί μια άμεση και οριστική λύση, στο μείζων ζήτημα που αντιμετωπίζει η φοιτητική μας κοινότητα και να μην επιτρέψετε την κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο Ηλείας, στο οποίο έχει ενσωματωθεί και το δικό μας τμήμα, σύμφωνα με το Νόμο 4610/19 περί Συνέργειας Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι ενώ φοιτούμε σε σύνολο 1500 φοιτητές.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Στις 12/06/2019 επιλέξατε να ξεκινήσετε την περιοδεία σας στην Ηλεία, από την Αρχαία Ολυμπία τονίζοντας την σπουδαιότητα αυτού του τόπου και όχι άδικα.
Στον χαιρετισμό σας κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία Ολυμπία, επισημαίνοντας τα εξής: «Χαίρομαι που ξεκινώ σήμερα την περιοδεία μου στο νομό Ηλείας από την Αρχαία Ολυμπία, αυτόν τον τόσο σπουδαίο τόπο, έναν τόπο, ο οποίος είναι ταυτισμένος με την ιστορία της πατρίδας μας, έναν τόπο που πρέπει να αναδειχθεί σε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο της Ολυμπίας, όχι μόνο της Ηλείας, όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδος, αλλά και ολόκληρης της χώρας».
Σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Ολυμπία στον Πύργο εδρεύει, για ευνόητους λόγους, το μοναδικό σε επίπεδο Προπτυχιακών σπουδών Τμήμα Μουσειολογίας της χώρας μας.
Σας γνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο Τμήμα είναι 6ο σε σειρά προτίμησης από τα 35 του Πανεπιστημίου Πατρών, με δυναμικό 500 περίπου φοιτητών στα μόλις δύο έτη λειτουργίας του.
Παρόλα αυτά δεν του δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξής του, ούτε καν η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 7/11/2019 παρόλο που ανέστειλε την λειτουργία 37 νέων τμημάτων, δεν ανέστειλε την λειτουργία και του Τμήματος Μουσειολογίας, αναγνωρίζοντας την ορθή και απαραίτητη λειτουργία αυτού στην σημερινή του έδρα.
Σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο δόθηκε η δυνατότητα μετακίνησης 4 μονίμων διδασκόντων από το πρώην Τμήμα ΔΟΕΠ&ΤΜ προς το Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι θέσεις αυτές δεν αναπληρώθηκαν ποτέ από το Πανεπιστήμιο, όπως είναι το ηθικό και το δίκαιο.
Επίσης δεν διατέθηκε ούτε μία θέση από τις 38 που δόθηκαν το 2019 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ούτε βέβαια και από τις 35 το 2020.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποδυναμωθεί το Τμήμα μας, αφού σήμερα διαθέτει μόνο 2 μέλη ΔΕΠ.
Την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την έλλειψη καθηγητών, φέρει το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς ούτε οι προηγούμενες αλλά ούτε και οι σημερινές Πρυτανικές αρχές μερίμνησαν, ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το Τμήμα Μουσειολογίας, το αντίθετο μάλιστα.
Οι σημερινές Πρυτανικές αρχές,πριν ακόμα εκλεγούν,αλλά και κατά τη διάρκεια διοίκησής τους έως και σήμερα έχουν στοχοποιήσει το Τμήμα , εμάς τους ίδιους καθώς και μια ολόκληρη πόλη, μιλώντας δημόσια με απαξιωτικό τρόπο για ένα Τμήμα στην μέση του τίποτα, χωρίς καθηγητές, χωρίς υποδομές, με φοιτητές κάτω του μέσου όρου σε σχέση με τους φοιτητές άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σας ενημερώνουμε πως στο Τμήμα Μουσειολογίας ο πρώτος εισακτέος έχει εισαχθεί με 16 .975 μόρια και ο τελευταίος με 5.450 όπως αναφέρει και η ίδια Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού στην εισήγησή της, ενώ υπάρχουν Τμήματα στην έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση εισαγωγής τα 1725 μόρια, επίσης Τμήματα της Περιφέρειάς του με μόλις 875 μόρια.
Όπως και ο ίδιος γνωρίζετε, η πόλη του Πύργου δεν είναι βεβαίως σε καμία περίπτωση η μέση του τίποτα.
Είναι μια πόλη που διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο με σπουδαία εκθέματα, Δημοτικό Θέατρο, απίστευτα έργα του Τσίλλερ.
Επίσης έχει το πλεονέκτημα της άμεσης πρόσβασης σε χώρους απαράμιλλης ιστορικής αξίας, όπως η Αρχαία Ολυμπία, ο Επικούρειος Απόλλωνας και η Αρχαία Ήλιδα.
Από τις αρχές του Νοεμβρίου όλη η φοιτητική μας κοινότητα βιώνουμε πρωτόγνωρες και απίστευτα δυσάρεστες για εμάς και τις οικογένειές μας καταστάσεις, καθώς για πρώτη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Από τον Νοέμβριο βιώνουμε την πλήρη απαξίωση από το Πανεπιστήμιο Πατρών, αρνούμενοι να μας διαθέσουν τον απαραίτητο αριθμό διδασκόντων. Για τον λόγο αυτό στις 28/12/2020 είχαμε απευθυνθεί με επιστολή μας στην γενική Γραμματεία σας.
Η τεράστια αυτή έλλειψη, είχε ως αποτέλεσμα να μην διδαχθούμε τον μεγαλύτερο αριθμό μαθημάτων, ακόμα και να μην διδαχθούμε καθόλου μαθήματα, όπως στην κατεύθυνση της Επικοινωνίας του Ζ΄ εξαμήνου φοίτησης.
Οι Πρυτανικές αρχές αρνούνταν πεισματικά να κατανείμουν θέσεις συμβασιούχων στο Τμήμα Μουσειολογίας, μεταφέροντας μόνιμα την ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επωμιστούμε τα μαθήματα που δεν διδαχθήκαμε, για το εαρινό εξάμηνο και να μην μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την Πρακτικής μας άσκηση ή να αναλάβουμε Διπλωματική εργασία.
Όλη αυτή η κατάσταση μας πηγαίνει πίσω στις σπουδές μας χωρίς να φέρουμε εμείς την παραμικρή ευθύνη. Δεν ζητήσαμε εμείς ενσωμάτωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών ας μας άφηναν να τελειώσουμε τις σπουδές μας στην σχολή και την πόλη που είχαμε επιλέξει γι αυτό.
Έπειτα από έναν τιτάνιο αγώνα και αφού είχε ολοκληρωθεί το Χειμερινό εξάμηνο, το Πανεπιστήμιο Πατρών βρήκε και κατένειμε θέσεις διδακτορικών υποτρόφων έως και το Εαρινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 για τους φοιτητές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων.
Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας στο Τμήμα που φοιτούμε, πάνω στο γνωστικό αντικείμενο που σπουδάζουμε και την πόλη που έχουμε επιλέξει, καθώς καμία επίσημη διαβεβαίωση δεν μας δίνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την μέριμνα που έχει λάβει για τους φοιτητές του πρώην Τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ στην πιθανότητα κατάργησης του Τμήματος Μουσειολογίας.
Δεν συμπεριληφθήκαμε καν στην εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στα ερωτήματά μας για το ποια μέριμνα έχει λάβει το Πανεπιστήμιο για εμάς καμία επίσημη απάντηση δεν έχουμε λάβει ως και αυτή την στιγμή.
Από τα τοπικά μέσα ενημερωθήκαμε ότι το Πανεπιστήμιο ανέφερε πως πρώτα θα ψηφιστεί ο Νόμος και έπειτα θα δουν τι θα πράξουν για εμάς.
Απορίας άξιο είναι το γεγονός, πώς το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι σίγουρο πως θα ψηφιστεί Νόμος.
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την επίκληση του Άρθρου 5 του Νόμου 4485/2017, ισχυρίστηκε πως το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίζει για το μέλλον των Τμημάτων και το Υπουργείο απλά συμφωνεί, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
Το Πανεπιστήμιο προτείνει και το Υπουργείο αποφασίζει σύμφωνα με τον ανωτέρω Νόμο.
Επίσης σύμφωνα με τις δηλώσεις του κου Υφυπουργού, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τοπικούς φορείς και αφορούσε στο μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Νομό Ηλείας, θεωρεί τελειωμένη υπόθεση την κατάργηση της Μουσειολογίας.
Όλα αυτά έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση στην φοιτητική μας κοινότητα, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο, πως η κατάργηση του μοναδικού Τμήματος Μουσειολογίας της χώρας έχει ήδη ληφθεί .
Όπως και το 2019 έτσι και σήμερα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
Εμείς όμως επωμιζόμαστε πάντα τις συνέπειες των αποφάσεών τους και πάντα χωρίς να ευθυνόμαστε.
Κυρίαρχη αρμοδιότητα των Υπουργείων Παιδείας και των Πανεπιστημίων σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, είναι η φοιτητική μέριμνα.
Δυστυχώς σήμερα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο σε ότι αφορά τους φοιτητές του Τμήματός μας.
Αντιθέτως βιώνουμε την απαξίωση και την αδιαφορία τόσο για εμάς, όσο και για τις οικογένειές μας που στερούνται για τις δικές μας σπουδές.
Η κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας και η μεταφορά του στην Πάτρα μέσω την απορρόφησής του από το Τμήμα Ιστορίας -Αρχαιολογίας του Αγρινίου, είναι μια απόφαση άδικη και παράλογη για εμάς και μοναδική σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος.
Δεν νοείται το μοναδικό τμήμα Μουσειολογίας της χώρας να ενσωματωθεί σε ένα τμήμα που εδρεύει σε μια πόλη το Αγρίνιο που είναι μακριά από αρχαιολογικούς χώρους με ιδιαίτερα σημαντική αξία.
Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει προταθεί, το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας να μεταφερθεί στον Πύργο όπου και η έδρα του τμήματος Μουσειολογίας και να αποτελούν μια ακαδημαϊκή ενότητα, στην πόλη που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα και τον Επικούρειο Απόλλωνα.
Σας παρακαλούμε να μην επιτρέψετε να πραγματοποιηθεί αυτή η κατάφωρη αδικία εις βάρος μας.
Σας καλούμε να πράξετε τα δέοντα, ώστε αυτό το μοναδικό Τμήμα Μουσειολογίας της χώρας μας, να παραμείνει ως έχει στην έδρα του, την πόλη του Πύργου και να βοηθήσετε στην πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο διδακτικό προσωπικό, ώστε όχι μόνο να μην καταργηθεί αλλά και να αναπτυχθεί όπως και του αξίζει.
Εμείς οι φοιτητές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας σε εσάς προκειμένου να μην συντελεστεί αυτό το έγκλημα.
Παρακαλούμε να μην μας αγνοήσετε.
Με εκτίμηση
Σύλλογος φοιτητών πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων
Υ.Γ. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση είμαστε στην διάθεσή σας.
Υ.Γ 2 Σας επισυνάπτουμε την επιστολή του Συλλόγου μας προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικής κατάστασης.
Η επιστολή στην Νίκη Κεραμέως
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
Εμείς οι φοιτητές του τμήματος «Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων» με έδρα τον Πύργο Ηλείας απευθυνόμαστε σε εσάς, για ακόμα μία φορά, ως καθ΄ ύλην αρμόδια, ώστε να δώσετε μια οριστική λύση στο μείζων πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φοιτητική μας κοινότητα και αυτό είναι η κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας στο οποίο και έχουμε αφομοιωθεί.
Το 2019 πάρθηκαν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Σήμερα και πάλι παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς,
Οι φοιτητές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων του πρώην Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, έχουμε περιέλθει στην δυσχερέστατη κατάσταση που θα μπορούσε να βρεθεί μια φοιτητική κοινότητα, καθώς κινδυνεύουμε να μην ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας και να πάρουμε τα πτυχία μας.
Η κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας στο οποίο έχει αφομοιωθεί και το πρώην Τμήμα ΔΟΕΠ&ΤΜ του πρώην Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας σύμφωνα με τον Νόμο 4610/2019, είναι σχεδόν βέβαιη.
Σας παραθέτουμε την αναλυτική κατάσταση όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να έχετε μια ακριβή και πραγματική ενημέρωση.
Υπουργείο
Έπειτα από τις εξαγγελίες του Υφυπουργού Παιδείας κου Συρίγου και την απόφαση της τελευταίας Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος για την μη ολοκλήρωση των Ακαδημαϊκών μας σπουδών. Σύμφωνα με δηλώσεις του ,έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τοπικούς φορείς και αφορούσε το μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Νομό Ηλείας, θεωρεί τελειωμένη υπόθεση την κατάργηση της Μουσειολογίας.
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων καμία αναφορά ‘όμως δεν έκανε για τους φοιτητές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων , παρόλο που γνωρίζει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, από τα δεκάδες τηλεφωνήματά και τα emails μας, το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φοιτητική μας κοινότητα.
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την επίκληση του Άρθρου 5 του Νόμου 4485/2017, ισχυρίστηκε πως το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίζει για το μέλλον των Τμημάτων και το υπουργείο απλά συμφωνεί, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
Το Πανεπιστήμιο προτείνει και το Υπουργείο αποφασίζει σύμφωνα με τον ανωτέρω Νόμο.
Σε αναφορά του Υφυπουργού στις χαμηλές βαθμολογίες των εισακτέων στο Τμήμα, ως ένα ακόμα τεκμήριο της ορθότητας της απόφασης κατάργησης του, σας ενημερώνουμε πως υπάρχουν Τμήματα στην έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και Περιφερειακά του, με βάσεις εισαγωγής κατά πολύ χαμηλότερες από αυτήν της Μουσειολογίας.
Συγκεκριμένα υπάρχουν τμήματα στην έδρα του ακόμα και με 1725 μόρια.
Με αυτό το κριτήριο αυτό λοιπόν ,θα ήταν δίκαιο να καταργηθούν και τα Τμήματα αυτά.
Επίσης ο κος Υφυπουργός αναφέρει πως η Μουσειολογία δημιουργήθηκε στο πόδι, καθώς διαθέτει μόνο 2 μέλη ΔΕΠ.
Σας ενημερώνουμε πως το πρώην Τμήμα ΔΟΕΠ&ΤΜ διέθετε 6 μέλη ΔΕΠ, από τα οποία τα 4 μετακινήθηκαν σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών σύμφωνα με τον Νόμο 4610/19, χωρίς ποτέ να αντικατασταθούν όπως είναι το ηθικό και το δίκαιο.
Επίσης το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν διέθεσε ούτε μία από τις 38 θέσεις μελών ΔΕΠ, που του δόθηκαν το 2019 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη στήριξη των νεοσύστατων Τμημάτων.
Το ίδιο έπραξε και με τις 35 θέσεις μελών ΔΕΠ που δόθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 2020, τις οποίες για ακόμα μια φορά προτίμησε να διαθέσει στα Τμήματα του Πανεπιστημίου, που διαθέτουν ήδη μεγάλο αριθμό μελών ΔΕΠ.
Όπως καταλαβαίνετε την μεγαλύτερη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της Μουσειολογίας φέρει το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Επίσης ,εμείς οι φοιτητές, οι οικογένειές μας, οι Ακαδημαϊκοί και όλοι οι τοπικοί φορείς, επανειλημμένα και συνεχώς επικοινωνούσαμε με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διεκδικώντας διδακτικό προσωπικό για την στήριξη του Τμήματος Μουσειολογίας από τις αρχές Νοεμβρίου.
Το Υπουργείο Παιδείας μετέθετε μονίμως τις ευθύνες στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πατρών στο Υπουργείο.
Όπως καταλαβαίνετε, και το Υπουργείο Παιδείας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης όσον αφορά την υποστελέχωση του Τμήματος.
Στην ουσία το Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο κατηγορούν τον εαυτό τους, όταν αναφέρονται στη υποστελέχωση του Τμήματος, αφού είναι οι μόνοι που φέρουν δια νόμου την αποκλειστική ευθύνη για την διάθεση και κατανομή θέσεων σε αυτό.
Το τεκμήριο της μη επάρκειας Μουσείων στην χώρα που προέβαλε ο κος Υφυπουργός και άρα την μη δυνατότητα απορρόφησης των αποφοίτων του Τμήματος Μουσειολογίας όπως ανέφερε, οπότε είναι για το καλό των φοιτητών η απόφαση κατάργησης του Τμήματος , καταρρίπτεται από μόνο του, καθώς στην χώρα μας υπάρχουν 196 Αρχαιολογικά Μουσεία, 26 Βυζαντινά, 36 Λαογραφικά, 49 Ιστορικά, 34 Μουσεία Τέχνης, 22 Μουσεία Φυσικής Ιστορίας , 26 Μουσεία Τεχνολογίας, 20 Πολεμικά-Ναυτικά Μουσεία και 53 διάφορα άλλα Μουσεία.
Όταν υπάρχουν συνολικά 380 Μουσεία Πανελλαδικά, δεν μπορούμε να λέμε πως δεν θα μπορούν να απορροφηθούν οι απόφοιτοι του Τμήματος Μουσειολογίας και άρα είναι ορθή η απόφαση κατάργησης του συγκεκριμένου Τμήματος.
Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών
Η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Πρόταση Αναδιοργάνωσης της Μουσειολογίας δεν συμπεριέλαβε ως όφειλε και τους φοιτητές του Πρώην τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ, γεγονός που έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στην φοιτητική μας κοινότητα, καθώς κανένα νομικό πλαίσιο δεν μας εξασφαλίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών μας εάν υπάρξουν νέα δεδομένα .
Με επιστολή του Συλλόγου μας προς τις Πρυτανικές αρχές, τους Κοσμήτορες των Σχολών και τους Προέδρους των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, αιτούμασταν το αυτονόητο, να συμπεριληφθούμε στην γνωμοδότηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, ώστε εάν και εφόσον χρειαστεί να δημιουργηθεί το ανάλογο Νομικό πλαίσιο, το οποίο θα μας εξασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση των Ακαδημαϊκών μας σπουδών, στο Τμήμα εισαγωγής μας, στο γνωστικό αντικείμενο που διδασκόμαστε και στην πόλη που έχουμε επιλέξει να φοιτούμε.
Η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, από τρεις ενότητες που απαρτίζεται η συνολική της πρόταση, η μία αφορά στην πρόταση απορρόφησης του Τμήματος Μουσειολογίας από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας του Τμήματος στην Πάτρα.
Προφανώς από τα 35 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που εξέτασε η Επιτροπή, το μόνο που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα προβλήματα είναι το Τμήμα Μουσειολογίας και η άμεση κατάργησή του αυτόματα λύνει όλα τα προβλήματα του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα επίσης με το πόρισμα της Επιτροπής Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, από τα 35 Τμήματα του Πανεπιστημίου μόνο τα τρία αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως κατέγραψε η Επιτροπή Σχεδιασμού στις 22 σελίδες της εισήγησής της, το Τμήμα Μουσειολογίας ,το Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας και το Φυσικοθεραπείας του Αιγίου.
Η αξιολόγηση της Επιτροπής για το Τμήμα Μουσειολογίας αναφέρει πως το Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο, είναι καινούριο και ιδρύθηκε με το νόμο 4619 ΦΕΚ 70/700 2019 και το ακαδημαϊκό περιεχόμενο και το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος είναι υπό συζήτηση για το επίπεδο των προπτυχιακών σπουδών.
Στην τεκμηρίωσή της αναφέρει πως προκύπτουν μεγάλα προβλήματα από την υποστελέχωση του τμήματος Μουσειολογίας , αλλά και του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και αδυνατεί να υπηρετεί αξιοπρεπώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης.
Από την στιγμή που και τα δύο Τμήματα υποστελεχώνονται όπως αναφέρουν, γιατί εισηγούνται την κατάργηση μόνο του Τμήματος Μουσειολογίας και την αφομοίωσή του από το Ιστορίας Αρχαιολογίας και όχι το αντίθετο ή ακόμα και την κατάργηση του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας.
Άλλωστε για την υπόστελέχωση αυτή, το Πανεπιστήμιο Πατρών φέρει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη, καθώς ως γνωστόν η Σύγκλητος του εκάστοτε Πανεπιστημίου είναι υπεύθυνη για την κατανομή των θέσεων στα Τμήματά του.
Συνεχίζει η Επιτροπή αναφέροντας πως μία σχολή δεν μπορεί να λειτουργεί τμήματα σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, νομούς και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιαδήποτε μορφής ακαδημαϊκής συνέργειας.
Είναι γνωστό πως σε όλα ανεξαιρέτως τα Πανεπιστήμια και Σχολές της χώρας, οι έδρες των Τμημάτων βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις και Νομούς από την έδρα του Πανεπιστημίου.
Αυτό όμως δεν δημιούργησε το οποιοδήποτε πρόβλημα ακόμα και στα Τμήματα που βρίσκονται, όχι μόνο σε διαφορετική πόλη, αλλά σε διαφορετικό Νομό και νησί, όπως για παράδειγμα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ένα κριτήριο αξιολόγησης της Επιτροπής Σχεδιασμού για την κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας, είναι η απόστασή του από την έδρα της Σχολής που ανήκει, καθώς δεν νοείται όπως αναφέρεται ένα Τμήμα να βρίσκεται μακριά από την έδρα της Σχολής του.
Ένα κριτήριο που όπως φαίνεται ισχύει μόνο για το Τμήμα Μουσειολογίας και για κανένα από τα υπόλοιπα Τμήματα που αξιολόγησε η Επιτροπή.
Η απόσταση της πόλης του Πύργου από την έδρα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, την Πάτρα, την καθιστά απαγορευτική για την διατήρηση του Τμήματος, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Σχεδιασμού.
Η απόσταση της πόλης του Αγρινίου, που θα δημιουργηθεί το Τμήμα Αειφόρου Ανάπτυξης από την έδρα της Σχολής του, δεν την καθιστά απαγορευτική για τις οποιαδήποτε ακαδημαϊκή συνέργεια?
Επίσης το νέο Τμήμα Αειφόρου Ανάπτυξης που θα δημιουργηθεί με έδρα το Αγρίνιο, θα βρίσκεται στην έδρα της Σχολής όπου θα ανήκει?
Ακόμα και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας που παραμένει η έδρα του, στην πόλη του Αιγίου, βρίσκεται στην έδρα της Σχολής του ?
Το ίδιο το Πανεπιστήμιο και η Επιτροπή Σχεδιασμού του, με τις πράξεις τους αναιρούν τους εαυτούς τους, λειτουργώντας κατά το δοκούν, με δύο μέτρα και δύο σταθμά και όχι με τα ίδια αντικειμενικά κριτήρια όπως οφείλουν.
Ο ρόλος της συγκεκριμένης επιτροπής, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ως εξής: «Η συγκεκριμένη Επιτροπή θα εισηγηθεί στην ΕΘΑΑΕ και το Υπ. Παιδείας την ανάπτυξη και χωροθέτηση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών ,με κριτήρια ακαδημαϊκότητας ,διαθέσιμων ανθρωπίνων πόρων ,υποδομών ,δυνατότητας φοιτητικής μέριμνας και ανάπτυξης και συνεργειών μεταξύ των Τμημάτων».
Η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανασυγκρότηση του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν αντιμετώπισε ισότιμα όλα τα Τμήματά του καθώς, όπως βλέπουμε την εισήγησή της ,δεν τηρεί ορθά και αμερόληπτα τα ίδια κριτήρια αξιολόγησης ως όφειλε.
Πανεπιστήμιο
Ήδη από τον Φεβρουάριο, όπου και δημοσιοποιήθηκε η εισήγηση της Επιτροπής Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, έως και σήμερα επανειλημμένα απευθυνόμαστε στην Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, στην οποία και ανήκει το Τμήμα Μουσειολογίας και στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, ζητώντας μια επίσημη και έγγραφη ενημέρωση για την μέριμνα που έχει λάβει το Πανεπιστήμιο για εμάς.
Δυστυχώς έως και σήμερα καμία απολύτως επίσημη και έγγραφη ενημέρωση δεν έχουμε.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών αγνοώντας επιδεικτικά την ύπαρξη των 1100 φοιτητών του Τμήματός μας, για ακόμα μια φορά, όπως πράττει άλλωστε τους τελευταίους πέντε μήνες, δεν έδωσε καμία απολύτως επίσημη απάντηση στην επιστολή μας, τακτική που ακολουθεί κατά κόρων και στα προσωπικά μας email.
Από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο ενημερωθήκαμε πως το Πανεπιστήμιο Πατρών αναφέρει για τους φοιτητές του πρώην Τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ, ότι πρώτα θα δημιουργηθεί ο Νόμος και μετά θα αποφασίσουν τι θα πράξουν για εμάς.
Αυτή η απαράδεκτη, καταχρηστική και παράλογη αντιμετώπισή, μας έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ανησυχία σε ότι αφορά το μέλλον των σπουδών μας.
Αντιλαμβανόμαστε ότι όχι μόνο καμία μέριμνα δεν έχει λάβει το Πανεπιστήμιο για εμάς, αλλά ουδόλως το ενδιαφέρει κιόλας να βρει μια ουσιαστική και οριστική λύση.
Επί της ουσίας, μας έχουν καταστήσει ομήρους μιας κατάστασης, για την οποία εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη ,καθώς πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να μην καταφέρουμε να πάρουμε τα πτυχία μας.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρόλο που έστω και ετεροχρονισμένα διέθεσε έναν ορισμένο αριθμό διδακτορικών υποτρόφων για τους φοιτητές του πρώην Τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ έως και το Εαρινό εξάμηνο του 2021-2022, καμία διαβεβαίωση δεν δίνει ότι θα διατεθούν επιπλέον διδάσκοντες, έως ότου ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας όσοι φοιτητές έχουν υποχρέωση μαθημάτων, πέραν του χρονικού αυτού περιθωρίου.
Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις τους, είναι ξεκάθαρο πως οι Πρυτανικές αρχές έχουν ήδη στοχοποιήσει το Τμήμα Μουσειολογίας προδιαγράφοντας το μέλλον του, πριν ακόμα εκλεγούν, αγνοώντας με προκλητικό τρόπο την φοιτητική μας κοινότητα.
Επανειλημμένα δημόσια αναφέρονται σε Τμήματα στην μέση του τίποτα, χωρίς καθηγητές, χωρίς υποδομές, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα το τμήμα Μουσειολογίας, απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο το Τμήμα, τους φοιτητές του, μια ολόκληρη πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Ποτέ δεν αναφέρουν όμως, ότι την κύρια και αποκλειστική ευθύνη, τόσο για τις υποδομές όσο και για στήριξη του Τμήματος με διδακτικό προσωπικό , φέρει αποκλειστικά το ίδιο το Πανεπιστήμιο καθώς αυτό υποχρεούται να κατανείμει τις θέσεις διδασκόντων.
Από τις αρχές επίσης ανάληψης των καθηκόντων τους, οι νέες Πρυτανικές αρχές απευθυνόμενοι δημόσια σε δημόσιους φορείς αλλά και ιδιώτες, ζητούσαν την δημιουργία νέων αιθουσών, καθώς αυτές που υπάρχουν δεν επαρκούν κατά τα λεγόμενά τους.
Επίσης πάμπολλες φορές ανέφεραν ότι τα κτίρια πολλών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών είναι γερασμένα και απαιτείται η δημιουργία νέων.
Παρόλα αυτά καμία αναφορά δεν γίνεται από την Επιτροπή Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου για όλα αυτά.
Καμία αναφορά επίσης δεν γίνεται και στα Τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Αρχιτεκτονικής, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Πρύτανη, βρίσκονται σε παράγκες, όπως αναφέρει στις προεκλογικές δηλώσεις του, τον Ιούλιο του 2020.
Στις ίδιες δηλώσεις ανέφερε πως το Τμήμα Φυσικοθεραπείας δεν μπορεί να είναι στο λιμάνι του Αιγίου, αλλά δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και θα βρίσκεται κάθε μέρα εκεί για να το πετύχει αυτό.
Όμως, και παρά την εισήγηση της Επιτροπής Σχεδιασμού για μεταφορά του τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα, τελικά αποφασίστηκε η παραμονή του ως έχει, με την πρόφαση της έλλειψης αιθουσών για την στέγαση των φοιτητών του.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του, δεν δύναται να βρει αίθουσες για την στέγαση 286 φοιτητών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας.
Για την στέγαση 1500 και πλέον φοιτητών του Τμήματος Μουσειολογίας και εάν προσθέσουμε και τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας στο οποίο θέλουν την ενσωμάτωσή του ,αυτονόητο είναι ότι αριθμός αυτός αυξάνεται κατά πολύ, βρήκαν αίθουσες.
Όπως πολύ σωστά τόνιζε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας δεν γίνεται να μην είναι δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Βάση της ίδιας λογικής όμως, θα έπρεπε να τονίζει πως και το Τμήμα Μουσειολογίας καθώς και το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, πρέπει να είναι κοντά σε Ιστορικούς χώρους όπως η Αρχαία Ολυμπία, ο Επικούρειος Απόλλωνας και η Αρχαία Ήλιδα.
Αντιθέτως όμως υποστηρίζει την κατάργηση και μεταφορά του Τμήματος Μουσειολογίας μακριά από χώρους απαράμιλλής ιστορικής αξίας.
Θεωρεί το Πανεπιστήμιο Πατρών ότι το τμήμα Μουσειολογίας ακόμα και το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, θα έχουν περισσότερες δυνατότητες εργαστηρίων στην πόλη της Πάτρας και όχι στην Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα ή τον Επικούρειο Απόλλωνα?
Κοσμητεία
Η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, στην οποία και υπάγεται το Τμήμα Μουσειολογίας, λειτουργώντας υποκριτικά και εκ του ασφαλούς, φαινομενικά διέθεσε 2 θέσεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού στο Τμήμα Μουσειολογίας για την στήριξη των αναγκών του όπως αναφέρει. Στην ίδια ακριβώς συνεδρίαση ψήφισε και την κατάργηση του Τμήματος από το Μηχανογραφικό του 2021,καθώς και την αφομοίωση του στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας.
Η Κοσμητεία της Σχολής γνωρίζοντας ότι οι θέσεις αυτές θα παραμείνουν στην ίδια, μετά την κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας, που επιμόνως και επανειλημμένα εισηγούνται, τότε και μόνο τότε διέθεσε τις 2 αυτές θέσεις στο Τμήμα Μουσειολογίας.
Οι 2 αυτές θέσεις αυτές θα στηρίξουν το νέο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και σε καμία περίπτωση το Τμήμα της Μουσειολογίας.
Αυτή η κίνηση σκοπό είχε να κατευνάσει την φοιτητική μας κοινότητα, καθώς 5 μήνες διεκδικούμε συνεχώς διδακτικό προσωπικό για την στήριξη του Τμήματός μας, πιέζοντας την Κοσμητεία της Σχολής, την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, απευθυνόμενοι ακόμα και στον Πρωθυπουργό της χώρας για τον λόγο αυτό.
Πόσο λογικό θεωρείται άραγε στην ίδια συνεδρίαση οι ίδιοι άνθρωποι να ψηφίζουν την κατανομή 2 θέσεων μόνιμου προσωπικού σε ένα Τμήμα που την ίδια στιγμή ψηφίζουν την κατάργησή του?
Τα κριτήρια αξιολόγησης της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως καταλαβαίνεται δεν είναι αντικειμενικά και ισότιμα προς όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, γεγονός που μας βρίσκει αντίθετους στο να δεχτούμε ως ορθή και αμερόληπτη την εισήγηση αυτή.
Είναι ξεκάθαρο πως θυσιάζεται ένα Τμήμα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μέριμνα για εμάς τους φοιτητές όπως πρωτίστως οφείλουν, γεγονός που μας έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση, καθώς βιώνουμε μια κατάσταση κατάφωρης αδικίας εις βάρος μας, από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Αντιμετωπιζόμαστε ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αφού ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού έχουν λάβει υπόψη τους τους δικούς μας κόπους , αλλά και των οικογενειών μας, που στερούνται για τις δικές μας σπουδές όλα αυτά τα χρόνια.
Επίσης δεν υπολογίζουν το τεράστιο οικονομικό κόστος που θα έχει για τις οικογένειές μας ,και κυρίως σε αυτές τις δύσκολές συνθήκες που όλοι βιώνουμε, μια μετακόμισή σε άλλη πόλη. Σε μια πόλη πού οι συνθήκες διαβίωσης απαιτούν πολύ μεγαλύτερο οικονομικό κόστος.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών γνωρίζοντας το γεγονός πως όλοι οι φοιτητές βρισκόμαστε στις πόλεις μας, λόγο της υγειονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσων αντιδράσεων, αποφασίζει με ελαφρά τη καρδία για εμάς χωρίς εμάς ρίχνοντας μας στον Καιάδα.
Βιώσαμε την αβεβαιότητα το 2019, την βιώνουμε και σήμερα και μάλιστα στον μέγιστο βαθμό. ΦΤΑΝΕΙ….
Δεν δεχόμαστε καμία άλλη λύση πέραν της παραμονής του Τμήματος Μουσειολογίας στην πόλη του Πύργου, όχι μόνο για να ολοκληρώσουμε εμείς τις σπουδές μας στο Τμήμα και την πόλη που έχουμε επιλέξει να φοιτούμε, ούτε μόνο για τους συμφοιτητές μας, του νεοσύστατου Τμήματος Μουσειολογίας οι οποίοι και αυτοί βιώνουν αυτήν τη κατάφωρη αδικία ,αλλά κυρίως γιατί θεωρούμε δίκαιο να υπάρχουν Πανεπιστημιακά Τμήματα στην πόλη που μας φιλοξενεί όλα αυτά τα χρόνια.
Θεωρούμε άδικο το ένα και μοναδικό τμήμα Μουσειολογίας της χώρας να βρίσκεται μακριά από χώρους απαράμιλλής και ασύγκριτης ιστορικής αξίας.
Παρακαλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να μην λάβει υπόψη του αυτή την άδικη για εμάς απόφαση της Συγκλήτου, που αφορά την εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανασυγκρότηση του Πανεπιστημίου Πατρών.
Μην επιτρέψετε να συνεχιστεί αυτή η κατάφωρη αδικία που γίνεται εις βάρος μας και καταργήσετε το μοναδικό τμήμα Μουσειολογίας Προπτυχιακών σπουδών της χώρας μας.
Διεκδικώντας για ακόμα μια φορά τα αυτονόητα, σας παρακαλούμε να μην μας αγνοήσετε και καταστρέψετε το μέλλον 1500 φοιτητών, στερώντας μας το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην μόρφωση και τα όνειρά μας.
Οι μόνοι που δεν ευθυνόμαστε είμαστε εμείς …
Οι μόνοι όμως που θα υποστούμε τις συνέπειες, για ακόμα μια φορά, θα είμαστε εμείς…
Παρακαλούμε πολύ μην μας ρίξετε στον Καιάδα δεν το αξίζουμε…
Η απόφαση για το μέλλον μας είναι καθαρά δική σας.
Το δικαίωμα για την μόρφωσή μας, είναι ξεκάθαρα δικό μας και γι αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, διεκδικώντας για ακόμα μία φορά αυτονόητα.
Με εκτίμηση
Σύλλογος φοιτητών πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων