Οι βασικές δικαιολογίες για την κατάργηση του ΤΜΗΠΕΡ είναι πως το πανεπιστήμιο δεν έχει πόρους να στηρίξει ένα τέτοιο τμήμα, αναφέρει το ΔΣ του τμήματος Μηχανικών.

Η ανακοίνωση

Πριν από λίγες ημέρες, υπογράφθηκε , εν τέλει, το προεδρικό διάταγμα με το οποίο τίθεται επισήμως σε ισχύ ο Νέος Στρατηγικός Σχεδιασμός του φέρνοντας μια σειρά ανακατατάξεων εντός του ιδρύματος. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει καταργήσεις – συγχωνεύσεις αρκετών τμημάτων διαφόρων περιοχών (Αγρίνιο, Αίγιο, Αμαλιάδα, Πύργος, Μεσολόγγι), μεταφορές άλλων και ίδρυση νέων.

Την ώρα που οι εισακτέοι στο σύνολό τους ολοένα και μειώνονται, ο Πρύτανης ευαγγελίζεται την ανανέωση και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, επιλέγοντας ωστόσο την κατάργηση τμημάτων που έως τώρα προσφέρουν σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο. Από την άλλη, η ίδρυση σχολών , όπως εκείνη της Αειφορικής Γεωργίας, πραγματοποιείται με απολύτως κανένα επιστημονικό κριτήριο, χωρίς σχεδιασμό και με ξεκάθαρη αδυναμία να προσφέρουν εξειδίκευση αλλά και εργασιακή κάλυψη στους μελλοντικούς τους φοιτητές. Αντί το πανεπιστήμιο να πάρει ξεκάθαρη θέση και να ταχθεί απέναντι στην κατακρεούργηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιλέγει να διαλύσει τις σπουδές και το μέλλον των φοιτητών.

Όσον αφορά την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και την ίδρυση στη θέση του ενός Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας γινόμαστε μάρτυρες δριμείας επίθεσης σε ένα τμήμα περιβάλλοντος που έχει ως στόχο την προστασία του και την διαχείριση της τεράστιας περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνουμε. Κάποια χρόνια μετά τους κερδισμένους αγώνες των φοιτητών για το μετονομασία και επαγγελματικά δικαιώματα, βλέπουμε όλες τις μάχες που δώσαμε να εκμηδενίζονται από το ίδιο μας το πανεπιστήμιο.

Ο κ. Μπούρας σε κάθε συζήτηση δε χάνει την ευκαιρία να περηφανεύεται την ίδρυση μιας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία, στις πλάτες φυσικά των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος. Οι βασικές δικαιολογίες για την κατάργηση του ΤΜΗΠΕΡ είναι πως το πανεπιστήμιο δεν έχει πόρους να στηρίξει ένα τέτοιο τμήμα ,το οποίο βέβαια υποχρηματοδοτείται εδώ και χρόνια, και πως τα τμήματα περιβάλλοντος δεν είναι πλέον ελκυστικά, χωρίς να κατανοούμε πως μπορεί αυτό να αποτελεί πραγματικότητα την ώρα που η κατακρεούργηση του περιβάλλοντος παγκοσμίως αποτελεί γεγονός. Ωστόσο ποτέ δεν λάβαμε απάντηση για το πώς αυτό θα πραγματοποιηθεί από τη στιγμή που οι πόροι που χρειάζεται μια τέτοια σχολή ώστε να δημιουργηθεί είναι υπέρογκοι.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο αλλά και το υπουργείο οι σπουδές μας περιορίζονται σε ένα ΦΕΚ πέντε σελίδων χωρίς καμία αναφορά στο integrated master, με μόνο επιγραμματικές αναφορές στους φοιτητές ( χωρίς όμως καμία ουσιαστική μέριμνα για τη διασφάλιση των σπουδών μας) και στα τα μέλη ΔΕΠ που απλά συγχωνεύονται με το νέο τμήμα που θα έχει ως έδρα το Αγρίνιο . Συμπερασματικά, αυτό το σχέδιο αποτελεί μία ελλιπή απόφαση που μετατρέπει σε πιόνια τόσο το καθηγητικό προσωπικό όσο και εμάς τους φοιτητές αλλά επίσης καταστρέφει το μέλλον εκατοντάδων φοιτητών εν μία νυκτί . Πλέον, είναι πάγια τακτική η ανακοίνωση και η ψήφιση νομοσχεδίων σε περιόδους που οι φοιτητές δεν βρισκόμαστε στα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα όπως ακριβώς συνέβη και την περίοδο του κορωνοιού.

Ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα τους αφήσουμε να πράττουν αυθαίρετα, και πως θα είμαστε απέναντι. Δεν θα κάτσουμε αμέτοχοι στην διάλυση των σπουδών και των σχολών μας. Όσες αποφάσεις καταργήσεων και να παρθούν οι αγώνες και η πάλη για τα φοιτητικά μας δικαιώματα παραμένουν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025