Συνέντευξη του Ν. Φίλη, βουλευτή και τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖA, στο Βήμα της Κυριακής στον Λάμπρο Σταυρόπουλο «Ο νόμος για κολέγια, που παρακάμπτει το αρ. 16 του Συντάγματος, πρέπει να αποσυρθεί» – Τι συμβολίζει το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου;

«Η ανάδειξη για πρώτη φορά γυναίκας στην Προεδρία στέλνει μήνυμα για την ισότιμη θέση των γυναικών, σε περίοδο που αυτή δέχεται πλήγματα από την ανεργία, τις κοινωνικές ανισότητες και την επιθετική επιστροφή νεοσυντηρητικών ιδεολογιών, που φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν ακόμα και την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Επιπλέον η κυρία Σακελλαροπούλου έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής νομολογίας του ΣτΕ και έχει υπερασπιστεί, ακόμα και μειοψηφώντας, δικαιώματα όπως εκείνο της ιθαγένειας των παιδιών των μεταναστών. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη στάση της, όταν μαζί με άλλους δικαστές μειοψήφησε στην αναχρονιστική απόφαση του ΣτΕ υπέρ του κατηχητικού χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών. Συνεπώς, η υπερψήφισή της ανταποκρίνεται σε μια συναίνεση σε προοδευτικές αξίες. Αποτελεί επίσης συνέπεια και συνέχεια της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προ πενταετίας για την υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος επέδειξε υποδειγματική θεσμική συμπεριφορά, ιδιαιτέρως μέσα σε δύσκολες και απρόβλεπτες πολιτικές συνθήκες».

– Δεν εμφανίζεται όμως το κόμμα σας να «σύρεται» πίσω από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Από άποψη αξιών δεν συρόμαστε εμείς αλλά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναγκάζεται να αναζητήσει πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της “πολιτισμικής Αριστεράς”. Υποχρεώνεται δηλαδή, έστω υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιπαλοτήτων, να καταφύγει σε μια επικοινωνιακή επιλογή αντίθετη με τον κυρίαρχο κυβερνητικό λόγο σε καίριους τομείς: το περιβάλλον, τους πρόσφυγες, τα κοινωνικά δικαιώματα. Όταν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, καθαρόαιμοι δεξιοί ή και ακροδεξιοί, ρητορεύουν για την ανάγκη “διάλυσης της ηγεμονίας της Αριστεράς” έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα δικαιολογήσουν την ψήφο τους μεθαύριο. Υπενθυμίζω, η κυρία Σακελλαροπούλου ήταν η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του ΣτΕ και δεν είχε υποστηριχθεί τότε από την ΝΔ. Η σημερινή επιλογή του κ. Μητσοτάκη, διαψεύδει τους ισχυρισμούς του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη».

 

– Σήμερα συνέρχεται στο Βερολίνο η διάσκεψη για την Λιβύη με την Ελλάδα να μην έχει καν προσκληθεί ενώ την ίδια στιγμή η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται αμείωτη. Πώς κρίνετε τις εξελίξεις;

«Κανείς Έλληνας δεν επιχαίρει με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη στο Βερολίνο, πολύ περισσότερο τώρα με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να είναι υποταγμένη στο δόγμα του “προβλέψιμου συμμάχου”. Η εξέλιξη στο Βερολίνο αποδεικνύει λανθασμένο το στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έχει απομονωθεί διεθνώς. Όπως αυταπάτη όλου του πολιτικού συστήματος τα προηγούμενα χρόνια ήταν η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα συμπαρασταθούν στην Ελλάδα απομονώνοντας την Τουρκία. Χρειάζεται ριζικός αναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής στη βάση της ήπιας ισχύος, με την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών που θα προωθήσουν το διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και τελικώς την προσφυγή στην Χάγη, με παράλληλες πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει να απεμπλακούμε από τη “λύση μέσω των υδρογονανθράκων” που, εκτός των άλλων, προσκρούει στο μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Η αναγκαία αναζήτηση διπλωματικών ερεισμάτων δεν μπορεί να οδηγεί τη χώρα να συνεργάζεται με πρόσωπα που η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου. Είναι αυτονόητη η υποστήριξη της εθνικής κυριαρχίας με κάθε πρόσφορο μέσο, αναλόγως της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας».

– Την αναβάθμιση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ που ξεκίνησε επί των ημερών σας θα την στηρίξετε στην Βουλή;

«Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε αναβολή της συζήτησης προκειμένου να κερδίσει η χώρα ανταλλάγματα διπλωματικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ, μετά το φιάσκο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον. Υπάρχει βεβαίως το γενικότερο πρόβλημα της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή με ευθύνη του Τραμπ, εξέλιξη που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αποτραπεί η εμπλοκή της χώρας. Ιδιαιτέρως όταν η χρησιμοποίηση βάσεων στην Ελλάδα για ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν εκλαμβάνεται ως επιθετική ενέργεια της χώρας μας. Δεν έχουμε λοιπόν κανένα συμφέρον να επεκτείνουμε τις στρατιωτικές διευκολύνσεις προς τις ΗΠΑ, ούτε βεβαίως να εμπλακούμε σε κυνήγι υπερ-εξοπλισμών (F-35), χωρίς καλά-καλά να έχουμε βγει από την οικονομική κρίση».

– Η κυβέρνηση επανίδρυσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Νιώθετε δικαιωμένοι για την εξέλιξη αυτή;

«Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη, τι εστί το περιβόητο επιτελικό κράτος που διαφήμισε η ΝΔ. Γίναμε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα χωρίς υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία υπήχθη αρχικώς στο Προστασίας του Πολίτη, μετά επιστρατεύτηκε ο υφυπουργός Άμυνας και τώρα επανήλθαμε εκεί από όπου είχαμε ξεκινήσει. Το αλαλούμ αποκαλύπτει το αδιέξοδο της μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, που ενώ ως αντιπολίτευση δημαγωγούσε κατά προσφύγων και μεταναστών, ως κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει ακόμα και τις εξαγγελίες της για την εγκατάσταση των προσφύγων στην ενδοχώρα. Δεν αισθανόμαστε λοιπόν δικαιωμένοι αλλά ανήσυχοι».

– Έχετε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με αφορμή την ρύθμιση για τους αποφοίτους των κολλεγίων. Τι φοβάστε ακριβώς;

«Προκλητικά η κυρία Κεραμέως περιφρονεί την ομόθυμη αντίδραση πανεπιστημίων, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ με την απόφασή της να αναγνωρίσει στους αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων που δεν έχουν αξιολογηθεί και αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ, το δικαίωμα να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς του Δημοσίου για το διορισμό εκπαιδευτικών. Μάλιστα, από τα κριτήρια για διορισμό αντικαθίσταται η φράση “για τη διακρίβωση των υψηλών προσόντων” με τη φράση “διακρίβωση προσόντων”… Τόση αξιοκρατία, τόση αριστεία!».

– Η κυρία Κεραμέως πάντως επικαλείται την ανάγκη συμμόρφωσης προς το ενωσιακό δίκαιο…

«Το Δίκαιο της Ε.Ε. αναγνωρίζει στα κράτη-μέλη την ευθύνη άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής. Ακόμα κι όταν προβάλλονται ζητήματα ανταγωνισμού, υπάρχουν δυνατότητες να διασφαλιστεί το επίπεδο σπουδών και η ισχύς των πτυχίων των αναγνωρισμένων πανεπιστημίων, και ειδικότερα των δημόσιων. Πχ. Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει καθιερώσει εξετάσεις διαπίστωσης των επαγγελματικών προσόντων προκειμένου οι απόφοιτοι μη αναγνωρισμένων πανεπιστημίων να εγγραφούν για άσκηση στο σύλλογο. Επιπλέον, για ποιο δίκαιο της ΕΕ μιλά το υπουργείο, όταν φυτεύει διάταξη που αφορά και τρίτες χώρες; Το υπουργείο, επικαλούμενο τα επαγγελματικά δικαιώματα επιχειρεί την ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίων που δίδουν τα κολέγια, τα οποία είναι αδιαβάθμητα, δεν ελέγχεται η αξιοπιστία των προγραμμάτων τους ούτε το επίπεδο των διδασκόντων τους και βεβαίως εκεί δεν γίνεται καν λόγος περί βάσης του δέκα για την εισαγωγή. Όταν μάλιστα η κυβέρνηση καθιερώνει την τιμωρητική αξιολόγηση των δημοσίων ΑΕΙ θεσπίζοντας ακόμα και κατά 20% μείωση της ήδη χαμηλής κρατικής χρηματοδότησής τους, σπεύδει χωρίς κανόνες να αναγνωρίσει τα ιδιωτικά κολέγια και να στείλει εκεί χιλιάδες νέους ως πελάτες. Το άρθρο που περιλαμβάνεται στο συζητούμενο νομοσχέδιο και παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, πρέπει να αποσυρθεί».

– Πώς σχολιάζετε την φράση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη ότι «στις καταλήψεις είναι πολλά παιδιά εύπορων οικογενειών και κάτω από τον τσιμεντόλιθο είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ»;

«Αυτό το στερεότυπο διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και υποθάλπει το μίσος και το ρατσισμό εις βάρος της νεολαίας που ανησυχεί. Η αστυνόμευση είναι αναγκαία για τη διασφάλιση του δικαιώματος του πολίτη να νιώθει ασφαλής, αλλά επί των ημερών ΝΔ, με βάση το δόγμα “νόμος και τάξη” προωθείται εκτεταμένη αστυνομοκρατία, με στοχοποίηση ομάδων νέων· εξέλιξη που δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις βίας. Προχτές οι κάτοικοι Εξαρχείων διαμαρτυρήθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα ότι τα κρούσματα κλοπών, ιδιαίτερα σε αυτοκίνητα έχουν πλέον εκτοξευτεί, ενώ η διακίνηση των ναρκωτικών είναι εκτός ορίων. Και όλα αυτά όταν στα Εξάρχεια σταθμεύουν καθημερινά πέντε διμοιρίες ΜΑΤ! Ο διοικητής του τμήματος είπε ότι έχει εντολή να πατάξει πρώτα την “πολιτική εγκληματικότητα” και μετά… θα δούμε και την ποινική! Η γενίκευση των αστυνομικών επιχειρήσεων για την εκκένωση εγκαταλελειμμένων κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη, δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά ζητήματα ασφάλειας. Υπήρχαν και καταλήψεις που προσέφεραν στέγη σε πρόσφυγες ή αποτελούσαν κέντρα κοινωνικής έκφρασης νέων, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στις γειτονιές, επί πολλά χρόνια. Από εκεί ξεκίνησε τις επιχειρήσεις του ο κ. Χρυσοχοΐδης… Και όταν προχώρησε και σε άλλες καταλήψεις, εκφυλίζοντας την αστυνομική παρέμβαση σε παιχνίδι καταστολής και βίας ανάμεσα σε “κλέφτες και αστυνόμους”, δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα των πολιτών. Καταπάτησε ως και το οικιακό άσυλο. Την ίδια ώρα πετάει… τσιμεντόλιθους εναντίον της Δικαιοσύνης, και κουνάει το δάχτυλο στους εισαγγελείς γιατί δεν άσκησαν διώξεις όπως τις ήθελε, προκαλώντας την δικαιολογημένα αυστηρή απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».

– Πιστεύετε ότι η μετεξέλιξη και η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο (κάποιοι το ορίζουν ως «πασοκοποίηση») μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση της αριστερής φυσιογνωμίας του και στην μετατροπή του σε αρχηγικό κόμμα;

«Η αμφίπλευρη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από το χώρο του προοδευτικού κέντρου με αντινεοφιλελεύθερες και αντιεθνικιστικές ευαισθησίες, μέχρι το χώρο της Αριστεράς και το χώρο της διάχυτης αμφισβήτησης των νέων που δεν ασπάζονται τη βία, με πρόσημο την οικολογία και τον κοινωνικό μετασχηματισμό, συγκροτεί μια νέα κοινωνική πλειοψηφία. Με ανανεωμένη την αριστερή φυσιογνωμία του ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει δυνατότητες πολιτικών – προγραμματικών συγκλίσεων με άλλες δυνάμεις, ώστε να αμφισβητηθεί η συντηρητική ηγεμονία και να υπάρξει προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας».

19/1/2020

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025