Αρχισε η δεύτερη φάση του προγράμματος για την καταγραφή των προσόντων των προσφύγων, «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Προσόντων», που υλοποιεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, με στόχο την ολοκλήρωσή του το 2020.
Το «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Προσόντων» αφορά τους πρόσφυγες που δεν έχουν δυνατότητα να έχουν μαζί τους αποδεικτικά των σπουδών τους και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ευρώπη.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βοηθός του Τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας, Ξένια Πασσά, το πρόγραμμα εκπονήθηκε πιλοτικά πέρυσι από τη Γενική Διέυθυνση για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τον ΔΟΑΤΑΠ, καθώς επίσης και τα κέντρα πληροφόρησης για την αναγνώριση προσόντων (του ENIC/NARIC) της Νορβηγίας, του Ην. Βασιλείου και της Ιταλίας.
Το έργο της Αρμοστείας, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφορά στη βοήθεια εντοπισμού και ενημέρωσης των προσφύγων, για να συμμετάσχουν σε αυτό. «Η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει το πρόγραμμα και είναι μία πολύ θετική πρωτοβουλία», τόνισε η κ. Πασσά.
«Το πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 70 πρόσφυγες, ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον περασμένο Οκτώβριο. Έτσι, τώρα, ξεκινάει ένας νέος γύρος, που θα διαρκέσει τρία χρόνια και πλέον στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν περισσότερες χώρες, όπως η Αρμενία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και ο Καναδάς», σημείωσε.
Όπως επισημαίνεται από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, η δεύτερη φάση του προγράμματος θα έχει ως κεντρική προτεραιότητα την ευαισθητοποίηση των κυριότερων εμπλεκομένων φορέων σε θέματα ενσωμάτωσης των προσφύγων στις κοινωνίες υποδοχής και την περαιτέρω ανάπτυξη της μεθοδολογίας για την καταγραφή των προσόντων των προσφύγων.
«Η διαδικασία δεν είναι επίσημη, όπως εκείνες του ΔΟΑΤΑΠ, ωστόσο αποτελεί μία προσπάθεια ευρωπαϊκή, ώστε να υπάρξει ομοιομορφία και ευελιξία, ώστε οι πρόσφυγες που το επιθυμούν να συνεχίσουν τις ακαδημαϊκές τους σπουδές», επεσήμανε η κ. Πασσά και εξήγησε ότι η διαδικασία περιλαμβάνει συντεντεύξεις από ειδικούς αξιολογητές, ώστε να καθοριστεί και να βεβαιωθεί σε ποιο αντικείμενο είναι οι σπουδές των ενδιαφερομένων και σε ποιο έτος αντιστοιχούν στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή χώρα.
Την έναρξη της β’ φάσης του προγράμματος σηματοδότησε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, χθες, Τετάρτη 28 Μαρτίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ελληνικών και ξένων ΑΕΙ, κέντρων ενημέρωσης και αναγνώρισης ENIC καθώς και εκπρόσωποι υπουργείων χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης.