Ανοίγει η ευκαρία για απόκτηση δεύτερου πτυχίου από το 2025 – Την εισαγωγή περισσότερων πτυχιούχων στα πανεπιστήμια μέσω κατατακτήριων εξετάσεων επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας, ήδη από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Πιο αναλυτικά, με τον τρόπο αυτό αφενός θα διευκολυνθεί η κινητικότητα των φοιτητών, που θα μπορούν να κάνουν και δεύτερο πτυχίο ενώ θεωρείται ότι θα δώσει την ευκαιρία σε περιφερειακά τμήματα να αυξήσουν τον αριθμό των φοιτητών τους.
Πανεπιστήμια: Εξομοίωση τμημάτων ΠΑΔΑ με Πολυτεχνικές Σχολές
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», ο αριθμός των εισακτέων με κατατακτήριες σε κάθε τμήμα θα τριπλασιαστεί, καθώς από το 12% επί του συνόλου των φοιτητών που ισχύει σήμερα, θα αυξηθεί σε έως και 30%, ενώ το ποσοστό θα καθοριστεί από τα τμήματα.
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε τη νομοθετική ρύθμιση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα τμήματα των περιφερειακών πανεπιστημίων θα επιλέξουν το ανώτατο όριο του 30% για να προσελκύσουν φοιτητές, ειδικά εάν υπάρχουν κενές θέσεις λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Μικρότερο ποσοστό εισαγωγών αναμένεται να επιλέξουν τα περιζήτητα τμήματα, που έτσι κι αλλιώς δέχονται επιβάρυνση λόγω μεταγραφών.
Η διαδικασία για δεύτερο πτυχίο
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσίας, οι πτυχιούχοι πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, με αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ και οι πτυχιούχοι ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και άλλων υπουργείων, έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε κατατακτήριες.
Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά υποδοχής στο τμήμα της υποδοχής τους κάθε χρόνο από 1 έως 15 Νοεμβρίου.
Οι κατατακτήριες διεξάγονται κάθε χρόνο την περίοδο από την 1η έως την 20ή Δεκεμβρίου.
Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τρία μαθήματα, που ορίζονται, μαζί με την εξεταστέα ύλη, με απόφαση της συνέλευσης τμήματος, το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.
Οι επιτυχόντες συνήθως κατατάσσονται στο πρώτο ή το τρίτο εξάμηνο, με βάση την ακαδημαϊκή συνάφεια του πρώτου πτυχίου τους με το αντικείμενο του τμήματος στους οποίους μπορούν να σπουδάσουν. Οι επιτυχόντες μπορούν να απαλλαγούν με απόφαση της συνέλευσης του τμήματος υποδοχής από μαθήματα, που συμπίπτουν με αυτά που υπήρχαν στο τμήμα από το οποίο αποφοίτησαν.
Πανεπιστήμια: Καθηγητές ζητούν να μπει «φρένο» στις διαγραφές φοιτητών