Από την έναρξη της κρίσης η ΕΣΑμεΑ έβαλε ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών της το φλέγον ζήτημα της πιστοποίησης της Αναπηρίας καθώς και των μη αναστρέψιμων παθήσεων. Πριν ακόμη θεσπιστούν τα ΚΕΠΑ με το άρθρο 16 του νόμου 3846/10 προβλέπονταν μόλις 8 κατηγορίες μη αναστρέψιμων παθήσεων.
Το 2011 συγκροτήθηκε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή (απόφαση υπ. Εργασίας Φ.80000/οικ. 3647/212/4.7.2011) με αντικείμενό της την ανανέωση του Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων. Μετά από μεγάλους αγώνες της ΕΣΑμεΑ και όλων των φορέων της το 2013 οι παθήσεις που περιελάμβανε ο Πίνακας έφτασαν τις 43. Το 2015 και πάλι μετά από αγώνες του αναπηρικού κινήματος για την τροποποίηση της σύνθεσης της Επιτροπής, επιτεύχθηκε η στελέχωσή της με ευρέος κύρους επιστήμονες και τότε η ΕΣΑμεΑ έθεσε εμφατικά το ζήτημα της συνολικής αναμόρφωσης και επέκτασης τόσο του Πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων όσο και του Ενιαίου Πίνακα Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Από το 2016 ξεκίνησε η διαδικασία αναμόρφωσης των ανωτέρω όπου συμμετείχαν, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, όλες οι αναπηρικές ομοσπονδίες. Το αποτέλεσμα αυτής της αναμόρφωσης είναι οι δύο νέοι Πίνακες, όπως δημοσιεύθηκαν και παραθέτει η ΕΣΑμεΑ και οι οποίοι θα κριθούν από την υλοποίησή τους. Το αναπηρικό κίνημα εξακολουθεί όπως πάντα να παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει όπου χρειαστεί άμεσα, δυναμικά και υπεύθυνα. Παραμένουν μεγάλα προβλήματα, οι Πίνακες είναι ελλιπείς καθώς λείπουν αναπηρίες και παθήσεις. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται αδιάκοπα, μέχρι να προστατευθεί κάθε πολίτης με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.
Παράλληλα, η ΕΣΑμεΑ θέλει να ενημερώσει ότι, καθώς πολύ συζήτηση γίνεται για αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης της Αναπηρίας, εδώ και μήνες έχει διαμηνύσει με τον πλέον κατηγορηματικό και ξεκάθαρο τρόπο στην Κυβέρνηση ότι είναι σκληρά αντίθετη στην εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης, το οποίο θα επηρεάσει δυσμενώς την εφαρμογή των Πινάκων και θα οδηγήσει σε περικοπές ποσοστών και αναπηρικών επιδομάτων.
Ο νέος Ενιαίος Πίνακας Πιστοποίησης Αναπηρίας