Ερχεται το «Ψηφιακό Σχολείο»

Στην ψηφιακή εποχή μπαίνουν από τον Σεπτέμβρη τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών να προσεγγίσουν τη διδασκαλία των μαθημάτων με διαδραστικά μέσα.

Το υπουργείο Παιδείας υλοποιεί από τη νέα σχολική χρονιά το «Ψηφιακό Σχολείο» εισάγοντας μία σειρά δράσεων που οργανώνονται σε τρεις βασικούς άξονες. Κατ’ αρχάς, ενισχύονται οι υποδομές δικτύου και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των σχολείων με την τοποθέτηση διαδραστικών πινάκων, παρέχονται μέσω ειδικής ιστοσελίδας που έχει δημιουργηθεί όλα τα βιβλία για όλες τις τάξεις και τα μαθήματα σε ψηφιακή μορφή (e-books) στα οποία έχουν ελεύθερη πρόσβαση μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, ενώ δάσκαλοι και καθηγητές επιμορφώνονται στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Ολα αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διοίκησης της εκπαίδευσης και διαχείρισης εκπαιδευτικών δεδομένων, ενώ η χρήση των νέων τεχνολογιών θα εξοικειώσει τους νέους με πιθανά εργαλεία μελλοντικής εργασιακής απασχόλησης.

Το «Ψηφιακό Σχολείο» αφορά την Ε’ και Στ’ τάξη των δημοτικών σχολειών όλης της χώρας και όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσια, λύκεια και επαγγελματικά λύκεια). Εχει εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κονδύλι ύψους 146.635.815 ευρώ που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει η προμήθεια και εγκατάσταση υποδομής πληροφορικής στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αφορά σε 36.804 «Διαδραστικά Συστήματα» (Διαδραστικοί Πίνακες) και εγκατάσταση 11.426 «Κινητών Εργαστηρίων Πληροφορικής» που το καθένα αντιστοιχεί σε δέκα φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για κάθε δημοτικό σχολείο και δεκαπέντε φορητούς Η/Υ για κάθε γυμνάσιο, λύκειο, επαγγελματικό λύκειο και σχολή.

Το στοίχημα για την επόμενη χρονιά που θα ξεκινήσει η χρήση στην πράξη των νέων τεχνολογιών, δεν είναι μόνο να εφοδιαστούν με υπολογιστές και σύγχρονα συστήματα οι σχολικές μονάδες, αλλά να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας και μάθησης. Αναλυτικά, οι τρεις δράσεις που θα ενταχθούν από το νέο σχολικό έτος είναι οι εξής:

1. Ενίσχυση των υποδομών δικτύου και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των σχολείων για την ολοκλήρωση της ψηφιακής τάξης. Μέσα σε ένα περιβάλλον γρήγορης σύνδεσης με το διαδίκτυο είναι εξοπλισμένη με διαδραστικά συστήματα διδασκαλίας. Το Βασικό Εργαλείο είναι οι διαδραστικοί πίνακες, οι οποίοι συνδεδεμένοι με υπολογιστές, μετατρέπουν τον… μαυροπίνακα σε μια μεγάλη οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αλληλεπιδρούν με δυναμικό τρόπο με τη χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων των νέων τεχνολογικών και Πληροφορικής.

2. Πλούσιο, διαδραστικό και αντιστοιχημένο με τα προγράμματα σπουδών ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο (e-books) για όλες τις τάξεις και τα μαθήματα.

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία: Εικόνες, Χάρτες και Ασκήσεις

Το πρώτο βήμα για το Ψηφιακό Σχολείο, έγινε με την ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας των Διαδραστικών Σχολικών Βιβλίων (http://ebooks.edu.gr). Ο συγκεκριμένος ιστότοπος, ο οποίος έχει πάνω από 1.500.000 επισκέψεις από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι εξαιρετικά εύχρηστος: ένας μαθητής ή ένας εκπαιδευτικός αρκεί να επιλέξει τη «μαργαρίτα» της τάξης του και εν συνεχεία το μάθημα που τον ενδιαφέρει, για να βρει όλο το διαθέσιμο ψηφιακό υλικό. Εκεί υπάρχουν όλα τα σχολικά βιβλία μαθητή, σε ψηφιακή, επεξεργάσιμη μορφή, εμπλουτισμένα με διαδραστικό ψηφιακό υλικό, όπως για παράδειγμα προσομοιώσεις, διερευνήσεις, πειράματα, εικόνες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, 3D χάρτες και ασκήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο e-books υπάρχουν προσαρμοσμένες εκδόσεις των βιβλίων για αμβλύωπες μαθητές.

Φωτόδεντρο: Ο «σκληρός δίσκος» του Ψηφιακού Περιεχομένου

Το Φωτόδεντρο ή αλλιώς Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου, για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί την κεντρική e-υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, για τη διάθεση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου στα σχολεία. Είναι προσβάσιμο σε όλους τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Στην υποκατηγορία «Μαθησιακά Αντικείμενα» φιλοξενείται η συλλογή με τα περίπου 3.500 μαθησιακά αντικείμενα (πειράματα, διαδραστικές προσομοιώσεις, διερευνήσεις, εικόνες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, 3D χάρτες, ασκήσεις κ.ά.) των εμπλουτισμένων διαδραστικών σχολικών βιβλίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υποκατηγορία «Εκπαιδευτικά Βίντεο» στην οποία αναρτημένα περισσότερα από 700 μικρής διάρκειας βίντεο, κατάλληλα για αξιοποίηση σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

e-me: Η διαδικτυακή «αυλή» του Ψηφιακού Σχολείου

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα «e-me» είναι ένα ψηφιακό περιβάλλον, ολοκληρωμένο, ασφαλές αλλά ταυτόχρονα ανοικτό, για μάθηση και επικοινωνία, για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Στοχεύει να λειτουργήσει ως ο προσωπικός χώρος συνάντησης και συνεργασίας τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών. Βέβαια, εκτός από ατομικό αποθετήριο περιεχομένου και εφαρμογών, θα λειτουργήσει και ως ένας χώρος προβολής της δουλειάς τους.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ