Το 1ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης που ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε λίγες εβδομάδες θα είναι γεγονός και ήδη, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον. Θα αναφέρεται σε μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης Λυκείου και οι τρεις από τους μαθητές που θα διακριθούν στην τελική εθελοντική εξέταση, θα έχουν τη δυνατότητα-ως έπαθλο- να ζήσουν τρεις μέρες ως «αστρονόμοι» στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ Βασίλης Χαρμανδάρης, είναι μια προσπάθεια που επιχειρούν να την καταστήσουν θεσμό, στοχεύοντας να μεταλαμπαδεύσουν όχι τόσο πολύ τις γνώσεις τους, αλλά την αγάπη τους για τις θετικές επιστήμες, στα παιδιά.
«Οι υποχρεώσεις μας είναι κυρίαρχα ερευνητικές, ωστόσο η επιθυμία μας είναι να μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση που έχουμε ή και να εμπνεύσουμε τις επόμενες γενιές, να μπορούν να προσεγγίζουν το θετικό τρόπο σκέψης, την ορθή χρήση της τεχνολογίας και να μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα, ακόμη και όταν αυτά μοιάζουν παράξενα. Για παράδειγμα, πήγε ποτέ κάποιος στο κέντρο του ήλιου για να ξέρει τι θερμοκρασίες αναπτύσσονται; Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της γνώσης και των συμπερασμάτων στα οποία καταλήγεις μέσα από αυτή» δήλωσε ο κ. Χαρμανδάρης.
Το 1ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης που θα ξεκινήσει το Σάββατο 8 Μαρτίου, θα διαρκέσει για οκτώ συνεχόμενα Σάββατα, και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Φυσικών Κρήτης. Τα μαθήματα λόγω περιοριστικών μέτρων -φέτος- θα είναι διαδικτυακά και η συμμετοχή δεν θα μπορεί να ξεπεράσει, λόγω των συνθηκών τα 150-200 άτομα. Είναι όμως, όπως εξήγησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, η αρχή μιας διαδικασίας που επιθυμούν να έχει συνέχεια .
«Μέσα από τις διαλέξεις θα επιχειρήσουμε να καλύψουμε συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης αστροφυσικής, βασιζόμενοι στις γνώσεις φυσικής λυκείου που έχουν ήδη αποκτήσει οι μαθητές με στόχο να τους δώσουμε ένα κίνητρο να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει. Να εκτιμήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αλλά και να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία επίλυσης των αστρονομικών ερωτημάτων σε άλλους κλάδους της φυσικής και της ίδιας της ζωής» συμπλήρωσε ο κ. Χαρμανδάρης
Όσοι μαθητές παρακολουθήσουν τα σεμινάρια θα λάβουν επίσημη βεβαίωση συμμετοχής ενώ όσοι το επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν σε γραπτή διαδικτυακή εξέταση. Οι πέντε πρώτοι στις εξετάσεις θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα και βιβλία αστροφυσικής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, ενώ οι τρεις πρώτοι θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν για τρεις μέρες «αστρονόμοι» φιλοξενούμενοι στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.
«Η σκέψη είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που θα είναι ανοιχτό το Αστεροσκοπείο, τα παιδιά να φιλοξενηθούν στο Αστεροσκοπείο και να παρατηρούν τα φαινόμενα μαζί με τους αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστροφυσικής. Τα παιδιά θα κοιμούνται την ημέρα και θα μένουν ξύπνια τη νύχτα. Νομίζω θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, που οποιαδήποτε επιλογή και αν κάνουν στη ζωή τους σε ό,τι αφορά τις σπουδές τους ή την επαγγελματική τους πορεία, θα τη θυμούνται έντονα» κατέληξε ο κ. Χαρμανδάρης.
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των διαλέξεων και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.ia.forth.gr/el/astroschool, ενώ η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής, λήγει τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021.