Σχολή Τεχνητής Νοηµοσύνης στην Ελλάδα: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης – Θα αφορά μεταπτυχιακά προγράμματα
Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η στρατηγική για την Τεχνητή Νοηµοσύνη, µε το σχέδιο που διαµόρφωσε η Συµβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου υπό τον καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνο ∆ασκαλάκη να αποτελεί τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση καινοτόµων και πρωτότυπων ιδεών, που θα καταστήσουν τη χώρα µας πρωτοπόρα στον τοµέα αιχµής της Τεχνητής Νοηµοσύνης.
ΑΕΙ: Κοινά μεταπτυχιακά με πανεπιστήμια του εξωτερικού – Πώς θα λειτουργήσουν τα προγράμματα
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για τον συγκεκριµένο τοµέα είναι η προ ηµερών συµµετοχή της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο, υπό τον κ. Μητσοτάκη, στο workshop του Ινστιτούτου του Τόνι Μπλερ για τις πρακτικές εφαρµογές της Τεχνητής Νοηµοσύνης στην Υγεία, την κλιµατική κρίση και την πολιτική προστασία. Εκεί παρουσιάστηκε και το Σχέδιο για τη Μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοηµοσύνης, που προκάλεσε τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια ακόµα και του βραβευµένου µε Νόµπελ Demis Hassabis, που ήταν παρών στη συνάντηση και το χαρακτήρισε από τα πλέον ωραία κείµενα που έχει δει, τόσο ουσιαστικά όσο και αισθητικά.
Η Σχολή Τεχνητής Νοηµοσύνης στην Ελλάδα
Ξεχωριστή σηµασία στο Σχέδιο αυτό έχει η ιδέα δηµιουργίας στην Ελλάδα µίας Σχολής Τεχνητής Νοηµοσύνης, µε την ανάπτυξη κυρίως µεταπτυχιακών προγραµµάτων, που θα είναι διασυνδεδεµένη µε ένα µεγάλο εκπαιδευτικό ίδρυµα του εξωτερικού. «Πρόκειται για ένα δύσκολο project, που όµως, αν υλοποιηθεί, θα εκτινάξει την Ελλάδα», αναφέρουν καλά πληροφορηµένες κυβερνητικές πηγές, που τονίζουν ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να επιδιωχθεί η µακροπρόθεσµη επίτευξη αυτού του στόχου. φέρει η χρήση της Τεχνητής Νοηµοσύνης σε πολλές πτυχές της ζωής.
Το Κέντρο Αριστείας θα παρέχει συµβουλές στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά µε τις εθνικές προτεραιότητες, θα ενισχύει το επιχειρηµατικό οικοσύστηµα και την καινοτοµία, ενώ προτείνεται να διέπεται από ειδική νοµοθεσία, που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα, τη συνέχεια, την ανεξαρτησία, την ευελιξία και την αποτελεσµατικότητά του. Σύµφωνα µε το σχέδιο, θα υποστηρίζει το κράτος σε διάφορα συναφή έργα (π.χ., στη διδασκαλία της Τ.Ν. στα σχολεία), θα ενισχύει το επιχειρηµατικό οικοσύστηµα και το οικοσύστηµα της καινοτοµίας και θα διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο στον εγγραµµατισµό στον τοµέα της Τ.Ν. των µαθητών, των επαγγελµατιών, των εργαζοµένων και του ευρύτερου πληθυσµού.
Η Επιτροπή θεωρεί σκόπιµο το κέντρο να λειτουργήσει βασισµένο σε ένα σηµαντικό καταπίστευµα, αντλώντας συγχρόνως χρηµατοδότηση από εθνικές και ευρωπαϊκές πηγές, από τη βιοµηχανία και κοινωφελή ιδρύµατα. Η σχολή αυτή θα µπορούσε επίσης να αναπτύξει προγράµµατα εκπαίδευσης για στελέχη επιχειρήσεων, προσφέροντας εξειδικευµένα προγράµµατα κατάρτισης, σχεδιασµένα για ηγετικά στελέχη και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στη βιοµηχανία και την κυβέρνηση. Αυτά θα επικεντρώνονται στις πρακτικές εφαρµογές της Τ.Ν., στις στρατηγικές επιπτώσεις της και στα ζητήµατα ηθικής που προκύπτουν από αυτήν.
Σύµφωνα µε την εκτίµηση της επιτροπής, τα προγράµµατα αυτά θα εξοπλίσουν τα στελέχη µε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ενσωµατώσουν αποτελεσµατικά την Τ.Ν. στους οργανισµούς τους, για την προώθηση της καινοτοµίας και τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας. Σύµφωνα µε το σχέδιο, το Κέντρο Αριστείας στην Τεχνητή Νοηµοσύνη µπορεί να σχεδιάσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών Τ.Ν. Επόµενης Γενιάς. Συνεργαζόµενο µε πανεπιστήµια, βιοµηχανικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόµενους φορείς, το κέντρο θα µπορούσε να αναπτύξει και να εφαρµόσει πρόγραµµα κινήτρων για να αυξήσει την πιθανότητα οι φοιτητές να µην εγκαταλείπουν την Ελλάδα µετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών Τεχνητής Νοηµοσύνης Επόµενης Γενιάς θα προσελκύσει και θα εκπαιδεύσει ειδικούς στην Τ.Ν., οι οποίοι θα είναι έτοιµοι για την αγορά εργασίας, µέσω ανταγωνιστικών εθνικών υποτροφιών. Πρόκειται για την ίδρυση ενός παγκόσµιας εµβέλειας ερευνητικού και εκπαιδευτικού ιδρύµατος για την Τεχνητή Νοηµοσύνη, ενός Κέντρου Αριστείας Τεχνητής Νοηµοσύνης, όπως το χαρακτηρίζει η επιτροπή υπό τον κ. ∆ασκαλάκη, που θα λειτουργεί ως µεταπτυχιακή σχολή και ερευνητικό κέντρο. Κύριοι στόχοι θα είναι η διεξαγωγή έρευνας παγκόσµιας κλάσης και η παροχή εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών σε Ελληνες και ξένους µεταπτυχιακούς φοιτητές.
∆ιεπιστημονικά προγράμματα στο Κέντρο Αριστείας Τεχνητής Νοηµοσύνης
Το Κέντρο Αριστείας θα προσφέρει επίσης διεπιστηµονικά προγράµµατα, ευέλικτα και προσαρµοσµένα στις νέες εξελίξεις. Θα φιλοξενεί προγράµµατα που θα επικεντρώνονται στην ηθική της χρήσης της Τεχνητής Νοηµοσύνης, στη φιλοσοφία, στις κοινωνικές επιστήµες και στην εκπαίδευση στελεχών της αγοράς. Η ίδρυση του κέντρου συνιστάται από την επιτροπή να γίνει σε συνεργασία µε ένα κορυφαίο ακαδηµαϊκό ίδρυµα του εξωτερικού.
Αναβρασμός για τις διαγραφές φοιτητών: «Οι συνέπειες θα είναι κοινωνικές» λένε οι καθηγητές
Το κέντρο θα µπορούσε να αξιοποιήσει τον σηµαντικό αριθµό επιστηµόνων σε σχετικούς µε την Τεχνητή Νοηµοσύνη τοµείς στην Ελλάδα, καθώς και τον µεγάλο αριθµό διακεκριµένων επιστηµόνων της ελληνικής ∆ιασποράς. Επιπλέον, σύµφωνα µε το σχέδιο, θα αξιοποιήσει την ιστορική σχέση της Ελλάδας µε τις ανθρωπιστικές επιστήµες, που θα είναι σηµείο αναφοράς για την αντιµετώπιση των σηµαντικών αλλαγών που θα επιφέρει η χρήση της Τεχνητής Νοηµοσύνης σε πολλές πτυχές της ζωής.
Το Κέντρο Αριστείας θα παρέχει συµβουλές στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά µε τις εθνικές προτεραιότητες, θα ενισχύει το επιχειρηµατικό οικοσύστηµα και την καινοτοµία, ενώ προτείνεται να διέπεται από ειδική νοµοθεσία, που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα, τη συνέχεια, την ανεξαρτησία, την ευελιξία και την αποτελεσµατικότητά του. Σύµφωνα µε το σχέδιο, θα υποστηρίζει το κράτος σε διάφορα συναφή έργα (π.χ., στη διδασκαλία της Τ.Ν. στα σχολεία), θα ενισχύει το επιχειρηµατικό οικοσύστηµα και το οικοσύστηµα της καινοτοµίας και θα διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο στον εγγραµµατισµό στον τοµέα της Τ.Ν. των µαθητών, των επαγγελµατιών, των εργαζοµένων και του ευρύτερου πληθυσµού.
Η Επιτροπή θεωρεί σκόπιµο το κέντρο να λειτουργήσει βασισµένο σε ένα σηµαντικό καταπίστευµα, αντλώντας συγχρόνως χρηµατοδότηση από εθνικές και ευρωπαϊκές πηγές, από τη βιοµηχανία και κοινωφελή ιδρύµατα. Η σχολή αυτή θα µπορούσε επίσης να αναπτύξει προγράµµατα εκπαίδευσης για στελέχη επιχειρήσεων, προσφέροντας εξειδικευµένα προγράµµατα κατάρτισης, σχεδιασµένα για ηγετικά στελέχη και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στη βιοµηχανία και την κυβέρνηση.
Αυτά θα επικεντρώνονται στις πρακτικές εφαρµογές της Τ.Ν., στις στρατηγικές επιπτώσεις της και στα ζητήµατα ηθικής που προκύπτουν από αυτήν. Σύµφωνα µε την εκτίµηση της επιτροπής, τα προγράµµατα αυτά θα εξοπλίσουν τα στελέχη µε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ενσωµατώσουν αποτελεσµατικά την Τ.Ν. στους οργανισµούς τους, για την προώθηση της καινοτοµίας και τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας.
Σύµφωνα µε το σχέδιο, το Κέντρο Αριστείας στην Τεχνητή Νοηµοσύνη µπορεί να σχεδιάσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών Τ.Ν. Επόµενης Γενιάς. Συνεργαζόµενο µε πανεπιστήµια, βιοµηχανικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόµενους φορείς, το κέντρο θα µπορούσε να αναπτύξει και να εφαρµόσει πρόγραµµα κινήτρων για να αυξήσει την πιθανότητα οι φοιτητές να µην εγκαταλείπουν την Ελλάδα µετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών Τεχνητής Νοηµοσύνης Επόµενης Γενιάς θα προσελκύσει και θα εκπαιδεύσει ειδικούς στην Τ.Ν., οι οποίοι θα είναι έτοιµοι για την αγορά εργασίας, µέσω ανταγωνιστικών εθνικών υποτροφιών.
Για την αγορά εργασίας
Οι υποτροφίες θα συγχρηµατοδοτούνται από τα πανεπιστήµια και τη βιοµηχανία για την υποστήριξη φοιτητών που επιδιώκουν να αποκτήσουν µεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.
Οι φοιτητές θα µετέχουν επίσης σε ειδικά σχεδιασµένη κατάρτιση και επαγγελµατική ανάπτυξη για την καλλιέργεια δεξιοτήτων έτοιµων για την αγορά εργασίας ή συµπληρωµατικών.
Αυτοί οι απόφοιτοι θα µειώσουν την έλλειψη ειδικών στην Τ.Ν, η οποία αποτελεί µια σηµαντική πρόκληση για την προσαρµογή στις τεχνολογίες Α.Ι. και την ανάπτυξη νέων. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών Τ.Ν. Επόµενης Γενιάς θα σχεδιαστεί έτσι ώστε οι οµάδες φοιτητών µε υψηλές επιδόσεις να αναλαµβάνουν ερευνητικά έργα εστιασµένα στη βιοµηχανία, προκειµένου να αποκτήσουν εµπειρία σε πραγµατικές συνθήκες. Αυτό θα γεφυρώσει το χάσµα µεταξύ έρευνας και βιοµηχανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύµφωνα µε το Σχέδιο για τη Μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοηµοσύνης της επιτροπής ∆ασκαλάκη, τα ελληνικά πανεπιστήµια θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να καθιερώσουν επαγγελµατικά προγράµµατα, που θα αξιοποιούν τα υπάρχοντα προγράµµατα σπουδών και τις ευκαιρίες ανταλλαγής καθηγητών µε κορυφαία ιδρύµατα παγκοσµίως.
Επιπλέον, συνιστάται να επιτραπούν και να ενθαρρυνθούν οι διεπιστηµονικοί και κοινοί τίτλοι σπουδών µεταξύ των ελληνικών πανεπιστηµίων. Ο ιδιωτικός τοµέας µπορεί επίσης να ενισχύσει και να υποστηρίξει προγράµµατα διά βίου µάθησης και αναβάθµισης των δεξιοτήτων του ελληνικού ανθρώπινου δυναµικού.
Το Κέντρο Αριστείας Τ.Ν. µπορεί να λειτουργήσει ως κόµβος για τέτοια προγράµµατα, όπως:
• ∆ηµιουργία ενός κοινού εθνικού προγράµµατος µεταπτυχιακών σπουδών µε έµφαση στις δεξιότητες Τ.Ν., όπως το πρόγραµµα Mathématiques, Vision, Apprentissage (MVA) στη Γαλλία, για τους κορυφαίους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστηµίων.
• Ανάπτυξη νέων –πιθανώς κοινών– µεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ή εξειδικεύσεων σε υπάρχοντα προγράµµατα σπουδών, που θα συνδυάζουν την εκπαίδευση στην Τ.Ν. µε δεξιότητες συγκεκριµένων τοµέων (π.χ., Τ.Ν. και Υγεία, Τ.Ν. και Ενέργεια, Τ.Ν. και Επιχειρήσεις κ.λπ.).
• Προγράµµατα εκπαίδευσης στελεχών και άλλα εταιρικά προγράµµατα εστιασµένα στην Τ.Ν. και τις επιχειρήσεις, για τη συνεχή αναβάθµιση των δεξιοτήτων του ελληνικού ανθρώπινου δυναµικού, µε κίνητρα για τις εταιρείες να συµµετέχουν, υπό την προϋπόθεση τήρησης ορισµένων προτύπων ποιότητας.
Μετεγγραφές φοιτητών 2024 2025: Μέχρι πότε οι ενστάσεις