Στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας πρόκειται να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις για τον καθορισμό των προσόντων που απαιτούνται για τα επαγγελματικά δικαιώματα σε πανεπιστημιακά τμήματα ή ΤΕΙ ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί στη διαβούλευση.
Ποια πτυχία θα θεωρηθούν μεταπτυχιακά
Tο νομοσχέδιο αναμένεται σύμφωνα με την Αυγή να προβλέψει την εξίσωση, ως ισοδύναμων με μεταπτυχιακά, των πτυχίων τμημάτων ή σχολών με θετικό-εφαρμοσμένο προσανατολισμό. Η εν λόγω διάταξη αφορά κατά τις πληροφορίες τα Πολυτεχνεία και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά και τις Ιατρικές Σχολές – πανεπιστημιακές σχολές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης δηλαδή. Κάτι ανάλογο είχε συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου τον περασμένο φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει.
Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Στο 6 τα ΤΕΙ, στο 7 τα πανεπιστήμια
Η ρύθμιση αυτή, σε συνέχεια της θεσμοθέτησης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ουσιαστικά πετυχαίνει έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε πανεπιστημιακά τμήματα και τμήματα ΤΕΙ (στους ανωτέρω κλάδους), ώστε τα μεν πανεπιστημιακά πτυχία να αντιστοιχούν στο Έβδομο Επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης), τα δε πτυχία των ΤΕΙ στο Έκτο Επίπεδο (Πτυχίο / Δίπλωμα Ανώτατης Εκπαίδευσης).
Με τη σειρά της, η διάκριση θα επιτρέψει στα επιμελητήρια (τα οποία έχουν αρμοδιότητα να αναγνωρίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα) να αναγνωρίσουν διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα για τα εκάστοτε πτυχία ανάλογα με το επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων στο οποίο αντιστοιχούν. Σημειωτέον, το εν λόγω πλαίσιο κατοχυρώνει συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Κατά τις πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τα επιμελητήρια, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να προχωρήσει η κατοχύρωση των δικαιωμάτων.
Η ανωτέρω διάκριση των πτυχίων ΤΕΙ και πανεπιστημίων θα λύσει προβλήματα που εντοπίζονται κυρίως όσον αφορά το επάγγελμα του μηχανικού. Υπενθυμίζεται ότι με ρύθμιση που πέρασε στο τέλος του 2016 προβλέπεται ότι το επάγγελμα του μηχανικού, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ασκείται μόνο από τους κατόχους διπλώματος μηχανικού αντιστοίχου της ειδικότητάς τους, των πολυτεχνικών σχολών ή τμημάτων πολυτεχνικών σχολών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έτσι, σήμερα εξαιρούνται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ από τα αντίστοιχα δικαιώματα.
Πάντως, με την αντιστοίχιση των πτυχίων τους με το Έκτο Επίπεδο (Πτυχίο / Δίπλωμα Ανώτατης Εκπαίδευσης) του Εθνικού Πλαισίου αναβαθμίζονται τα επαγγελματικά προσόντα διάφορων όμορων τμημάτων. Ταυτόχρονα, λύνεται η από 35ετίας διαμάχη μεταξύ των ΤΕΙ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
195 τμήματα και σχολές χωρίς δικαιώματα
Στη χώρα μας υπάρχουν 195 πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα τμήματα των οποίων δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Υπάρχουν και τμήματα τα δικαιώματα των οποίων ρυθμίζονται με διατάγματα των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης! Αυτό αποδεικνύει ότι απόφοιτοι διάφορων ειδικοτήτων (από φυσικοθεραπευτές και οπτικούς, μέχρι μηχανικούς) εργάστηκαν σε όλη τη ζωή τους χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης ανακοίνωσε χθες ότι “Ένα πάγιο αίτημα δεκαεπτά ετών του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και γενικότερα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έλαβε την οριστική λύση του με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας”.
Τι μπαίνει και τι βγαίνει στο προσεχές ν/σ για τα ΑΕΙ
Το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει τελικά τη ρύθμιση για δυνατότητα παρακολούθησης του 25% των μαθημάτων άλλης σχολής ή τμήματος από προπτυχιακούς φοιτητές. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν αντιδράσεις από τμήματα και σχολές που έχουν εργαστήρια στο πλαίσιο των μαθημάτων τους. Το δύσκολο, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς κύκλους, θα ήταν ο συντονισμός της παρακολούθησης και θεωριών, και εργαστηρίων στο πλαίσιο του ίδιου μαθήματος από φοιτητές άλλων τμημάτων – ειδικά για τα ΤΕΙ, που είναι “υπερφορτωμένα” με φοιτητές. Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα αυτή θα απέδιδε απλές πιστοποιήσεις στους ενδιαφερόμενους και δεν θα συνδεόταν με τη διαδικασία της λεγόμενης “Μπολόνια”.
Το ίδιο ν/σ, πάντως, θα προβλέπει την ενίσχυση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης με τη δημιουργία διετών δομών στα ΤΕΙ, που θα παρέχουν πιστοποιημένα διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.
Επανέρχεται το άσυλο
Ακόμη, στις διατάξεις συμπεριλαμβάνεται η επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου, αλλά και απλοποίηση της διαδικασίας σύναψης ατομικών συμβάσεων για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, μίσθωσης μεταφορικών μέσων για μεταφορά φοιτητών και συντήρησης εγκαταστάσεων. Στόχος είναι να περιοριστούν οι εργολαβίες – κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων της φοιτητικής κοινότητας.
Δεν αποκλείεται μέσα στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθεί και η διάταξη για την επικείμενη εκλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων, η θητεία των οποίων λήγει το καλοκαίρι (υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ εξέδωσε ακυρωτική απόφαση για τον τρόπο εκλογής τους κατά τον Ν. Μπαλτά – Κουράκη).
To ΕΑΠ για τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων των Προγραμμάτων Σπουδών