Θα καταθέσει πρόταση για την

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και η δεύτερη επεξεργασία του νομοσχεδίου «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο γα την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ από την αντιπολίτευση, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν και το ΚΚΕ μαζί με το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, δήλωσε την αντίθεση του, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο αποσπασματικό και πρόχειρο.

Το θέμα των αποφοίτων των πενταετών προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων Γεωπονίας και της δυνατότητας τους να εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου ΠΕ, είχε τεθεί τόσο από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα όσο και από τους αρμόδιους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς που είχαν κληθεί στην Επιτροπή.

«Μιλάμε για μια εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν, η οποία κρατά σε αβεβαιότητα πολλούς πτυχιούχους των πανεπιστημιακών Γεωπονικών Σχολών.

Όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη να ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο αντικειμενικό και να είναι εντός του προβλεπόμενου κανονιστικού νομοθετικού πλαισίου και βεβαίως, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Όπως είπε, είναι σε συνεννόηση και με το υπουργείο Παιδείας αλλά και με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για να δοθεί μία λύση που θα ικανοποιεί όλα τα κριτήρια και δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

«Επειδή όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν τη βούληση να λυθεί με τον πιο δίκαιο, αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο αυτή η εκκρεμότητα -για την οποία δεν ευθύνονται οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών αυτών σχολών- θα μπορέσουμε, νομίζω αύριο, κάνοντας όλες τις διαβουλεύσεις που απαιτούνται, να έχουμε μια πρόταση η οποία θα ικανοποιεί όλα τα κριτήρια. Εννοείται ότι θα φροντίσω οι εισηγητές των κομμάτων να ενημερωθούν από σήμερα, αν καταλήξω κάπου, για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε ένα ζήτημα το οποίο είναι πραγματικά σοβαρό και οφείλουμε να επιλύσουμε. Δεν είναι όμως τόσο απλό στην τεχνική του προσέγγιση. Συμφωνούμε όλοι επί της αναγκαιότητας επίλυσης του, απλά πρέπει η προσέγγιση του να είναι αυτή η οποία δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του από κανένα», επεσήμανε ο κ. Γεωργαντάς.

Ακόμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί αξιολογούνται και άφησε ανοιχτό να κάνει αποδεχτές αυτές που κινούνται σε βελτιωτική κατεύθυνση.

Απαντώντας στις σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, σχετικά με την δυνατότητα εμπλοκής ιδιωτών εμπειρογνωμόνων στο ελεγκτικό έργο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κ. Γεωργαντάς αντέτεινε ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας.

Ακόμα, σχολιάζοντας τις κατηγορίες περί μη διασφάλισης των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «στο νομοσχέδιο προβλέπεται ρητά ότι το τακτικό προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που κατέχει οργανικές θέσεις και το προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου οποιασδήποτε κατηγορίας, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο τόπο της προηγούμενης εργασίας τους ανεξάρτητα από την μεταβολή της ονομασίας ή του αντικειμένου των οργανικών υπηρεσιακών μονάδων ή δομών».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στα ζητήματα έρευνας, εκπαίδευσης, κατάρτισης, πιστοποίησης και ελέγχων», που αποτελούν για τη γεωργία και τα αγροτικά προϊόντα, ζητήματα κομβικής σημασίας.

«Πρόκειται για ένα πολύ πρόχειρο κείμενο που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ολοκληρωμένο νόμο ούτε έχει στρατηγικό στόχο», σημείωσε.

Η γενική εισηγήτρια της ΝΔ, Ελένη Μακρή, μίλησε για «επιβεβλημένο εξορθολογισμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να διευρύνει το αντικείμενο της έρευνας και της καινοτομίας ενισχύοντας παράλληλα την ελεγκτική του δραστηριότητα».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση απέτυχε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεν έχει όραμα και όχι μόνο δεν δίνει λύσεις αλλά οδηγεί από το κακό στο χειρότερο και σε απόγνωση, όλο τον αγροτικό κόσμο».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι με το νομοσχέδιο οι μικροκαλλιεργητές διαλύονται, ενώ ενισχύονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο πρόχειρο, αόριστο, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και κοστολόγηση που διέπεται μόνο από επικοινωνιακή αντίληψη».

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «βήμα-βήμα οδήγησε σε αποστελέχωση τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με στόχο την ιδιωτικοποίηση του και το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025