Η Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο κατά της Σχολικής Βίας με θέμα: «Επιθετικότητα και Βία στο Σχολείο. Πρόληψη και Αντιμετώπιση».Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, από 5 έως 7 Απριλίου 2019 στο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι ειδικοί επιστήμονες, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλήθος ερευνητικών μελετών και καινοτόμων διδακτικών προτάσεων που προωθούν νέες αντιλήψεις στην εκπαίδευση, όσον αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της επιθετικότητας και της σχολικής βίας. Ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε βιωματικά εργαστήρια.

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης. Η κα. Λίλιαν Αθανασοπούλου, Παιδοψυχιάτρος, Δ/ντρια του ΕΣΥ και επιστημονικά υπεύθυνη του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” και ο κος. Βάιος Νταφούλης, Παιδοψυχιάτρος, Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με τις κεντρικές ομιλίες θα προσφέρουν τα ερεθίσματα για την έναρξη του διαλόγου.

Το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, οι προφορικές εισηγήσεις παρουσιάζουν μία ποικιλία θεμάτων, όπως: Σχολικός εκφοβισμός, Στρατηγικές παρέμβασης από τους εκπαιδευτικούς, Η βία του σχολείου, Πόσο κακό είναι το “κακό” παιδί της τάξης; Αντιμετωπίζοντας τον εκφοβισμό και τη σχολική βία με την τεχνική της δημιουργικής γραφής. Κυβερνοεκφοβισμός: ένα φαινόμενο που κλιμακώνεται. Ο κινηματογράφος ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τον σχολικό εκφοβισμό και άλλα πολλά. Την ίδια ημέρα, στην στρογγυλή τράπεζα, ειδικοί επιστήμονες και εκπαιδευτικοί θα απαντήσουν στο ερώτημα: Είναι η ανάπτυξη των εκφοβιστικών συμπεριφορών στο σχολείο, ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τις ανεπάρκειες του εκπαιδευτικού συστήματος και της ενδεχόμενης οικογενειακής αποξένωσης ή μπορεί να θεωρηθεί αντανάκλαση της βίας που χαρακτηρίζει τη σημερινή κοινωνία; και θα συζητήσουν με τους συνέδρους.

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 θα λειτουργήσουν δέκα βιωματικά εργαστήρια. Συμμετέχοντας σε δράσεις μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα και τη σχολική βία. Ενδεικτικοί τίτλοι των εργαστηρίων: Προλαβαίνω τη βία μέσα από ένα λογοτεχνικό κείμενο, Ενίσχυση των δεξιοτήτων επικοινωνίας στη σχολική τάξη, Τα δικαιώματα του παιδιού στο σύγχρονο δημοκρατικό σχολείο, Το Θέατρο του Καταπιεσμένου και άλλα.

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους/ες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025