«Με την επιστροφή στα το ΚΕΕΛΠΝΟ εντείνει την επαγρύπνησή του σε σχέση με μια σειρά μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα που, όπως είναι γνωστό, ευνοούνται από τον συγχρωτισμό των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, δηλώνει μιλώντας στην κυριακάτικη «» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

Το γάλα ζεσταίνεται, το παιδί ντύνεται, το κολατσιό ετοιμάζεται, η σχολική τσάντα ελέγχεται για τυχόν αναγκαίες προσθήκες που λησμονήθηκαν από το προηγούμενο απόγευμα και το τρέξιμο για το πρώτο κουδούνι ξεκινά. Το τελετουργικό που ακολουθούν χιλιάδες σπίτια κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι «ιερό», όπως ακριβώς και η διαδικασία της μάθησης. Εκείνο που όμως μας διαφεύγει συχνά είναι ότι στα μαθητικά χρόνια μαθαίνουμε πολλά περισσότερα από όσα γράφουν τα σχολικά βιβλία. Κατά τη διάρκεια των ξέγνοιαστων αυτών ετών, με τρόπο σχεδόν ανεπαίσθητο, εφοδιάζουμε το μυαλό και το σώμα μας με πολλά από εκείνα τα πράγματα που θα μας συντροφεύουν μέχρι τη βαθιά ενήλικη ζωή μας. Κατά την ευαίσθητη αυτή ηλικία, επιδιώκεται σήμερα να μεταλαμπαδευτεί η κουλτούρα της προαγωγής υγείας, τόσο στη θεωρία, μέσα από τη μεταλαμπάδευση της κουλτούρας της προαγωγής υγείας, όσο και στην πράξη με τον έγκαιρο και ολοκληρωμένο εμβολιασμό.

«Με την επιστροφή στα σχολεία το ΚΕΕΛΠΝΟ εντείνει την επαγρύπνησή του σε σχέση με μια σειρά μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα που, όπως είναι γνωστό, αφενός ευνοούνται από τον συγχρωτισμό των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον και αφετέρου από τις καιρικές συνθήκες που χειροτερεύουν κατά τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα», δηλώνει μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Γι’ αυτόν τον σκοπό, το μελετά σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας «μια εκστρατεία ενημέρωσης των δασκάλων και ιδίως των μαθητών με γενικό θέμα ‘Επιστροφή στο σχολείο με υγεία’ και στόχο να καλύψει θέματα που έχουν σχέση με τα λοιμώδη νοσήματα, τα ατυχήματα στο σχολικό περιβάλλον, τη βία και τον εκφοβισμό στις διαμαθητικές σχέσεις και ιδιαίτερα νεαρών ζευγαριών εφήβων, την ατομική υγιεινή και την προστασία της δημόσιας υγείας, τους εθισμούς στο Διαδίκτυο και άλλες εξαρτήσεις».

Από τα βομβαρδισμένα σπίτια στα σχολικά θρανία

Εδώ και δύο χρόνια, τα σχολεία είναι πιο πολύχρωμα από ό,τι στο παρελθόν, πιο ανοιχτά, πιο φιλόξενα, πιο κοντά στην κοινωνική πραγματικότητα. Εδώ και δύο χρόνια, χιλιάδες παιδιά βρέθηκαν από τα βομβαρδισμένα σπίτια στα σχολικά θρανία. Φέτος, το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει ότι στην εκπαιδευτική διαδικασία θα ενταχθούν 6.000 προσφυγόπουλα. Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τις ακραίες, ξενοφοβικές αντιδράσεις γονέων, άλλων παρακινούμενων από πολιτικά κίνητρα και άλλων που έπεσαν θύματα της παραπληροφόρησης, οι οποίοι αντέδρασαν με δριμύ τρόπο στην είσοδο των προσφυγόπουλων στις σχολικές αίθουσες. Το αντιδραστικό επιχείρημα που κυριάρχησε ήταν ότι τα παιδιά των προσφύγων έχουν κακή υγιεινή, είναι φορείς ασθενειών και αποτελούν κίνδυνο για τα Ελληνόπουλα. Οι ανυπόστατες αιτιάσεις σε βάρος των παιδιών κατέρρευσαν με την πάροδο του χρόνου, όταν η σαθρότητά τους αποδείχθηκε στην πράξη, κατά τη συνύπαρξη των μαθητών.

25.000 εμβόλια για τα προσφυγόπουλα

Όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του μαθητικού πληθυσμού, «το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει πρωτοστατήσει, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, σε προγράμματα εμβολιασμών προσφυγόπουλων αλλά και παιδιών από άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως Ρομά, που πιθανώς έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», εξηγεί ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

«Ήδη», σημειώνει, «πολλά προσφυγόπουλα στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση του εμβολίου για την ιλαρά-ερυθρά παρωτίτιδα που περιλαμβάνεται στα εμβόλια προτεραιότητας για πρόσφυγες-μετανάστες, περισσότερα από 25.000 εμβόλια έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα και έτσι η συμμετοχή τους στα σχολικά προγράμματα είναι από την άποψη αυτή απολύτως ασφαλής. Η εκτιμώμενη εμβολιαστική κάλυψη με την 1η δόση του MMR είναι 82%, το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν εμβολιαστεί και στην πατρίδα τους», υπογραμμίζει.

Προσοχή: Επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη

Τα προσφυγόπουλα μπορεί να εμβολιάζονται, όμως η ανάδυση του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα να επανεμφανίζονται ασθένειες που θεωρούνταν ξεχασμένες και να κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές. «Όπως είναι γνωστό», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, «εδώ και έναν περίπου χρόνο στην Ευρώπη έχει ξεσπάσει επιδημία της γνωστής παιδικής ασθένειας της ιλαράς, με περισσότερα από 14.000 κρούσματα και 42 θανάτους. Η επιδημία αυτή ήταν αποτέλεσμα του ατελούς εμβολιασμού των κατοίκων της Ευρώπης, εξαιτίας απόψεων γονέων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους λόγω της αμφισβήτησης εμβολίων», εξηγεί.

Το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν εγκαίρως κινητοποιηθεί, ώστε να προλάβουν το ξέσπασμα μεγάλης επιδημίας ιλαράς και στην Ελλάδα. «Αν και μέχρι αυτή τη στιγμή ο αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μας είναι περίπου 150, αναμένουμε ότι με την έναρξη του σχολικού έτους τα κρούσματα αυτά θα πολλαπλασιαστούν και γι’ αυτό τον λόγο το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει έκκληση και μέσα από την εφημερίδα σας στους γονείς (που έχουν αμελήσει) να εμβολιάσουν τα παιδιά τους να σπεύσουν στις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αγώνας δρόμου για να καλυφθούν οι ευπαθείς ομάδες και οι μετακινούμενοι πληθυσμοί», υπογραμμίζει ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, οι εξάρσεις ιλαράς έχουν εκδηλωθεί σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ρουμανία. Ως εκ τούτου, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας προειδοποιεί ότι «ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός».

Τούτων δοθέντων, τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης, συστήνει «τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της δεύτερης δόσης τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση ή -εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό- το ταχύτερο δυνατόν”.

Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με την περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη Zsuzsanna Jakab να δηλώνει ότι «κάθε θάνατος ή αναπηρία που προκαλείται από αυτή την αποτρέψιμη ασθένεια αποτελεί απαράδεκτη τραγωδία».

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας ακριβώς της έξαρσης ιλαράς, τόσο η Γερμανία όσο και η Ιταλία νομοθέτησαν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του εμβολιασμού. Στην πρώτη περίπτωση οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους θα τιμωρούνται με πρόστιμο ώς και 2.500 ευρώ και στη δεύτερη ο εμβολιασμός των μαθητών θα είναι προϋπόθεση για την εγγραφή τους στα σχολεία.

Σκεπτικισμός για τα εμβόλια

Μπορεί ο ΠΟΥ να δηλώνει σε όλους τους τόνους τη σημασία των εμβολίων, όμως το κίνημα κατά του εμβολιασμού που πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου 80 χρόνια εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη και κατά εμβολίων δοκιμασμένων επί δεκαετίες. Οι σκεπτικιστές ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες του εμβολιασμού, βασιζόμενοι σε μελέτη η οποία έχει καταρριφθεί και συνέδεε τη χρήση εμβολίων με την εμφάνιση αυτισμού στα μικρά παιδιά.

Το Διαδίκτυο έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εξάπλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που είχε παραθέσει το ΚΕΕΛΠΝΟ στο παρελθόν, υπάρχουν περισσότεροι από 300 ιστότοποι με θέματα κατά των εμβολίων.

Έρευνες, όπως εκείνη της εταιρείας Lewin Group, η οποία εξέτασε τις περιπτώσεις 95.000 παιδιών, καταγράφουν ότι ο εμβολιασμός δεν συνδέεται με τον αυτισμό. Ακόμη και έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από Οργάνωση που τηρεί στάση σκεπτικισμού απέναντι στα εμβόλια, τη «Safe Minds», η οποία παρείχε χρηματοδότηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας για τη διεξαγωγή της, καταρρίπτει βασικά επιχειρήματα του αντιεμβολιαστικού κινήματος με τα οποία καταπιάστηκε.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ (πρ. Ένωσης Γονέων Περιστερίου):

Έχουμε να θυμόμαστε ζεστές αγκαλιές και πλατιά χαμόγελα!

Επί σειρά πολλών μηνών πέρυσι, τα μέλη της Ένωσης Γονέων Περιστερίου παρέδιδαν μαθήματα ψυχραιμίας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας να υπερισχύσει η λογική και η δημοκρατία στα σχολεία. Διεκδίκησαν ανθρώπινες συνθήκες για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, την πλήρη και ομαλή ένταξή τους στο Δημόσιο Σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, τη στιγμή που μερίδα γονέων και ατόμων που υποδύονταν τους γονείς γιουχάιζαν τα προσφυγόπουλα στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Περιστερίου Κώστας Λεμπέσης και μέλος του Δ.Σ. Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής μεταφέρει στην κυριακάτικη «Αυγή» εμπειρίες από την είσοδο των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

«Αρχικά νομίζω είναι σκόπιμο να καταλάβουμε όλοι για ποια παιδιά μιλάμε όταν με μια γενικότητα αναφερόμαστε στα προσφυγόπουλα», σημειώνει και εξηγεί: «Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεχνάμε πως πρόκειται για μια ολόκληρη γενιά παιδιών που δεν έχει τη δυνατότητα να ζήσει φυσιολογικά, να μορφωθεί, να μεγαλώσει όπως πρέπει, που ζει σε σκηνές και χοτ σποτ, που είναι ορφανά ή ασυνόδευτα. Ξέρουμε καλά», τονίζει, «ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν ήρθαν στην Ελλάδα για αναψυχή. Όσοι καταφέρνουν να σωθούν από τις βόμβες, τις κακουχίες, τους δουλεμπόρους, τις επικίνδυνες θάλασσες, περνάνε στη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς, αλλά κυρίως για τα παιδιά τους». Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων επιρρίπτει «τεράστιες ευθύνες» για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού στην Ε.Ε. και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ., κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας για όσα αντιμετώπισαν στα σχολεία, υπενθυμίζει ότι «βρέθηκαν αντιμέτωποι με ξενοφοβικές ρατσιστικές ‘αντιδράσεις’ εμπνευσμένες, ενορχηστρωμένες, καθοδηγημένες από την εγκληματική-ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, θέλοντας να παρασύρει τους γονείς σε λαϊκές γειτονιές, σε αντιδραστικές συμπεριφορές. Δεν δίστασαν να δηλητηριάζουν ακόμα και τα μυαλά των μικρών μαθητών. Διαψεύστηκαν όμως με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο», υπογραμμίζει και μεταφέρει το περυσινό κλίμα:

«Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, εργατικά σωματεία και φορείς αποδοκίμασαν και απομόνωσαν τέτοιες φωνές. Και η ζωή, η εμπειρία από την περσινή χρονιά μάς επιβεβαίωσε. Κανένα πρόβλημα από αυτά που περιέγραφαν δεν καταγράφτηκε. Ούτε υγείας ούτε παραβατικότητας. Αντίθετα, έχουμε να θυμόμαστε το κοινό παιχνίδι, τις κοινές εκδηλώσεις, τις ζεστές αγκαλιές και τα πλατιά χαμόγελα!

Η εμπειρία μας από την περσινή χρονιά μάς έδειξε ότι οι παρουσία των προσφυγόπουλων στα σχολεία ανοίγει νέους ‘δρόμους’ που απλώνονται σε όλες τις πτυχές της σχολικής, της κοινωνικής και της παιδικής ζωής, το μάθημα, τον αθλητισμό, τις τέχνες, τον χορό και το τραγούδι».

Ο κ. Λεμπέσης τονίζει ότι «η απομόνωση των ανθρώπων αυτών σε γκέτο για να μην τους βλέπουμε ή να μην τους συναναστρεφόμαστε δεν αποτελεί λύση. Θέλουμε να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά μας», δηλώνει απερίφραστα, «να ανταλλάξουν στοιχεία από την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους, να μάθει το ένα από το άλλο. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο. Μαζί Έλληνες και πρόσφυγες – μετανάστες, να παλέψουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας τσακίζει όλους το ίδιο. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννά τον πόλεμο και την προσφυγιά, τη φτώχεια, την κρίση, τον φασισμό», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025