Οι γονείς των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου απέστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το εξάμηνο εξωτερικού των φοιτητών της σχολής.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Είμαστε οι γονείς των φοιτητών της Σχολής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα οι οποίοι διαδικτυακά και μετά από πολύ κόπο ενωθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε το κοινό μας πρόβλημα.
Συγχαρητήρια για την νέα σας θέση και ευχόμαστε ολόψυχα δύναμη και κουράγιο για να υλοποιήσετε το πραγματικά δύσκολο έργο σας.
Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να Σας απασχολήσουμε για ένα θέμα που έχει προκύψει, ζωτικής σημασίας για τα παιδιά μας, φοιτητών του Τμήματος ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου, που αφορά στην ουσιαστική κατάργηση του εξαμήνου άσκησης των φοιτητών του Τμήματος στο εξωτερικό αφού αποφασίστηκε από το Συμβούλιο του Ιδρύματος κατά πλειοψηφία, μετά από εισήγηση της Συγκλήτου, η πίστωση μηδενικού ποσού στον κωδικό 4221στ. του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου για το 2015 που σας έχει σταλεί.
Συγκεκριμένα από την ίδρυση του Τμήματος είχε προβλεφθεί η ένταξη στο Πρόγραμμα Σπουδών υποχρεωτικής και πλήρως επιχορηγούμενης εξάμηνης άσκησης / φοίτησης σε ΑΕΙ του εξωτερικού και συγκεκριμένα στο Ζ΄ εξάμηνο σπουδών. Με την υπ. αρ. 152841/Β1/4-12-2012 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3293/10.12.2012) η οποία είναι τροποποίηση της ΥΑ Β1/61/25-1-1988 (με την οποία το εξάμηνο στο εξωτερικό ήταν υποχρεωτικό και χρηματοδοτούνταν από το ίδρυμα),
με την οποία το εξάμηνο στο εξωτερικό φαίνεται να γίνεται προαιρετικό, ενώ εξακολουθεί να είναι υποχρεωτικό, και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο βαρύνεται με τις δαπάνες για την υλοποίηση του προγράμματος. Λόγω του ότι όμως τα χρήματα που έχουν δοθεί στο πανεπιστήμιο λόγω των δύσκολων ημερών που περνά η χώρα μας και της λιτότητας, έχουν μειωθεί απελπιστικά, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 21/11/2014 αποφασίστηκε και εισηγήθηκε η πίστωση μηδενικού ποσού στο εξάμηνο που αφορά στην πρακτική στο εξωτερικό. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το Συμβούλιο του Ιδρύματος στις 17-2-2015, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα ο Πρωθυπουργός αλλά και εσείς ως Υπουργός Παιδείας στις προγραμματικές δηλώσεις σας αναφέρατε, είναι υπό κατάργηση αφού πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η κατάργηση του θεσμού αυτού (του συμβουλίου ιδρύματος), στο οποίο και εμείς συμφωνούμε απόλυτα. Δηλαδή, δεν ενεγράφη πίστωση στον κωδικό 4121στ. Η απόφαση αυτή όμως οδηγεί ανεπίστρεπτη στην υποβάθμιση των προσφερόμενων σπουδών και του Τμήματος.
Λυπούμαστε πολύ που ακαδημαϊκοί δάσκαλοι αποφάσισαν, ευτυχώς κατά πλειοψηφία, να στερήσουν από τα παιδιά μας, χωρίς καμιά σκέψη και φροντίδα, αγόγγυστα, το δικαίωμα να αποφοιτήσουν έγκαιρα και λάβουν την απαραίτητη μόρφωση που απαιτείται σε αυτά τα επαγγέλματα, του μεταφραστή και διερμηνέα, ώστε να μπορούν να βγουν με εφόδια στη ζωή και να επιτύχουν ακόμα και να διαπρέψουν στον επαγγελματικό στίβο.
Ιστορικά αναφέρουμε πως η Σχολή αυτή ΤΞΓΜΔ, γνωστή ως ΚΕΜΕΔΙ που στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με έδρα την Κέρκυρα, είναι η παλαιότερη Σχολή του Ιονίου Πανεπιστημίου, του πρώτου Πανεπιστημίου της Ελλάδος, είναι η μόνη Σχολή Μεταφραστών και Διερμηνέων στην Ελλάδα και μέχρι προσφάτως ήταν και η ποιο αναγνωρισμένη Σχολή Μεταφραστών και Διερμηνέων στο Εσωτερικό και το Εξωτερικό. Οι απόφοιτοί της ήταν και είναι περιζήτητοι στις Βρυξέλες και σε όλη την Ευρώπη με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Σήμερα λοιπόν τείνει να υποβαθμιστεί έως και να εξαφανιστεί αφού έχει χαθεί η πεμπτουσία των σπουδών του συγκεκριμένου κλάδου, η πρακτική στο εξωτερικό.
Η αναγκαιότητα της πρακτικής αυτής άσκηση, στην ουσία φοίτησης, σε σχολές του εξωτερικού είναι ιδιαίτερης σημασίας διότι το επάγγελμα του μεταφραστή και του διερμηνέα προϋποθέτουν την καλλιέργεια συγκεκριμένων γλωσσικών και γνωστικών δεξιοτήτων η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο εξωτερικό. Η κατάρτιση των φοιτητών «υποτίθεται» ότι γίνεται με υψηλού επιπέδου ειδικά προγράμματα σπουδών. Ο Μεταφραστή πρέπει να γνωρίζει
όχι απλά τη ξένη γλώσσα αλλά τεχνικές μετάφρασης που αφορούν σε εξωγλωσσικά στοιχεία σχετικά με τον πολιτισμό της χώρας της ξένης γλώσσας που βοηθάνε στην επικοινωνία και στην σωστότερη και ακριβέστερη μεταφορά όχι απλά λέξεων αλλά νοημάτων με ιδιωματικές εκφράσεις. Οπότε, στο εξάμηνο αυτό παρακολούθησης ειδικά διαμορφωμένων προγραμμάτων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού που δρα καταλυτικά στην εκπαίδευση των φοιτητών δίνει στους φοιτητές, επί εξι μήνες τη δυνατότητα άμεσης εξοικείωσης τους με την ξένη γλώσσα, με αποτέλεσμα την βελτίωσή τους στην αρτιότερη γνώση της μεταφραστικής ικανότητας ή διερμηνείας μέσω βαθύτερης κατανόησης των νοημάτων, βιωματικά, στη χώρα της γλώσσας την οποία επέλεξαν. Γιαυτό και το εξάμηνο εξωτερικού είναι από τα ουσιαστικότερα και ωφελιμότερα κομμάτια του προγράμματος σπουδών του Ιονίου Παν/μιου.
Μέχρι σήμερα κανένα άλλο ελληνικό παν/μιο δεν προσέφερε, στη βάση της ισότητας για όλους τους φοιτητές του μια τέτοια ευκαιρία, λογικά αφού οι απόφοιτοι του τμήματος αυτού αποτελούσαν ιδιαίτερα και μοναδικά ειδικευμένο προσωπικό που διοχετεύονταν στην αγορά εργασίας του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού ακόμα και σε πολύ υψηλά ιστάμενες θέσεις. Παράλληλα ανοίγει ορίζοντες και πιο συγκεκριμένα δικτυώνει επαγγελματικά για τη μετέπειτα πορεία των φοιτητών εντός και εκτός επικράτειας. της Σχολής.
Τη Σχολή αυτή, με τις τελευταίου τύπου ενέργειες, το ίδιο το Ιόνιο Πν/μιο επιχειρεί με τις αποφάσεις του να υποβαθμίσει.
Ως γονείς, με την ενέργειά μας αυτή προσπαθούμε να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τα όνειρα και τους κόπους των παιδιών μας πρωτίστως, διότι ως γνωστόν, οι φοιτητές αυτής της Σχολής δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία, όπως συμβαίνει με άλλες σχολές, αλλά από απόλυτη επιλογή, αφού για να περάσεις χρειάζονταν μόρια από τη γενική βαθμολογία και μάλιστα υψηλής, και μόρια από τα ειδικά μαθήματα, δύο ξένων γλωσσών, γνώσεις οι οποίες δεν αποκτιούνται με «ψευτοδιάβασμα». Επίσης η Κέρκυρα δεν είναι από τα φτηνά μέρη διαβίωσης για έναν φοιτητή και ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες της κάθε οικογένειας να συντηρήσει και να στηρίξει τη φοίτηση αυτή.
Η πλειάδα των φοιτητών, επηρεασμένοι θετικά από το πρόγραμμα σπουδών και το δέλεαρ της υποχρεωτικής χρηματοδοτούμενης πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, επέλεξαν αυτή τη Σχολή και σήμερα βρίσκονται μπροστά στη δυσάρεστη
έκπληξη να μην μπορούν ενδεχομένως και να αποφοιτήσουν. Κανείς όμως από τους «αποφασίζοντες» δεν σκέφτηκε την απογοήτευσή τους, ούτε τη δική μας αδυναμία να συνδράμουμε στην πραγματοποίηση αυτής της πρακτικής άσκησης, αφού το ποσό πο χρειάζεται για τη φοίτηση στο εξωτερικό ανέρχεται στα 2000 ευρώ μηνιαίως, αλλά ούτε τον αντίκτυπο στην υποβάθμιση της Σχολής.
Επίσης έγινα όλα τόσο μυστικά και αθόρυβα ώστε να μην μπορούμε να αντιδράσουμε, γονείς και φοιτητές, εν τη γενέσει του προβλήματος.
Σήμερα λοιπόν, αντιμετωπίζουμε το οξύμωρο σχήμα η Σύγκλητος και το Συμβούλιο να καταργούν οικονομικά τη χρηματοδότηση και να στερούν τη δυνατότητα της πρακτικής στο εξωτερικό την ίδια στιγμή που στο πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου (μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του και το οποίο Σας αποστέλλουμε) μέχρι και σήμερα, στο Ζ΄ εξαμήνο του 2015, που αντιστοιχούν σε 21 διδακτικές μονάδες, να μην αναφέρεται ότι θα γίνει κανένα μάθημα σε αντικατάσταση του 6μήνου του εξωτερικού. Δηλαδή δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τις 21 διδακτικές μονάδες, οι οποίες δεν έχουν κατανεμηθεί και που οφείλουν να παρακολουθήσουν οι φοιτητές, έστω και στην Ελλάδα. Δηλαδή έχουμε ένα Ζ΄ εξάμηνο σπουδών ΚΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, όλοι μαζί, φοιτητές και γονείς, τι θα γίνει στο Ζ΄ εξάμηνο του 2015, του 2016 …..κτλπ;;;;;; Δεν θα αποφοιτήσουν τελικά οι φοιτητές;;;;;;;; Πως θα γίνει αυτή η πρακτική άσκηση;;;;;;;;; Καταργείται;;;;;; Δεν είναι πια υποχρεωτική;;;;;;; Όσοι μπορούν πάνε και οι άλλοι ;;;;;;;;; Ti ;;;;;;;;; Δυστυχώς κανείς των αρμοδίων δεν έχει απαντήσεις για τίποτα.
Το ζήτημα λοιπόν που έχει προκύψει είναι πολύπλευρο και οι διαστάσεις του δεν είναι μόνο ακαδημαϊκού χαρακτήρα αλλά και κοινωνικού και μάλιστα εκδηλώνονται σε περίοδο κρίσης και λιτότητας. Επειδή η πρακτική άσκηση δεν καταργείται, η χρηματοδότησή της σταματάει, αντιμετωπίζουμε την κοινωνική ανισότητα κάποιοι φοιτητές των οποίων οι οικογένειες μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση να πάνε και να πραγματοποιήσουν αυτή την άσκηση στο εξωτερικό και οι υπόλοιποι «τίποτα». Ασχέτως αν οι φοιτητές αυτοί, οι αδύναμοι οικονομικά, έχουν τις ικανότητες και τα προσόντα να εξελιχθούν σε άριστους επαγγελματίες, θα το στερηθούν, αφού θα αδυνατούν απέναντι στους άλλους εξαιτίας της ελλιπούς μόρφωσης τους μεταβαίνοντας πλέον σε κοινωνικά σε πλήρη ανισότητα. Ας μη ξεχνάμε δε ότι, δεν πρόκειται για μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές που δεν γίνονται απαραίτητα από όλους τους φοιτητές όλων των σχολών, αλλά για πτυχιακές.
Θα γνωρίζετε βέβαια, κ. Υπουργέ ότι οι φοιτητές πραγματοποιούν καταλήψεις που δημιουργούν σίγουρα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου, όμως προσπαθούν και αυτοί, με τα μόνα μέσα που διαθέτουν, προκειμένου να εισακουστούν για το θέμα αυτό καθώς και για άλλα θέματα που ταλανίζουν το Ιόνιιο Παν/μιο, όπως η σίτιση και η διαμονή των φοιτητών.
Εμείς, ως γονείς οφείλουμε να συμπαρασταθούμε στις όποιες προσπάθειες γίνονται σε θεμιτό πλαίσιο ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους καθηγητές, τη βουλευτή και τον κόσμο που μας συνδράμει όμως αιτούμαστε από εσάς κ. Υπουργέ που είστε το ποιο σημαντικό πρόσωπο ως καθ΄ύλην αρμόδιος,
-Τη βοήθεια και τη μέριμνά Σας ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία εις βάρος των παιδιών μας αλλά και των ήδη αποφοίτων διότι η υποβάθμιση μιας τέτοιας Σχολής οδηγεί στη υποβάθμιση και των ήδη πτυχιούχων αλλά και του επαγγέλματος που διάλεξαν τα παιδιά μας να ακολουθήσουν με όνειρα, αγάπη και πολύ προσπάθεια,
-Να μην πάνε χαμένοι τόσοι κόποι και στερήσεις με τις οποίες σπουδάζουμε τα παιδιά μας
-Δηλώνουμε ενάντιοι σε κάθε έκπτωση ή υποτίμηση του προγράμματος σπουδών
-Επισημαίνουμε τα επίσης σοβαρά προβλήματα σίτισης και διαμονής
-Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε Σας, καθώς ο προϋπολογισμός δεν έχει περάσει ακόμα από έλεγχο νομιμότητας και παρακαλούμε πολύ να μην εγκριθεί και να μην υπογραφεί από Σας ο προϋπολογισμός που έχει ήδη σταλεί από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο πριν γίνει ενδελεχής έλεγχος της κατάστασης.
-Γνωρίζοντας και ζώντας καθημερινά τις δυσκολίες εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως υπαιτιότητας, δεν ζητάμε πρόσθετα κονδύλια στο προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου, αν αυτό δεν είναι εφικτό, ζητάμε όμως να επιστραφεί ο προϋπολογισμός και να γίνει αναδιανομή των χρημάτων και στον κωδικο 4221στ, ώστε να διασφαλιστεί το εξαμήνο άσκησης στο εξωτερικό για όλους
τους φοιτητές του ΤΞΓΜΔ για το ακαδημαϊκό έτος 2015 αλλά και για τα επόμενα έτη καθώς και
-αιτούμαστε την επαναφορά στην Υπουργική απόφαση του 1988 σύμφωνα με την οποία το εξάμηνο της άσκησης στο εξωτερικό είναι υποχρεωτική και απόλυτα χρηματοδοτούμενη από το Πανεπιστήμιο
-Σας μεταφέρουμε εκτός από τη δική μας και την απογοήτευση και ανησυχία της Κερκυραϊκής κοινωνίας για τα τεκταινόμενα και αναμένουμε με αγωνία τις δικές Σας ενέργειες το συντομότερο δυνατόν διότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των φοιτητών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού εκπνέει περίπου στις 10-3-2015, οπότε και θα χαθεί το 6μηνο πρακτικής του έτους 2015.
Ευχαριστούμε πολύ
Με τιμή
Οι γονείς των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ
του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας