Αθήνα 25 Σεπτεμβρίου 2015
Αριθμ. Πρωτ.: 127
Προς
Την αξιότιμη κ. Σία Αναγνωστοπούλου,
Αναπλ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
15180 Μαρούσι
Αθήνα
Θέμα: Υπουργικές Ανακοινώσεις για απαλλαγή από το Μάθημα των Θρησκευτικών
Αξιότιμη κυρία Αναπλ. Υπουργέ,
Επί τη ευκαιρία της αναλήψεως των καθηκόντων σας, ως Αναπλ. Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, δεχτείτε τα θερμά συγχαρητήρια των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις σας για το θέμα των Απαλλαγών από το Μάθημα των Θρησκευτικών σας μεταφέρουμε την πεποίθησή μας ότι στη σημερινή ιστορική συγκυρία, κατά την οποία η πατρίδα μας βιώνει εναγωνίως μεγάλη πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση, η συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων της Εκπαίδευσης, επ’ ωφελεία των ελλήνων μαθητών, συνιστά επιτακτική αναγκαιότητα. Για το λόγο αυτό, ως εκπρόσωποι των Θεολόγων, σας απευθύνουμε θερμή παράκληση, όχι απλώς για μια εθιμοτυπική συνάντηση, αλλά ταυτόχρονα για μια διαρκή και ουσιαστική συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας ως Αναπλ. Υπουργού.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα μας δοθεί η ευκαιρία να σας καταθέσουμε τις θέσεις και τις εμπειρίες μας, ως εκπαιδευτικοί λειτουργοί, για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο ο κλάδος μας όσο και το σύγχρονο σχολείο γενικότερα.
Φρονούμε, κ. Αναπλ. Υουργέ ότι ακόμα και τα πιο δύσκολα και ακανθώδη προβλήματα της παιδείας μπορούν να αντιμετωπιστούν γόνιμα και αποτελεσματικά, όταν επιδιώκεται από όλους τους θεσμικούς φορείς ο καλοπροαίρετος διάλογος, η καλόπιστη συνεργασία και η αρμονική σύμπραξη. Δεν επιθυμούμε να κάνουμε ούτε συστάσεις ούτε υποδείξεις ως προς την άσκηση των καθηκόντων σας, αλλά η θέση της Ενώσεώς μας είναι ότι οι εκάστοτε Υπουργοί Παιδείας, οφείλουν να αποδεσμεύονται κατά την παραμονή τους σε αυτή την ευαίσθητη θέση που υπηρετούν, από τυχόν ιδεολογικές ή και προεκλογικές θέσεις και να λειτουργούν ως υπουργοί και υπηρέτες ολόκληρου του ελληνικού λαού. Επιτρέψατέ μας επίσης να σας εκφράσουμε την πεποίθησή μας ότι για την άσκηση των καθηκόντων των Υπουργών Παιδείας, η διαβούλευση για θέματα που αφορούν σε όλες τις βαθμίδες και τους κλάδους των εκπαιδευτικών, αποτελεί βασική προϋπόθεση της επιτυχούς υπουργικής τους θητείας.
Ο διάλογος, άλλωστε, συνιστά την πεμπτουσία της δημοκρατίας και αυτήν τη κουλτούρα διαλόγου και δημοκρατίας επιχειρούμε να εμπνεύσουμε και στους μαθητές μας, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για μια «ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών τους δυνάμεων», έτσι ώστε να «γίνονται ελεύθεροι, υπεύθυνοι, δημοκρατικοί πολίτες», (Νόμ. 1566/1985, άρθρ. 1), έναν βασικό στόχο, τον οποίον, εκτός των άλλων, υπηρετεί γόνιμα και δημιουργικά, το μάθημα που διδάσκουμε, το Μάθημα των Θρησκευτικών.
Αντίθετα, η εμπειρία μας, ως παιδαγωγών, αλλά πιστεύουμε και η δική σας εκπαιδευτική εμπειρία, έχει δείξει ότι οι αυθαίρετες και αυταρχικές αποφάσεις, που δείχνουν να περιφρονούν το διάλογο με τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, οξύνουν τα πνεύματα, δημιουργούν την αίσθηση της αδικίας και της περιφρόνησης και ιδιαίτερα σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη από πολλές πλευρές, όπως είναι η σημερινή, τραυματίζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στην φυσική ηγεσία του Υπουργείου μας και στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και καλλιεργουν την απογοήτευση, τη δυσπιστία και την αποθάρρυνση.
Με όλα τα παραπάνω, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την μεγάλη θλίψη που βιώνουμε αυτές τις μέρες για τις ανακοινώσεις σας σχετικά με το θέμα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Το θέμα αυτό, ως γνωστόν, ταλαιπώρησε τα σχολεία από το 2008 έως το 2014, επιλύθηκε κατά τον καλύτερο, δικαιότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο και μάλιστα με τη συνεργασία των παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας με την Ένωσή μας τον Ιανουάριο του 2015 και τώρα παραδόξως ανακινείται εκ νέου από την πλευρά σας και μάλιστα κατά προτεραιότητα έναντι χιλιάδων άλλων καυτών εκπαιδευτικών θεμάτων.
Επειδή από το περιεχόμενο των δηλώσεών σας επ΄ αυτού, διαπιστώνουμε ότι πιθανόν δεν είχατε τον χρόνο να ενημερωθείτε πολύπλευρα και αντικειμενικά για τα θέματα που αφορούν στη θρησκευτική αγωγή, επιτρέψατέ μας να σας ζητήσουμε, σεβόμενοι πλήρως τον ενδεχόμενο φόρτο της εργασίας σας, επείγουσα συνάντηση το ταχύτερο δυνατόν με τους εκπροσώπους της Ενώσεώς μας, για να συζητήσουμε μαζί σας, τις λεπτές θεολογικές, νομικές, παιδαγωγικές και κοινωνικές πτυχές του θέματος των απαλλαγών.
Θεωρούμε ότι το αίτημά μας, να μην αποφασίζει εν θερμώ το Υπουργείο μας, για θέματα λίαν σημαντικά για την πνευματική αγωγή των παιδιών, αν δεν διαβουλεύεται πρώτα με τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εκ φύσεως αποτελούν, μαζί με τους μαθητές και τους γονείς τους, τους πλέον αρμόδιους υπεύθυνους και αποφασιστικούς παράγοντες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι και εύλογο και δίκαιο και δημοκρατικό.
Είμαστε βέβαιοι ότι εσείς, που διακριθήκατε κατά το παρελθόν για τις δημοκρατικές σας ευαισθησίες και τους αγώνες σας για την προάσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών, θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας και δεν θα προβείτε σε μονομερείς ενέργειες εναντίον της θρησκευτικής αγωγής των νέων μας. Τέτοιας μορφής ενέργειες, θα αιφνιδίαζαν για μια ακόμα φορά τους μάχιμους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, που αγωνίζονται καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες να ανταποκριθούν τόσο στις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις όσο και στην ευθύνη της ηθικοπνευματικής συμπαράστασης και στήριξης των εμπερίστατων μαθητών, προκειμένου αυτοί να αντιμετωπίσουν τα πολύπλοκα και επώδυνα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που προκαλούν οι δύσκολες συνθήκες που βιώνει η πατρίδα μας.
Με τιμή
Για το ΔΣ της ΠΕΘ

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Σπαλιώρας
Δρ Θεολογίας

Ο Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτης Τσαγκάρης
Mr Θεολογίας