Επιστολή προς τα πέντε σχολεία που παραμένουν πρότυπα απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, ζητώντας τους να καταλήξουν στα κριτήρια με τα οποία θα εγγραφούν οι υποψήφιοι στην Α’ Γυμνασίου. Όπως επισημαίνει ακόμη, πάντως, δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για τη διεξαγωγή εξετάσεων.Ο κ. Κουράκης γνωστοποίησε το πρόβλημα με επιστολή που απέστειλε στη Βαρβάκειο Σχολή, την Ιωνίδειο Σχολή, τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, τη Σχολή Αναβρύτων και την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, δηλαδή στα πέντε εκπαιδευτήρια, τα οποία, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, παραμένουν πρότυπα. Τα υπόλοιπα 55 σχολεία από τα 60 που ανήκαν στην κατηγορία των πρότυπων πειραματικών, θα είναι μόνο πειραματικά και η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά θα γίνει με κλήρωση.
Στην επιλογή του τρόπου εισαγωγής «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έχει εξασφαλισθεί από την παραιτηθείσα Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων κάποιο κονδύλι για τη διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων με τον τρόπο που έχει συμβεί τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει κεντρικό βαθμολογικό κέντρο και να διορθωθούν τα γραπτά με τη συνδρομή εκπαιδευτικών από άλλες σχολικές μονάδες, ούτε και να υπάρξει κεντρική επιτροπή θεμάτων» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας στην επιστολή του.
Επίσης, επισημαίνεται ότι τα πέντε σχολεία θα καταλήξουν στο σύστημα εισαγωγής (κλήρωση ή εξετάσεις) μέσα από μία διαδικασία τριών φάσεων. Έως την Τετάρτη 18 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν συνεδριάσουν το σχολικό συμβούλιο, οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, το ΔΣ του συλλόγου γονέων, οι εκπρόσωποι του 15μελούς συμβουλίου και ο εκπρόσωπος του οικείου δήμου, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, ενώ εγγράφως μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους και οι σύλλογοι αποφοίτων.
Στη δεύτερη φάση θα συνεδριάσει ο σύλλογος διδασκόντων, παρουσία των μελών του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΠΕΣ), ώστε να καταλήξει στην πρότασή του, ενώ στην τρίτη φάση θα συνεδριάσει το ΕΠΕΣ και στη συνέχεια θα στείλει την εισήγησή του, έως τις 18 Μαρτίου, στη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, από την οποία θα ληφθεί η τελική απόφαση.
Σημειώνεται, ότι οι εξετάσεις στα 60 πρότυπα πειραματικά σχολεία τα δύο προηγούμενα έτη χρηματοδοτήθηκαν από συγχραμοτοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το συνολικό κόστος άγγιξε τα 60.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και τα 70.000 τον δεύτερο και αφορούσε τους μισθούς των 500 εκπαιδευτικών που απασχολήθηκαν ως διορθωτές.