– Τι είπε ο κ. Κόπτσης μιλώντας στην ΕΡΤ για την ανακοίνωση των βάσεων 2022 αλλά και τη συμπλήρωση του .

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κόπτσης , πριν το Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ανακοινωθούν οι των Πανελληνίων Εξετάσεων, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν συμπληρώσει τα τους έως τις 20 Ιουλίου, εκτιμά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κόπτσης συνεχάρη και τον 19χρονο πρόσφυγα από το Ιράν, Κουρό Νορμοχαμαντί Μπαιγκί, που αρίστευσε στις φετινές εξετάσεις.

«Η θέληση και η επιμονή νικά οποιαδήποτε αντιξοότητα και εμπόδιο και ότι αυτό δεν έγινε τυχαία», δήλωσε ο κ. Κόπτσης λέγοντας ότι για να φτάσει σε αυτό το σημείο το υπουργείο Παιδείας δημιούργησε τις υποδομές.

«Πέρυσι εντάχθηκαν σχεδόν 17.000 παιδιά και από αυτά πάνω από 80% παρακολουθεί μαθήματα. Είναι μεγάλη η πρόοδος στην ένταξη των προσφύγων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Στόχος μας είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά», πρόσθεσε με αφορμή την σπουδαία επίδοση του νεαρού πρόσφυγα που μετέχει της ελληνικής παιδείας.



Τι θα γίνει με τις

Πτώση των βάσεων «δείχνουν» οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις και κυρίως στο 1ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, το «βατερλό» στα μαθηματικά θα προκαλέσει πτώση των βάσεων η οποία θα είναι σημαντική στο 4ο Πεδίο ενώ θα επηρεάσει και το 3ο σε μικρότερο βαθμό. Στο 2ο και στο 3ο Πεδίο, οι βάσεις θα έχουν εικόνα αυξομείωσης, ανάλογα με τη σχολή και την πόλη στην οποία βρίσκεται. Τα στατιστικά στοιχεία, που έδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων δείχνουν ότι οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν στα περισσότερα μαθήματα και οι βαθμοί κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Στα μαθηματικά η εικόνα των μαθητών είναι απογοητευτική αφού σχεδόν το 60%, έγραψε κάτω της βάσης. Ανάλογη είναι και η εικόνα σε ιστορία, λατινικά και φυσική καθώς τα ποσοστά κάτω της βάσης είναι εξαιρετικά υψηλά. Στην Ιστορία κάτω από 10 έγραψε το 47.96%, στα Λατινικά το 45.13% και στη Φυσική το 47.39% . Καλύτερα είναι η εικόνα στην Νεοελληνική Γλώσσα και στα Αρχαία αλλά σε αυτά τα μαθήματα είναι πολύ λίγα τα άριστα γραπτά. Χαρακτηριστική περίπτωση η Νεοελληνική Γλώσσα όπου μόνο 55 υποψήφιοι κατάφεραν να πάρουν βαθμούς από 19 έως 20 , ενώ στα Αρχαία Ελληνικά άριστα έγραψαν μόνο 65 άτομα.

Αναλυτικά ανά επιστημονικό πεδίο η πρόβλεψη για τις βάσεις είναι η εξής:

Στο 1ο πεδίο : Προβλέπεται πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές. Στα Αρχαία Ελληνικά οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαμηλές γενικά αλλά τα ποσοστά κάτω της βάσης δεν είναι τόσο υψηλά όσο πέρυσι.. Συγκεκριμένα φέτος κάτω από τη βάση έγραψε ένα ποσοστό 37.20% ενώ πέρυσι είχε φτάσει στο 45.26%. Επίσης στα Λατινικά οι άριστες επιδόσεις είναι λιγότερες σε σχέση με την κοινωνιολογία το 2021. Φέτος στα Λατινικά το 45.13% έγραψε κάτω από τη βάση. Στα Νέα Ελληνικά και την Ιστορία οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα από πέρυσι γενικά αλλά στις υψηλές βαθμολογίες η εικόνα δεν έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις από το 2021.

Στο 2ο Πεδίο (θετικές σπουδές): To Βατερλό στα Μαθηματικά και οι χειρότερες επιδόσεις στη Χημεία προφανώς και θα επιφέρει κάποια πτώση στις βάσεις έστω και οριακή, καθώς στη Φυσική και την Ν. Γλώσσα οι επιδόσεις με πέρυσι δεν έχουν μεγάλες αποκλίσεις γεγονός που θα φέρει μια ισορροπία και δεν θα έχουμε πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές του πεδίου.

Στο 3ο Πεδίο (Επιστήμες Υγείας): Οι υποψήφιοι έγραψαν λίγο χειρότερα από πέρυσι στο βασικό μάθημα της Βιολογίας αλλά οι διαφορές δεν είναι αξιοσημείωτες κάτι που σημαίνει ότι στο πεδίο αυτό δεν θα έχουμε πτώση των βάσεων σε όλα τα τμήματα. Αντίθετα το πιθανότερο είναι να έχουμε αυξομειώσεις ανάλογα με το τμήμα καθώς στα υπόλοιπα μαθήματα η εικόνα είναι περίπου ίδια με πέρυσι σε Φυσική και Χημεία αλλά και στη Νεοελληνική Γλώσσα

Στο 4ο Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής):Oι πολύ χαμηλές βαθμολογίες στα μαθηματικά συγκριτικά με πέρυσι θα προκαλέσει πιθανότητα μεγάλη πτώση των βάσεων και κυρίως στα περιφερειακά τμήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025