Επισήμανση για το υποερώτημα Β4 των θεμάτων στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού
Στο υποερώτημα Β4 που αφορά τον έλεγχο των ετυμολογικών γνώσεων πάνω στο διδαγμένο κείμενο, επισημαίνουμε ότι η επιλογή της λέξης ἐσθλός ανάμεσα στα ζητούμενα ήταν άστοχη, καθώς οι ειδικοί στην ετυμολογία της αρχαίας ελληνικής αναφέρουν ότι η ετυμολογία της συγκεκριμένης λέξης είναι αβέβαιη (βλ. και σχετική ανακοίνωση της ΠΕΦ).
Χαρακτηριστικά, ο Pierre Chantraine στο ετυμολογικό του λεξικό και βασικό έργο αναφοράς πάνω στην ετυμολογία των αρχαίων ελληνικών λέξεων “Dictionaire Etymologique de la Langue Grecque”, και συγκεκριμένα στο λήμμα ἐσθλός αναφέρει ότι η συγκεκριμένη λέξη έχει αβέβαιη ετυμολογία, της οποίας η ρίζα ενδέχεται να προέρχεται από λέξη της σανσκριτικής ή της χετττικής, ενώ την παραλληλίζει ετυμολογικά με την περίπτωση του αρχαίου ελληνικού επιθέτου ἐύς.
Πουθενά όμως δεν αναφέρεται η ετυμολογική σχέση της με το ρήμα εἰμί < ἐσμί.
Προφανώς και οι υποψήφιοι καλούνταν να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ζητούμενο με κάποιο τύπο του ρήματος εἰμί από το συγκεκριμένο κείμενο, καθώς στο επίσημο βοήθημα του Υπουργείου Παιδείας (study for exams) αυτή είναι η ενδεδειγμένη απάντηση, αν και πρόκειται για επιστημονική αστοχία.
Σπυρόπουλος Παύλος, Υπεύθυνος Θεωρητικών Σπουδών του φροντιστηρίου «Κεντρικό»