Τα επίσημα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Λόγος Θόρυβος», η οποία λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από τις 28 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν αύριο, Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016, στις 7:30 το απόγευμα, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με καλωσόρισμα από την Προϊστάμενη Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ελισάβετ Τσανακτσίδου, ενώ θα χαιρετίσουν τόσο ο Πρύτανης όσο και ο εκπρόσωπος της ομάδας των εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση, Βασίλης Αλεξάνδρου.
Στη συνέχεια, η Ομάδα Κρουστών του επίκουρου καθηγητή Αναστάσιου Βασιλειάδη του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης θα σχολιάσει μουσικά και θα «συνεπιδράσει» με τα έργα της έκθεσης. Η ομάδα κρουστών αποτελείται από τους: Αναστασία Αναστασιάδου, Ζωή Αργυρίου, Παναγιώτη Αργυρίου, Αντώνη Βασιλειάδη, Γιώργο Μαντίκα, Δώρα Πουλιοπούλου, Έφη Τονικίδου, Θανάση Χασάπη και Ελισάβετ Χατζηβασιλείου.
Οι δέκα εικαστικοί καλλιτέχνες, που θα εκθέτουν τα έργα τους μέχρι την Παρασκευή 13 Μαΐου, αντλούν έμπνευση από τον χώρο της Βιβλιοθήκης και επεμβαίνουν σε αυτόν, δημιουργώντας έναν «διάλογο» ανάμεσα στα έργα και τον χώρο.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Live@Library» (Ζωντανά στη Βιβλιοθήκη αλλά και Ζήσε στη Βιβλιοθήκη).
Στην έκθεση, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 – 20:00 και το Σάββατο 8:30 – 15:00, παρουσιάζουν έργα τους οι: Βασίλης Αλεξάνδρου, Φένια Ηλιάδου, Μαρία Κομπατσιάρη, Εύη Κυρμακίδου, Θοδωρής Λάλος, Άννα Λιόκα, Αλεξάνδρα Νάκου, Δημήτρης Παλάντζας, Γιώργος Παναγιωτάκης και Κώστας Σπανόπουλος.
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «ο εικαστικός λόγος αλληλεπιδρά με τον γραπτό λόγο, κατ’ ουσία τη συσσωρευμένη γνώση που υπάρχει. Η ιδιότυπη ανάγνωση του χώρου που μπορεί να επιχειρήσει το εικαστικό έργο βάζει τον θεατή σε μια διαφορετική διαδικασία αντίληψης του. Στο πλαίσιο αυτό, το εικαστικό έργο καθίσταται ένα πολύ δυναμικό εργαλείο στοχασμού. Ο εικαστικός λόγος σε αντιδιαστολή και σε διαρκή διάλογο με τον γραπτό, σκοπό έχει να βάλει τον αναγνώστη να σκεφτεί, να φανταστεί, να συλλογιστεί. Συχνά, η αντιδιαστολή αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει και ανησυχία, μία δημιουργική ανησυχία που αναγκάζει τον θεατή να “θορυβηθεί”, αλλά και να ενεργοποιηθεί».
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Εγνατία 156, ημιώροφος) στα τηλέφωνα 2310-891.746,751,752 ή στο e-mail: [email protected].