Επιμορφωτική ημερίδα εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας α/θμιας και β/θμιας Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12:00 – 14:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου στο Βόλο, με θέμα: «Aπό το Σωκράτη στο Bill Gates: Ψηφιακοί ιθαγενείς και ψηφιακοί μετανάστες».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ερωτήματα προς διερεύνηση ήταν: Είσοδος της τεχνολογίας σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία: Προάγει η χρήση της τεχνολογίας τη μάθηση; Διευκολύνει την κατανόηση και εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας; Μπορεί η χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση να είναι υποκειμενική ή να εξυπηρετεί στόχους όπως η έλλειψη προσωπικού, κτιριακής υποδομής ή μικρότερου προϋπολογισμού για την εκπαίδευση; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αποτελεσματικού εκπαιδευτικού; Τι πρέπει ο εκπαιδευτικός να προσέχει, όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας στην ξενόγλωσση τάξη;
Επιμορφωτές ήταν οι κύριοι (Δρ.) Luke Prodromou και David Gibson εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας, συγγραφείς και εκπαιδευτές ενηλίκων, διακεκριμένοι στο χώρο, οι οποίοι μίλησαν για τα οφέλη της τεχνολογίας στην ξενόγλωσση τάξη και γενικά στην εκπαίδευση και έθεσαν προβληματισμούς σχετικά με τα τυχόν μειονεκτήματα που μπορεί να έχει η υπερβολική ενασχόληση με την τεχνολογία με τους μαθητές στην τάξη, όταν αυτή τους στερεί τη δυνατότητα να αναπτύξουν άλλες σημαντικές δεξιότητες, όπως ενασχόληση με την τέχνη, και προσέγγιση της γλώσσας μέσα από άλλες επιστήμες όπως λογοτεχνία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες κλπ..
Τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρχει ποιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία και επιλογές όταν η μάθηση διευκολύνεται μέσω της τεχνολογίας. Ο εκπαιδευτικός σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρίσκει τις κατάλληλες ισορροπίες προκειμένου η τεχνολογία να μην αντικαταστήσει τον ίδιο. Ο Luke ανάλυσε τα χαρακτηριστικά του αποτελεσματικού δασκάλου: να είναι γνώστης της τεχνολογίας, να έχει καλή γνώση του αντικειμένου και να είναι συναισθηματικά ευφυής. Επίσης, θα πρέπει να έχει δεξιότητες λήψης αποφάσεων και διευθέτησης τάξης, να είναι ενθουσιώδης και ικανός να χτίσει καλή σχέση με τους μαθητές και να στηρίζεται στο περιεχόμενο και όχι στον τεχνολογικό εξοπλισμό, που ενδέχεται να τον προδώσει.
Οι δύο εκπαιδευτές ανέβασαν επίσης με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Μαγνησίας θεατρική παράσταση του έργου ‘Godot, Over the Wall’ μία αυτοσχέδια μίξη των έργων του Σ. Μπέκετ ‘Περιμένοντας τον Γκοντό΄ και του James Saunders’ ‘Over the Wall’, μια παράσταση γεμάτη εκπαιδευτικά και κοινωνικά μηνύματα.
Οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας απήλαυσαν την παρουσίαση και την παράσταση που διοργανώθηκαν από τη Σχολική Σύμβουλο κλ. ΠΕ06 ΔΕ Μαγνησίας Βασιλική Παπαϊωάννου».