Η κατάθεση του σχεδίου νόμου με θέμα: «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», αναμφισβήτητα πιστοποιεί τη βούληση της κυβέρνησης για ένα συγκεντρωτικό και απόλυτα κομματικά ελεγχόμενο σύστημα διοίκησης της εκπαίδευσης.
Παληγιάννης Βασίλειος Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.
Η κυβέρνηση με απύθμενο θράσος και ξεδιάντροπα επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη σκοπιμότητα του σχεδίου νόμου. Με βάση το άρθρο 36 οι επιλογές θα αρχίσουν από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου . Τυχαία; Όχι φυσικά! Η σκοπιμότητα είναι προφανής. Ο απόλυτος, ο πλήρης έλεγχος των Συμβουλίων Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου. Θα προεδρεύουν οι νυν Περιφερειακοί Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα δικά τους παιδιά ,στην επιλογή των οποίων θριάμβευσε η ημετεροκρατία, η αναξιοκρατία και ο κομματισμός.
Ταυτόχρονα και τα υπόλοιπα μέλη των συμβουλίων επιλογής, πλην των αιρετών, ορίζονται χωρίς κριτήρια ή για να ακριβολογούμε με καθαρά κομματικά κριτήρια( δύο διδάσκοντες σε ΑΕΙ, ένας διευθυντής εκπαίδευσης και ένας διευθυντής σχολικής μονάδας).
Ο πλήρης έλεγχος των συμβουλίων επιλογής απομυθοποιεί την πολλά υποσχόμενη περί αξιοκρατίας κυβερνώσα αριστερά, προκαλώντας για άλλη μια φορά αδίστακτα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους της, που πίστεψαν ότι θα υπηρετούσε με τα ως φαίνεται κάλπικα οράματά της, την αξιοκρατία.
Σε αντίθετη περίπτωση οι επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης έπρεπε να ξεκινήσουν από τους Περιφερειακούς Διευθυντές , να συνεχίσουν με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης , τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και τέλος με τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, με Συμβούλια Επιλογής, μη ελεγχόμενα και χωρίς «κόφτες σκοπιμότητας».
Ταυτόχρονα η αύξηση των μορίων της συνέντευξης σε συνδυασμό με την αφαίρεση της μαγνητοφώνησης της συνέντευξης, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης των προθέσεων της κυβέρνησης.
Η σκληρή παραταξιακή λογική και η κομματική σκοπιμότητα τέθηκαν για άλλη μια φορά πάνω από το συμφέρον της εκπαίδευσης. Επισημαίνουμε πως είναι το τρίτο σχέδιο νόμου επιλογής στελεχών, που θα ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τεκμηριώνοντας την άποψή μας για έλλειψη προγραμματισμού, υπεύθυνης και σοβαρής εκπαιδευτικής πολιτικής, προσπάθεια ελέγχου της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης και επιβεβαιώνοντας την κατ’ εξοχήν αξιακή και παιδευτική κρίση, αλλά και την αφερεγγυότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Αν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα έχει χαθεί μια ακόμη ευκαιρία για την αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας των στελεχών της εκπαίδευσης και με δεδομένη τη δυσπιστία των εκπαιδευτικών απέναντι στις προθέσεις, τη σκοπιμότητα και την εγκυρότητα του συστήματος επιλογής, που προωθείται, και αυτές οι επιλογές σύντομα θα έχουν ημερομηνία λήξης.
Η διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή ενός συστήματος επιλογής στελεχών με αντικειμενικά, αξιοκρατικά και διάφανα κριτήρια και με Συμβούλια Επιλογής μη ελεγχόμενα είναι υπόθεση όλων μας.