Κατατίθεται τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Ο νομοθέτης δεν ενδιαφέρεται αν κάνεις καλά τη δουλειά σου… στρεβλώνει τους κανόνες εργασίας… εγκαθιδρύει την ισοπέδωση στο εκπαιδευτικό προσωπικό… πνίγει κάθε προσπάθεια σε σένα και στους συναδέλφους σου να διεκδικείτε ατομικά… ο συνάδελφός σου καταστρέφει και τη δική σου καλή δουλειά…”.
Με αυτά τα επιχειρήματα οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων κάλεσαν μέσα στην εβδομάδα τους εκπαιδευτικούς να στρατευθούν κατά της ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση που μέσα στις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή. Απευθυνόμενοι σε “μαχόμενους εκπαιδευτικούς”, όπως τόνισαν σε επιστολή τους, οι σχολάρχες επιχείρησαν να τους πείσουν να μην αντισταθούν στις παραμικρές ορέξεις των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.
Αντίθετα, προσπάθησαν να στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου: “Ο αδιάφορος ή ανεπαρκής συνάδελφός σου, που δεν μπορεί να απομακρυνθεί, καταστρέφει και τη δική σου καλή δουλειά. Από τη στιγμή που ο νόμος θα δεσμεύει το σχολείο ώστε να μην αντικαθιστά ανεπαρκείς ή αδιάφορους εκπαιδευτικούς, δεν θα μπορείς να εργαστείς. Δεν είναι αυτό άδικο και αναξιοκρατικό;”.
Όπως είναι γνωστό, όμως, στο Δ.Σ. των υπογραφόντων συμμετέχει σχολάρχης “που κρατούσε επί ένα χρόνο απλήρωτους τους εκπαιδευτικούς πριν τους απολύσει, ιδιοκτήτης που είχε το ένα τρίτο περίπου των εκπαιδευτικών χωρίς διοριστήρια, ιδιοκτήτης με οικογενειακή ιστορία στην έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών κι άλλος ένας που πρόσφατα εκβίαζε εκπαιδευτικούς για να υπογράψουν (δυσμενή, φυσικά!) αλλαγή των συμβάσεών τους”. Με αυτές τις υπενθυμίσεις, που έχει κατά καιρούς αποκαλύψει, απάντησε η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).
Πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος του συνδέσμου των σχολαρχών (ΣΙΕΙΕ), Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, είχε αποκαλέσει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς “ρεμπεσκέδες” διαμαρτυρόμενος γιατί δήθεν “στερείται το δικαίωμα να τους εκδιώξει”. Σήμερα τους κάλεσε στο πλευρό του… Απέφυγε όμως να μιλήσει για τις χιλιάδες αναιτιολόγητες απολύσεις στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για την ασυδοσία, για τη μαύρη και γκρίζα εργασία στις καλοπληρωμένες γαλέρες της “αριστείας”.
Στην επιστολή τους οι σχολάρχες επιβεβαίωσαν τον λόγο που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους εναντίον της ρύθμισης: “Όπου δημιουργείται εμπόδιο στην έξοδο, δημιουργείται εμπόδιο και στην είσοδο”, στους διωγμούς των παλαιότερων και ακριβότερων εκπαιδευτικών, με στόχο την ανακύκλωση νέων και φθηνότερων εργαζομένων, που προσπαθούν (δικαίως) να συγκεντρώσουν εμπειρία μέσα στις τάξεις.
Το τρίγωνο της διαπλοκής
Ήταν Ιούλιος του 2013 όταν η Νέα Δημοκρατία με εγκύκλιο μετέφερε τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας και στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν: “Με την απόφαση αυτή οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων κερδίζουν ετησίως περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και τα ασφαλιστικά ταμεία ζημιώνονται κατά 28 και 30 εκατ. ευρώ αντιστοίχως τον χρόνο” τόνιζε η ΟΙΕΛΕ.
Το ΣτΕ ανέστειλε την ισχύ της εγκυκλίου, όμως λίγους μήνες αργότερα, το 2014, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υπάγει οριστικά τους δασκάλους και καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για αίτημα που οι ίδιοι οι σχολάρχες είχαν διατυπώσει στην τρόικα με επιστολή τους…
Σήμερα, σε πλήρη σύμπνοια, το τρίγωνο των σχολαρχών, της τρόικας και των κομματικών (και μιντιακών) εκφραστών τους, αντιστέκεται με κάθε μέσο στην επαναφορά της νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δύο μέρες έχουν μείνει μέχρι να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία. Η Ν.Δ., ο πρόεδρος της οποίας έχει χαρακτηρίσει τους μαθητές… πελάτες, έχει πάρει θέση στη “μητέρα των μαχών”: θα καταψηφίσει.
“Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θέτει ως προτεραιότητά της πλέον και τη διάλυση των ιδιωτικών σχολείων” λέει συνεχίζοντας ότι “απεχθάνεται την ιδιωτική πρωτοβουλία, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση”.
Η επιστολή των σχολαρχών τονίζει στο ίδιο ύφος: “Ο υπουργός Παιδείας στρέφεται, με τη γνωστή πλέον ιδεοληπτική του εμπάθεια, κατά των κακών ‘σχολαρχών’ και αναλώνεται σε έναν αγώνα ‘διαίρει και βασίλευε’ για να σε πείσει ότι εσύ και εμείς βρισκόμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα και ότι τα συμφέροντά μας συγκρούονται”.
Κι όμως, συγκρούονται. Από τη μια βρίσκεται η διεκδίκηση της αξιοπρέπειας στην εργασία και από την άλλη η υποβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ιδιωτικά σχολεία, η “αριστεία” των λίγων, τα πληρωμένα απολυτήρια, η ελίτ των κολεγίων. Είναι εύλογο γιατί, λοιπόν, ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει για μαθητές-πελάτες…
Oι γαλέρες της “αριστείας”
Με τη διάταξη του υπουργείου Παιδείας θίγεται σωρεία ιδιωτικών σχολείων -ακόμη και μεγάλα ονόματα του (επιχειρηματικού) χώρου-, σχολεία γαλέρες, ιδιωτικά σχολεία πλήρους εξαθλίωσης όχι μόνο για τους εργαζομένους, αλλά και για τους ίδιους τους μαθητές, που εκτίθενται σε συνεχείς κινδύνους καθημερινά.
Τα σχολεία αυτά βρέθηκαν στο απυρόβλητο με τις ευλογίες -και πάλι- της Νέας Δημοκρατίας. Με τον Ν. 4093/2012 του Κ. Αρβανιτόπουλου ορίστηκε ότι έγκειται στην αποκλειστική απόφαση του υπουργού Παιδείας η δυνατότητα αδειοδότησης ιδιωτικού σχολείου, το ίδιο και η απόφαση για τους ελέγχους του αρμόδιου οργανισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Έτσι τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε κανένας έλεγχος για τυχόν παραβάσεις στα ιδιωτικά σχολεία· αρκούσαν απλώς… υπεύθυνες δηλώσεις ότι όλα είναι καλά.
Αυθαίρετα κλουβιά
Οι κτηριολογικοί έλεγχοι που ξεκίνησαν για πρώτη φορά το πρώτο τρίμηνο του 2016 έφεραν στην επιφάνεια την αθέατη πλευρά των σχολείων – επιχειρήσεων. Τέλη Ιουλίου είχαν πραγματοποιηθεί 160 αυτοψίες του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).
Σοβαρές ελλείψεις πυροπροστασίας, σχεδόν καμία πρόβλεψη για παιδιά με ειδικές ανάγκες, αίθουσες σε υπόγειους χώρους, κρυφές και αδήλωτες, χωρίς εξαερισμό και φυσικό φωτισμό, σχολικές τάξεις για παιδιά του δημοτικού δίπλα σε λεβητοστάσια πολλών τετραγωνικών, τάξεις που δεν αναφερόταν πουθενά η ύπαρξή τους (για να μην αναφερθεί και η ύπαρξη του εκπαιδευτικού). Αξίζει μόνο να πούμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά πολύ γνωστό και ακριβό ιδιωτικό σχολείο…
Το πόρισμα του ΕΟΠΠΕΠ έφτασε μέσα στην εβδομάδα στα χέρια του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Ο έλεγχος πληρότητας έδειξε ότι το 30% των ελεγμένων ιδιωτικών σχολείων δεν έχει οικοδομική άδεια ή πυρασφάλεια ή και κανένα από τα δύο. Οι επακόλουθοι επιτόπιοι έλεγχοι έδειξαν ότι το 70% δεν έχει προβλέψει τροποποιήσεις κτηριολογικές για τα ΑμεΑ, το 25% δεν έχει δηλώσει αίθουσες στο υπουργείο Παιδείας, ενώ το 20% έχει διαπράξει πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Αξίζει μόνο να πούμε ότι ένα από τα πιο γνωστά ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας λειτουργούσε το Λύκειο σε κτήριο αυθαίρετο, χωρίς πυροπροστασία…
Κοινή πλεύση
Είναι σαφές γιατί οι σχολάρχες αντιδρούν τόσο πολύ απέναντι στην πάταξη της ασυδοσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι σαφές γιατί η Ν.Δ. μιλά για τη «μητέρα των μαχών» όταν αναφέρεται στην Παιδεία. Η διάταξη ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή και, για να κερδηθεί η μάχη, χρειάζεται την Πέμπτη οι εκπαιδευτικοί να συμπορευτούν για τον σκοπό αυτόν. Η αυριανή συνάντηση της ΟΙΕΛΕ με τις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για τη στήριξη της νομοθετικής ρύθμισης δείχνει τον δρόμο.
Με τη διάταξη για την ιδιωτική εκπαίδευση:
* Εκλογικεύεται το καθεστώς των συμβάσεων εργασίας. Δυνατότητα καταγγελίας υπάρχει μετά το πέρας δύο ετών από την πρόσληψη του εκπαιδευτικού. Μετά τη διετία η σύμβαση μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου και τυχόν καταγγελία της διαπιστώνεται από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο.
* Οι προαιρετικές σχολικές δράσεις (παρεκκλίσεις) δεν περιορίζονται, καθορίζεται όμως η υποχρέωση να δηλώνονται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μαζί με τον αριθμό των τμημάτων, των μαθητών και των διδασκόντων.
* Εξασφαλίζεται η κάλυψη του πλήρους ωραρίου διά της ανάθεσης σχολικών δράσεων στον εκπαιδευτικό, για την αποφυγή των αυθαίρετων μειώσεων ωρών, που οδηγούσαν σε μισθολογικές μειώσεις.
* Οι ώρες, οι μαθητές και οι καθηγητές των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών δηλώνονται στο υπουργείο Παιδείας. Ακόμη ορίζεται η καταβολή των υπερωριών στους διδάσκοντες, καθώς και το πλήρες ωράριό τους στις 21 ώρες.