Tην επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών φιλαρμονικών σχολών ζήτησε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, με επίκαιρη ερώτησή της προς το υπουργείο Υγείας, η οποία συζητήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.
«Για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση αιώνα οι Επτανήσιοι θα πανηγυρίσουν τον ‘Αγιο Σπυρίδωνα, τον Άγιο Γεράσιμο ή τον Άγιο Διονύσιο, χωρίς τη μουσική τους. Θα τιμήσουν σφαγές, ολοκαυτώματα και εκτελέσεις αντιστασιακών, χωρίς τη φιλαρμονική τους», ανέφερε η βουλευτής, δεδομένου ότι στα μέτρα προστασίας έναντι του COVID 19 περιλαμβάνεται και η απαγόρευση διδασκαλίας και χρήσης πνευστών οργάνων – και με αφορμή αυτή την απαγόρευση, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών φιλαρμονικών σχολών όλης της χώρας επ’ αόριστον και τουλάχιστον μέχρι 12 Ιουλίου 2020.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η βουλευτής επικαλέστηκε μελέτη που παρήγγειλε η Φιλαρμονική της Βιέννης και από την οποία προκύπτει ότι κατά την εκπνοή των μουσικών η μεταφορά αερολυμάτων είναι ακίνδυνη μέχρι τα ογδόντα εκατοστά.
«Ο στόχος μας όλο αυτόν τον καιρό δεν ήταν να εμποδίσουμε την πρόσβαση σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Ο στόχος ήταν να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία του πληθυσμού. Και όπως πολύ καλά γνωρίζετε, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και επισήμανε ότι όλα αυτά τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν βασίστηκαν σε εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού.
«Έχετε επιτρέψει να ανοίξουν εστιατόρια, μπαρ και γυμναστήρια, να γίνονται συναυλίες, συνέδρια και δραστηριότητες που απαιτούν πιο έντονη σωματική προσπάθεια. Ξέρετε τι κινδυνεύει να καταστραφεί; Κινδυνεύει να καταστραφεί η Φιλαρμονική της Κέρκυρας, η οποία πρώτη παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο, σύνθεση του ιδρυτή της Νικολάου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, καθώς και οι μεγάλες φιλαρμονικές που ήρθαν από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα και έπαιξαν πρώτες δημόσια τον Ολυμπιακό Ύμνο του 1826, όταν η πατρίδα μας δεν είχε αντάξιά τους μουσικά σύνολα, όπως η Φιλαρμονική του Ληξουρίου, που δεν διέκοψε τη λειτουργία της ούτε την περίοδο της πείνας, της σταφιδικής κρίσης, ούτε στους πολέμους και τον εμφύλιο, ούτε στους φονικούς σεισμούς του 1953», επέμεινε η Σοφία Σακοράφα.
«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί η επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών φιλαρμονικών σχολών με κανόνες απόλυτης ασφάλειας, έτσι ώστε όλοι να είμαστε σε θέση να απολαύσουμε τις φιλαρμονικές – και όχι μόνο – εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τους επόμενους μήνες στη χώρα μας», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στην αρμόδια επιτροπή.