«Καταρχήν ναι. Σκεφτόμαστε την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου σε νέες συνθήκες που ωριμάζουν σιγά-σιγά. Θα είναι σχετικά ευκολότερη από ό,τι ήταν παλαιότερα».
Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξη τον ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη, απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση του σημερινού καθεστώτος .
Σε ερώτηση για την επαναφορά του Πανεπιστημιακού Ασύλου, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε:
- Το Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι μεγάλη συζήτηση γιατί πρέπει αφενός μεν να υπάρχει Πανεπιστημιακό Άσυλο, αφετέρου δε πρέπει να διασφαλιστεί καλύτερα η περιφρούρησή του.
- Θα συλλέξουμε όλες τις εμπειρίες του παρελθόντος επί του θέματος το οποίο είναι σύνθετο.
- Πρέπει να το μελετήσουμε, διεξοδικά.
Ερωτώμενος για τη δυσλειτουργία που δημιουργείται στα πανεπιστήμια από τις καταλήψεις, αλλά και για τις ενέργειες των πρυτανικών αρχών, του εισαγγελέα και της αστυνομίας, ο κ. Μπαλτάς σημείωσε:
- Πού ακριβώς βρίσκεται η ενέργεια που ξεκίνησε με τις πρυτανικές αρχές, δεν γνωρίζω.
- Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα.
- Οι πρυτανικές αρχές θεωρώ ότι έκαναν εκείνο που έπρεπε να κάνουν.
- Η κυβέρνηση σκέπτεται γενικότερα πολιτικά το όλο θέμα και βρισκόμαστε ενώπιον ενός καινούργιου φαινομένου το οποίο πρέπει αντιμετωπισθεί.
- Η στάνταρ αντιμετώπιση του είδους ‘’στέλνουμε τα ΜΑΤ’’ δεν είναι η ενδεδειγμένη, αλλά δεν είναι πρέπον να είναι κλειστό και το Πανεπιστήμιο.
- Οι αρμόδιοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι θα πράξουν αυτά που πρέπει να πράξουν.
- Στο Πολυτεχνείο αντιμετωπίσαμε συχνά φαινόμενα καταλήψεων και η στάση μας, η προσπάθειά μας, ήταν πάντα να τελειώσει η κατάληψη όσο το δυνατόν σύντομα και αναίμακτα.
- Έχουμε την εμπειρία από τέτοια φαινόμενα.
- Και πρόσφατα ήρθε εδώ στο Υπουργείο μια ομάδα φοιτητών με έντονα συνθήματα, αλλά με ηρεμία έγινε συζήτηση χωρίς επεισόδια, χωρίς τίποτα.
- Το νομοσχέδιο του υπ Δικαιοσύνης για τις φυλακές ήδη είναι στη Βουλή άρα είναι ακατανόητο πως με τέτοια αιτήματα γενικεύονται καταλήψεις κτηρίων.