Η Διευθύνουσα του ΕΟΠΠΕΠ εξήρε το έργο που ολοκλήρωσε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του «ΕΠ Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».
Τις εξελίξεις που ανοίγουν το δρόμο για την πιστοποίηση Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού ανακοίνωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., κ Ιωάννα Λυτρίβη σε διαδικτυακή ημερίδα, που πραγματοποίησε την Πέμπτη στις 10-2-2022, το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) για την παρουσίαση έρευνας με τίτλο: «EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ: Σύγχρονες προκλήσεις και εξελίξεις στο μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας».
Συγκεκριμένα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ συμμετέχοντας στην Στρογγυλή τράπεζα της ημερίδας που αφορούσε τις “Εξελίξεις και επαγγελματοποίηση στο πεδίο της Συ.Ε.Π.” δήλωσε ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω επιτέλους την επίλυση της θεσμικής εκκρεμότητας ετών για την πιστοποίηση των συμβούλων. Μετά την τακτοποίηση του θεσμικού κενού, που ρυθμίστηκε στον Ν. 4763/2020 για την ΕΕΚ, δόθηκε η δυνατότητα και αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το σύστημα πιστοποίησης της επάρκειας προσόντων συμβούλων σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού. Είμαστε σε θέση να πούμε, υπογράμμισε η κ Λυτρίβη, ότι μέσα στο 2022 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πιστοποίησης ΣΥΕΠ, καθώς έχουν ολοκληρωθεί και οι απαραίτητες δεσμεύσεις πίστωσης, αλλά και η αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων πόρων για την πιλοτική εφαρμογή των πρώτων εξετάσεων πιστοποίησης συμβούλων σταδιοδρομίας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων συμβούλων σχετικά με τα Μητρώα ΣΥΕΠ, η κ Λυτρίβη τους ενημέρωσε ότι «ήδη, συγκροτήθηκε και εμπλουτίζεται σε σταθερή βάση το Μητρώο Συμβούλων Σταδιοδρομίας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. το οποίο τηρείται στην Διεύθυνση Συ.Ε.Π. και στο οποίο έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί 200 σύμβουλοι σταδιοδρομίας Επιπέδου Α υψηλών προσόντων, ενώ η πρόσκληση για ένταξη στο Μητρώο παραμένει ανοικτή, άρα η διαδικασία απολύτως δυναμική».
(Εδώ θα βρείτε τα Μητρώα ΣυΕΠ)
Επίσης, η Διευθύνουσα του ΕΟΠΠΕΠ εξήρε το έργο που ολοκλήρωσε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του «ΕΠ Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», το οποίο και θα αξιοποιηθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ, υπογραμμίζοντας ότι: «επιτρέψτε μου να πω, ως εξωτερικός παρατηρητής, ότι το έργο του ΙΝΕ -ΓΣΕΕ στο πεδίο αυτό είναι πραγματικά δώρο τόσο για τους συμβούλους όσο και συνολικά για τους πολίτες». Το έργο που υλοποιήθηκε με στόχο να ενισχύσει τους θεσμούς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της ΣΥΕΠ, αλλά και ευρύτερα την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα για τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων παραδοτέων, (όπως Επαγγελματικά Περιγράμματα), εκπαιδευτικό υλικό και τράπεζα 221 θεμάτων για την ειδικότητα του Συμβούλου ΣυΕΠ καθώς και 25 βίντεο παρουσίασης επαγγελμάτων που θα εμπλουτίσουν τα βίντεο επαγγελμάτων της διαδικτυακής πύλης ΣΥΕΠ του ΕΟΠΠΕΠ. Επίσης, αναπτύχθηκε και παραδόθηκε ένα δυναμικό πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ΣΥΕΠ και μια επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία υλοποίησης προσομοίωσης και αξιολόγησης μιας ατομικής συνεδρίας, για τους υποψήφιους προς πιστοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, η κ Λυτρίβη πήρε την ευκαιρία να δηλώσει ότι «η δημιουργία ενός οικοσυστήματος Συ.Ε.Π. στο οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συνεργάζονται αρμονικά για την αναγνώριση και αξιοποίηση των προσόντων κάθε πολίτη είναι ανάγκη να στηρίζεται σε διατομεακές συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους της εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας με στόχο την πληροφόρηση και καλύτερη προετοιμασία όλων των πολιτών σε αυτή την πορεία: Από την αυτογνωσία στην πιστοποίηση των προσόντων. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων είναι αναμφισβήτητος».
Η κ Λυτρίβη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις υπόλοιπες δράσεις που υλοποίησε σε αυτό το πεδίο, τη δύσκολη διετία της πανδημίας, ο ΕΟΠΠΕΠ, από τις οποίες επωφελήθηκαν συνολικά πάνω από 1000 σύμβουλοι σταδιοδρομίας, αλλά και τελικοί χρήστες (μαθητές, φοιτητές και άνεργοι). Μεταξύ αυτών αναφέρθηκε στην παροχή νέων εργαλείων αυτογνωσίας και διαφάνειας προσόντων, όπως το «Εθνικό Πλαίσιο Δεξιοτήτων Διαχείρισης Ζωής και Σταδιοδρομίας (Career Competences Framework)», το οποίο υποστηρίζει την ανάπτυξη και αξιολόγηση πέντε κομβικών μακροϊκανοτήτων μέσω δεικτών μαθησιακών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τη λογική του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, τα νέα έγγραφα Europass, την υλοποίηση 2 Ευρωπαϊκών Συνεδρίων, πάνω από 15 εκπαιδευτικών δράσεων και βιωματικών σεμιναρίων, με τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων επιστημόνων, όπως το πρόσφατο Διαδικτυακό Βιωματικό Σεμινάριο προς τα Γραφεία Διασύνδεσης των Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων με θέμα: “Δεξιότητες και Προσωπικά Χαρακτηριστικά Διαχείρισης Ζωής και Σταδιοδρομίας σε ένα κόσμο διαρκών μεταβάσεων”, που υλοποιήθηκε στις 27-28/1/2022 και είναι διαθέσιμο στο κοινό στο κανάλι you tube του ΕΟΠΠΕΠ καθώς και στην ανανεωμένη πύλη δια βίου ΣυΕΠ του ΕΟΠΠΕΠ.
Σχετικά με τη μελέτη διάγνωσης, παρακολούθησης και ανάλυσης εξελίξεων και μεταβολών δεξιοτήτων στο επάγγελμα ΣυΕΠ, που παρουσιάστηκε στην ημερίδα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ η κ Λυτρίβη τόνισε, «εντελώς καταληκτικά, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο επί των πορισμάτων της μελέτης. Τα οποία είναι και πολλά και άξια σχολιασμού και σίγουρα δίνουν τροφή για σκέψη, δράση και αναβάθμιση του πεδίου. Προκύπτει το εξής παράδοξο, κατά την άποψή μου, ενώ η πανδημία και η προηγούμενη κρίση απέδειξαν ότι τα επαγγέλματα μετασχηματίστηκαν, άλλαξαν μορφή, οι εργασιακές σχέσεις έγιναν πιο ευέλικτες, κάποιες τέθηκαν σε διακινδύνευση, ως εκ τούτου οι πολίτες έγιναν πιο ευάλωτοι, δοκιμάστηκαν τα όρια τους ατομικά, αλλά και ως προς τη στάση τους απέναντι στο δίπολο επαγγελματικός βίος – προσωπική ζωή, από την άλλη η μελέτη παρουσιάζει μια εικόνα ως προς το επάγγελμα του συμβούλου, και δη ως προς τις πυρηνικές του δεξιότητες, μάλλον σταθερή και αμετάβλητη.»
Η διευθύνουσα του ΕΟΠΠΕΠ, κ Ιωάννα Λυτρίβη έκλεισε την ομιλία της σημειώνοντας ότι, «βλέπουμε ότι δεξιότητες, όπως η Επικοινωνία και η Ενεργός ακρόαση θεωρούνται σημαντικότερες από άλλες και οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τις κατέχουν σε πάρα πολύ καλό βαθμό. Οι δεξιότητες αυτές, σύμφωνα με την έρευνα, αναμένεται να διατηρήσουν τη σημασία τους στο μέλλον, καθώς πυρήνας του επαγγέλματος αποτελεί η επαφή με άλλους ανθρώπους. Ας κρατήσουμε αυτό. Και ας δουλέψουμε προς αυτή τη κατεύθυνση, ειδικοί και μη ειδικοί του πεδίου».
Ολόκληρη την ομιλία της Διευθύνουσας Συμβούλου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., κ. Ιωάννας Λυτρίβη μπορείτε να δείτε εδώ.