Βολές εκτοξεύουν πανεπιστήμια κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τον τρόπο με τον οποίο κατανεμήθηκε πρόσφατα στα ιδρύματα η έκτακτη επιχορήγηση των 3.800.000 ευρώ. Μάλιστα, οι βολές θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικές ενόψει και της μεγαλύτερης επιχορήγησης, των 34 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δοθεί στα ΑΕΙ το προσεχές διάστημα. Το θέμα αποτυπώνεται σε έγγραφο που διακινήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων στις 4 Ιανουαρίου, το οποίο αποδεικνύει ότι επιπλέον επιχορήγηση πήραν μόνο έξι πανεπιστήμια.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», πρυτάνεις διαμαρτύρονται ότι το υπουργείο δεν τους ενημέρωσε για το πώς έγινε η κατανομή των κονδυλίων της έκτακτης επιχορήγησης, ενώ αυτή βρέθηκε από έρευνα που έκαναν στη Διαύγεια τα επιτελεία των ΑΕΙ. Μεταξύ των 19 πανεπιστημίων, επιπλέον επιχορήγηση πήραν μόνο πέντε ιδρύματα: το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει ως προς τη στάση του υπουργού Παιδείας, αλλά και μεταξύ των πανεπιστημίων, είναι ότι πρυτάνεις –στη μεταξύ τους επικοινωνία– αναφέρουν ότι «από την κατανομή της έκτακτης επιχορήγησης, φαίνεται καθαρά η συσχέτιση της χρηματοδότησης με την πορεία των ιδρυμάτων που κινούνται προς την κατεύθυνση της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας». Ουσιαστικά, η μομφή υποδηλώνει ότι οι ηγεσίες κάποιων ΑΕΙ ενστερνίζονται την πολιτική του κ. Γαβρόγλου (π.χ. ως προς το σχέδιο για απορρόφηση του τοπικού ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο της ίδιας περιφέρειας), και γι’ αυτό έχουν προνομιακή αντιμετώπιση. Εύλογα, οι ηγεσίες των ΑΕΙ που έλαβαν έκτακτη επιχορήγηση παρουσιάζονται σε δύσκολη θέση «από τη στιγμή που δεν υπάρχει έγγραφο που να δείχνει πώς έγινε η κατανομή των κονδυλίων αυτών», όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων.
Παράλληλα, πρύτανης ΑΕΙ προσέθεσε ότι «και σε επίπεδο Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η πολιτική προς τα διάφορα ιδρύματα είναι επιλεκτική. Για παράδειγμα, ενώ στο ίδρυμά μας αρνήθηκαν τη χρήση ταμειακού υπολοίπου για αποπληρωμή ανεξόφλητων οφειλών στη ΔΕΗ, εντοπίσαμε άλλο ΑΕΙ στο οποίο αυτό έγινε αποδεκτό, και πολύ σωστά».
Στη Φιλοσοφική Αθηνών
Την ίδια στιγμή, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών διαμαρτύρεται για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο σύστημα χορήγησης διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας στους πτυχιούχους των λεγόμενων «καθηγητικών σχολών», ώστε να διδάσκουν στην εκπαίδευση.