Προς τα μέλη της ΠΕΘ
Σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί/ές συνάδελφοι, χαίρετε!

Γεώργιος Β. Τσούπρας
Δρ Θεολογίας-Καθηγητής στο 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων

Ανταποκρινόμενος στις πιέσεις που δέχθηκα εδώ και αρκετό καιρό από πολλούς μάχιμους θεολόγους της εκπαίδευσης αλλά και αδιόριστους συναδέλφους, αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για το ΔΣ της ΠΕΘ, με σκοπό να συμβάλω όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου:
-στη διασφάλιση του χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών ως Ορθόδοξης Αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές και τις πραγματικές μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.
-στην ενίσχυση της παρουσίας του κλαδικού επιστημονικού και συνδικαλιστικού οργάνου των Θεολόγων, της ΠΕΘ, με τρόπο που αρμόζει στη θεσμική και επιστημονική αποστολή του σε επίπεδο σχολείου και κοινωνίας, με σύνεση, νηφαλιότητα και συνέπεια στις αρχές της ορθόδοξης ανθρωπιστικής και κοινωνικής Παράδοσης.

-στην ενδυνάμωση του έργου των θεολόγων εκπαιδευτικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν από πρώτο χέρι τη σύγχυση που επήλθε από την επιβολή των νέων προγραμμάτων σπουδών, με την προχειρότητα, την κακή οργάνωση αλλά και την σαθρή στόχευση που τα χαρακτηρίζει. Εκτός αυτού βιώνουν και τις οδυνηρές συνέπειες του διχασμού στον κλάδο και πολλές φορές υφίστανται αυταρχικές πιέσεις από τους αρμοδίους, που φτάνουν μέχρι την απειλή διώξεων ή και απόλυσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των κρατούντων για το μάθημα των Θρησκευτικών.
-στην εντατικοποίηση της προσφοράς των Θεολόγων στην πνευματική, μορφωτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του λαού μας και ιδιαιτέρως της νεολαίας.

Οι προτάσεις μου για τις επόμενες κινήσεις της νέας διοίκησης που θα βγει από τις εκλογές είναι:
-Συνεχείς κρούσεις προς το Υπουργείο, το ΙΕΠ, την Ιεραρχία, την εκπαιδευτική κοινότητα, τις Θεολογικές Σχολές με σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τον απεγκλωβισμό από τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, ώστε να επιτυγχάνεται μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας «η ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και η διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες» (Συντ. αρ. 16).
-Εντατικοποίηση σεμιναρίων και άλλων δράσεων για την επιμόρφωση των συναδέλφων Θεολόγων και των Δασκάλων στις νέες τεχνικές διδασκαλίας, για την καλύτερη αξιοποίηση του Μαθήματος των Θρησκευτικών, ώστε να μην είναι αναγκασμένοι οι εκπαιδευτικοί να καταφεύγουν σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες επί πληρωμή.

-Επιτόπου συναντήσεις με τους μάχιμους Θεολόγους της Εκπαίδευσης ανά περιοχή, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Σχολικούς Συμβούλους και τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΘ, για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό εκπαιδευτικών δράσεων.
-Συνεργασία με τα Τμήματα των Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων, για την προώθηση έρευνας και πρακτικής άσκησης πάνω σε σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας, σύμφωνα με τις νεώτερες εξελίξεις σε διεθνές εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, που τείνουν να ξεπεράσουν τον εποικοδομητισμό αλλά και τη θρησκειολογική προσέγγιση.

-Συγκρότηση ομάδας από έμπειρους συναδέλφους για την κατάθεση στο ΙΕΠ προτάσεων συγγραφής νέων σχολικών βιβλίων καθώς και άλλων παρατηρήσεων για την καλύτερη παροχή θρησκευτικής εκπαίδευσης στους μαθητές.
-Προσέγγιση των συναδέλφων, οι οποίοι απέχουν από την ή αποστασιοποιήθηκαν στην πορεία, απογοητευμένοι από τις επικρατούσες συνθήκες, ακόμη και με αυτούς που εντάχθηκαν σε άλλο θεολογικό φορέα, εξαιτίας της «νηφαλιότητας», με την οποία αυτοπροβαλλόταν το συγκεκριμένο σωματείο, και της διάθεσής τους για καινοτομία και εξέλιξη των διδακτικών μεθόδων.
Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αντιστραφεί το βαρύ κλίμα στον θεολογικό κόσμο. Αρκεί να το επιθυμούν οι συνάδελφοι Θεολόγοι και να κάνουν τις επιλογές που χρειάζονται στο επόμενο διάστημα.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025