Ενημερωτικό για την επιλογή ΣΕΕ στην ΠΔΕ Αττικής για τις ενστάσεις κατά του αξιολογικού πίνακα και τις συνεντεύξεις των υποψηφίων.

Της αιρετού στο ΑΠΥΣΔΕ Αττικής  Πύρζα Φανής των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων  ΣΥΝΕΚ

Σας ενημερώνουμε ότι το συμβούλιο επιλογής για τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κατάρτησε τους τελικούς αναμορφωμένους αξιολογικούς πίνακες μετά και από την εξέταση των ενστάσεων των υποψηφίων κατά του προσωρινού αξιολογικού πίνακα.

Τριακόσοι υποψήφιοι κατέθεσαν ενστάσεις κατά του αξιολογικού από τους 451 συνολικά που είχαν γίνει δεκτοί από την προηγούμενη διαδικασία ενώ οι αρχικές αιτήσεις ήταν σε σύνολο 590. Οι ενστάσεις που αφορούν την δευτεροβάθμια, τις κοινές ειδικότητες της πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιας, την αειφορία καθώς και την Ειδική Αγωγή είναι 205 ενώ οι κλάδοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών είχαν 95 ενστάσεις. Επειδή είμαι αιρετός της Δευτεροβάθμιας τα παρακάτω στοιχεία που θα παρατεθούν δεν αφορούν τους κλάδους των Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Το 38% των ενστάσεων από τους 205 υποψήφιους απορρίφθηκαν, το 11% έγιναν δεκτές και το 51% έγιναν δεκτές σε κάποια σημεία τους. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η κατανομή της κατάστασης των ενστάσεων ανά κλάδο των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον κλάδο θεατρικής αγωγής δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος γιατί οι συνάδελφοι αυτοί έχουν διοριστεί πρόσφατα και έτσι δεν πληρούσαν την προϋπόθεση της εκπαιδευτικής – διδακτικής προϋπηρεσίας εκτός από έναν που απορρίφθηκε για άλλους τυπικούς λόγους. Το Υπουργείο θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε νομικά οι συνάδελφοι της θεατρικής αγωγής να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα.

Στη συνεδρίαση των αρχικών ενστάσεων (δεκτοί – μη δεκτοί) οι αιρετοί καταθέσαμε πρόταση ώστε να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις που προσκόμιζαν ξενόγλωσσους τίτλους & πτυχία που είχαν ημερομηνία έκδοσης πριν την καταληκτική ημερομηνία λήξης των αιτήσεων (2/7/18) και επομένως οι υποψήφιοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής όπως αναφέρεται στην ΥΑ Φ.351.1/5/102172/Ε3 άρθρο 2 παρ. 2 η οποία όμως καταψηφίστηκε από τα διορισμένα μέλη του συμβουλίου τα οποία θεωρούσαν ότι τα έγγραφα αυτά ήταν συμπληρωματικά της υποψηφιότητας.

Στη συνεδρίαση των ενστάσεων κατά του αξιολογικού  υπέγραψα τις ενστάσεις με την επιφύλαξη της πρότασης αποδοχής τίτλων σπουδών, βεβαιώσεων, πρακτικών συνεδρίων και εγγράφων με έκδοση πριν τις 2/7/18 που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διευκρινιστικά στοιχεία της αρχικής αίτησης. Στις ενστάσεις που αφορούσαν τις εισηγήσεις σε συνέδρια η πρόταση ήταν να γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις που είχαν βεβαίωση από τους εγκεκριμένους φορείς και να μην είναι απαραίτητη, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία, η προσκόμιση των αντιγράφων των εισηγήσεων αλλά και των περιεχομένων των πρακτικών. Υπήρξαν και άλλες διαφοροποιήσεις που αφορούσαν εξιδεικευμένες περιπτώσεις. Στον παρακάτω πίνακα καταγράφονται ο αριθμός των ενστάσεων κατά του αξιολογικού πίνακα ανά κριτήριο μοριοδότησης.

Ο αναμορφωμένος αξιολογικός πίνακας μετά τις ενστάσεις δείχνει ότι έχουν έλθει αλλαγές στην κατάταξη των υποψηφίων. Οι αριθμητικά μεγάλες αλλαγές (+ 8 ή και -7 μονάδες) οφείλονται κυρίως στη διοικητική και διδακτική εμπειρία επειδή υπήρχαν λάθη στα πιστοποιητικά υπηρεσιακών μεταβολών που στάλθηκαν από τις διευθύνσεις.  Υπήρξαν περιπτώσεις που διαφοροποιήθηκαν τα μόρια και σε άλλα κριτήρια, εκτός από αυτά στα οποία έγινε η ένσταση, είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο επειδή έγινε επανέλεγχος ολόκληρου του φακέλου του ενιστάμενου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία των συνεντεύξεων, που θα διαρκούν 25 λεπτά, στις 20/8 με την πρωτοβάθμια και στις 27/8 θα αρχίσει η δευτεροβάθμια. Έχει ήδη συζητηθεί ότι το χρονικό όριο πέντε λεπτών για την παρουσίαση από τον υποψήφιο του σχεδίου προβληματισμού και δράσης με αναφορά σε θέμα παιδαγωγικού ενδιαφέροντος θα τηρηθεί αυστηρά.

Στη διαδικασία της αποτίμησης της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης του υποψηφίου ο νόμος 4547/2018 αναφέρει ότι σε περιπτώσεις που προβλέπεται η συμμετοχή σε συμβούλιο επιλογής περισσότερων από δύο (2) αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, οι αιρετοί εκπρόσωποι από κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο κατά τη διαδικασία της αριθμητικής αποτίμησης των κριτηρίων επιλογής, σύμφωνα με το άρθρο 24, παρέχουν μία κοινή ψήφο, η οποία συνίσταται στο μέσο όρο της μοριοδότησής τους. Αυτό σημαίνει ότι στο συμβούλιο των κοινών κλάδων πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας και για την Εκπαίδευση για την Αειφορία που συμμετέχουμε 4 αιρετοί, δύο από την πρωτοβάθμια και δύο από την δευτεροβάθμια η αναλογία έκφρασης των αιρετών γίνεται από τέσσερα στα έντεκα μέλη  δύο στα έντεκα. Το ίδιο συμβαίνει και στο συμβούλιο για την Ειδική Αγωγή και την Ενταξιακή Εκπαίδευση όπου από έξι στα έντεκα γίνεται τρία. Αυτό είναι γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα ότι το ΥΠΠΕΘ θέλει να συρρικνώσει την παρουσία και τις θέσεις των αιρετών στα συμβούλια και θα πρέπει η ΟΛΜΕ και οι αιρετοί να εναντιωθούν σε τέτοιες πρακτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025