Όλα όσα είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών .
Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ο εμβολιασμός των παιδιών θα προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έρχονται σε επαφή μαζί τους ενώ κάλεσε τους γονείς να μην αναβάλουν το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τα λοιμώδη νοσήματα.
«Τα εμβόλια θα συμβάλλουν στην προστασία των παιδιών. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα μειώσει τη διασπορά στο περιβάλλον, προστατεύοντας έμμεσα τα ευάλωτα άτομα δίπλα στα παιδιά. Η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων μειώνει και τις μεταλλάξεις. Μικρός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου MIS-C που εμφανίζεται 1 περίπτωση στις 3.000. Όσον αφορά τις παρενέργειες, είναι ανάλογες με αυτές που είναι εξοικειωμένοι οι γονείς όπως λίγος πυρετός και αντίδραση στο σημείο της ένεσης. Να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός για COVID δεν πρέπει να οδηγήσει αναβολές στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών. Για τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια δεν υπάρχει διάστημα που να περιορίζει τον εμβολιασμό λοιμωδών νοσημάτων», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.
«Οι αλλεργίες είναι συχνές στα παιδιά είναι συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το θεωρώ απίθανο ένα παιδί να είναι αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου. Μην μεγαλοποιούμε το θέμα των αλλεργιών. Πάρα πολλά παιδιά έχουν διαφόρων τύπων αλλεργίες και αυτό θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό τους, κάτι που δεν θα έπρεπε», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.
Τρίτη δόση στα παιδιά
«Παιδί που έχει νοσήσει λαμβάνει 2η δόση μετά τους 3 μήνες. Μέχρι σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει εγκρίνει την 3η δόση σε παιδιά με ανοσοκαταστολή 12-17 ετών. Ο FDA ενέκρινε την 3η δόση σε υγιείς εφήβους, 6 μήνες μετά τη 2η δόση. Η Επιτροπή επιφυλάσσεται σε σύντομο χρόνο να διατυπώσει τις δικές της συστάσεις», είπε η κυρία Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet «από τη Σκωτία που αφορά στον κίνδυνο εισαγωγής παιδιών με COVID με μη ελεγχόμενο άσθμα. Από τη μελέτη βρέθηκε ότι παιδιά 5 -17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω COVID».
Μετάλλαξη Ομικρον
«Τα λιγότερο ευχάριστα αφορούν τη μεταδοτικότητα και τα νέα με την κάποια αισιόδοξη επένδυση είναι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα οποία οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάστηκαν οξυγόνο. Τα 2/3 από τους 80 ασθενείς της έρευνας στη Νότια Αφρική, ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με COVID. Επίσης η θνητότητα είναι στο 6,6%. Παρά τη διαφαινόμενη προσδοκία ότι ο ιός εν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, όλοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους επειδή τα άτομα που νόσησαν στη Νότια Αφρική είναι μικρής ηλικίας. Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την παραλλαγή ως υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο και πρέπει με τη σχετική προσοχή να περιμένουμε τα δεδομένα. Ακόμα και να είναι ηπιότερη από τη Δέλτα, θα υπάρξουν προβλήματα στα συστήματα υγείας», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.