Κορονοϊός – νέα μέτρα: Το ρυθμό θα δώσει η εξέλιξη πανδημίας και η πορεία των εμβολιασμών – Οι προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό – Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν οι εκπαιδευτικοί διότι πλησιάζει το άνοιγμα σχολείων
Οι εκπαιδευτικοί που έχουν εμβολιαστεί αγγίζουν το 75% . Ωστόσο, όπως είχε πει η Υπουργός Παιδείας, δε φτάνει το συγκεκριμένο ποσοστό. Συγκεκριμένα, από Σεπτέμβριο αναμένεται 3 στα 10 παιδιά θα μπουν στην τάξη με ανεμβολίαστο εκπαιδευτικό.
Έτσι, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών . «Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε άλλωστε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφορικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο φαντάζει εξίσου πιθανό και για τη φοιτητική κοινότητα.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός φοιτητών και καθηγητών μέχρι τον Οκτώβριο – Το σχέδιο
Η κ. Κεραμέως ζήτησε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό) από τους πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους .
Η υπουργός στηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επέμεινε στην ομιλία της προς τους πρυτάνεις στη θέση αυτή αποφεύγοντας όμως ν΄ αναφερθεί σε θέματα κυρώσεων για όσους δεν εμβολιαστούν, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να «στηθούν» εμβολιαστικά κέντρα μέσα σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και κατά προτίμηση στα campus τα οποία διαθέτουν τα ιδρύματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Οκτώβριο να έχει επιτευχθεί ο εμβολιασμός φοιτητών και προσωπικού ώστε όλα τα πανεπιστήμια να ξεκινήσουν «πάση θυσία», τη διά ζώσης εκπαίδευση.
Άλλωστε και αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό στον υποχρεωτικό εμβολιασμό προαναγγέλλοντας ότι οι επόμενοι κλάδοι για τους οποίους θα υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις θα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.
Η θέση των Πρυτάνεων για τα εμβόλια
Από την πλευρά των πρυτάνεων τελικά δεν «πέρασε» η θέση για επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τα πανεπιστήμια ,παρά το γεγονός ότι ακούστηκαν και ακραίες απόψεις, ακόμη και για «αποπομπή» από την πανεπιστημιακή κοινότητα όσων δεν θα εμβολιαστούν, όπως για παράδειγμα οι φοιτητές να χάνουν την φοιτητική τους ιδιότητα. Τελικά, οι πρυτάνεις σε σχετική απόφασή τους δεν αναφέρθηκαν σε «υποχρεωτικό εμβολιασμό» και δήλωσαν ότι : Η Σύνοδος Πρυτάνεων εισηγείται τη διεξαγωγή των μαθημάτων, εργαστηρίων, κλινικών και πρακτικής άσκησης δια ζώσης από το χειμερινό εξάμηνο 2021-2022. Με στόχο την ασφαλή επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, η Σύνοδος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.
Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο
Επίσης, αν τα κρούσματα αυξηθούν δραματικά θα έρθουν κι άλλα μέτρα, με τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο να πρέπει να εμβολιαστούν κι αυτοί υποχρεωτικά. Προς το παρόν όλα αυτά είναι τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι των συζητήσεων .
Το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αναφέρει μεταξύ άλλων το μέτρο της άδειας άνευ αποδοχών στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας θα συμπεριληφθούν και σημαντικές ρυθμίσεις για τον ιδιωτικό τομέα.
Ο εργοδότης θα μπορεί να ρωτά τον εργαζόμενο αν έχει εμβολιαστεί . Αν ο εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί θα μπορεί να εργαστεί σε πόστα front office ή back office ή ακόμα και μέσω τηλεργασίας.