Καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ – Προσπάθεια μεγαλοσχολαρχών και αντιπολίτευσης να καταστρατηγήσουν στην πράξη τις ρυθμίσεις που επαναφέρουν τη νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση
“Yπόγειες γραμμές συνεννόησης μεγαλοσχολαρχών και πολιτικών παραγόντων” προκειμένου να ακυρωθεί στην πράξη ο νόμος Φίλη -που επαναφέρει τη νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση- καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν τα ιδιωτικά σχολεία τονίζουν ότι “οι μεγάλοι επιχειρηματίες του χώρου δεν μπαίνουν μπροστά, αλλά χρησιμοποιούν ως ‘λαγούς’ μικρότερα ιδιωτικά σχολεία”, ενώ “πίσω από τις κινήσεις τους βρίσκονται και πολιτικοί παράγοντες”.
Στέλεχος της Ν.Δ. ο δικηγόρος του Ιδιωτικού Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης
Για την υπόθεση του Ιδιωτικού Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης, που απέλυσε τον μαθηματικό Χότσικα Νιχάτ, ο δικηγόρος που προσελήφθη υπέρ του σχολάρχη, ο Αδνάν Πετσενίκ, “ήταν στέλεχος και πολιτευτής της Ν.Δ. επί Αντώνη Σαμαρά, ο αδελφός του οποίου Αλέξανδρος είναι πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών και επικεφαλής της ‘κίνησης’ για την κατάργηση του Ν. 4415/2016 (για την ιδιωτική εκπαίδευση)”, αποκαλύπτει η ΟΙΕΛΕ. Σύμφωνα με τον νόμο, για την απόλυση του εκπαιδευτικού συνεδρίασε -και αποφάνθηκε αρνητικά- το περιφερειακό συμβούλιο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – ΠΥΣΔΕ Ξάνθης, με συμμετοχή αιρετών της ΟΙΕΛΕ και του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βορείου Ελλάδας.
Παράλληλα, και το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης υποχρεώνει το σχολείο τελικά να τον δεχθεί πίσω, ωστόσο σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ “δεν επιτρέπει εδώ και μία εβδομάδα την είσοδό του στην τάξη”.
“Δυστυχώς, αυτή είναι η επιχειρηματική ηθική στην Ελλάδα…”
“Μπροστά στην παλινόρθωση του καθεστώτος Αρβανιτόπουλου (φοροδιαφυγή, μαύρη εργασία, έκδοση παράνομων τίτλων, καταστρατήγηση ωρολόγιων προγραμμάτων κ.λπ.), όλα τα μέσα επιτρέπονται. Δυστυχώς αυτή είναι η επιχειρηματική ηθική στην Ελλάδα”, επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί της ΟΙΕΛΕ.
Σχολάρχης κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. κατά εκπαιδευτικού στη Λάρισα
Αλλά και στον Ελληνογερμανικό Σύνδεσμο (Neue Schule Athen) “οι ιδιοκτήτες αρνούνται να επιτρέψουν την ανάληψη καθηκόντων σε εκπαιδευτικούς των οποίων οι καταγγελίες σύμβασης κρίθηκαν άκυρες από τα υπηρεσιακά συμβούλια” επισημαίνει η ΟΕΙΛΕ.
“Πρωτοφανής είναι και η περίπτωση του ιδιωτικού νηπιαγωγείου ‘Δήμητρα Κοκκινά’ στη Λάρισα”, γνωστοποιεί η ομοσπονδία, εξηγώντας: “Η ιδιοκτήτρια έδιωξε από το σχολείο τη νηπιαγωγό (η οποία είχε το ‘θράσος’ να ζητήσει τις νόμιμες αποδοχές και τα δεδουλευμένα – έπαιρνε περίπου τα μισά από τον νόμιμο μισθό και της οφείλονταν τουλάχιστον δύο μήνες!). Όταν η νηπιαγωγός επανήλθε την επόμενη ημέρα, διότι δεν υπήρξε ποτέ καταγγελία σύμβασης, η ιδιοκτήτρια κρατώντας έντυπο «οικειοθελούς παραίτησης» την οποία ουδέποτε υπέγραψε η εκπαιδευτικός της ζήτησε να φύγει. Επειδή η συνάδελφος αρνήθηκε, ζητώντας να γυρίσει στην τάξη όπως προβλέπει ο νόμος, η ιδιοκτήτρια θρασύτατα κάλεσε την αστυνομία, η οποία προσήγαγε την εκπαιδευτικό στο τμήμα!”.
Κατά την ΟΙΕΛΕ, “η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Λάρισας κινήθηκε άμεσα για να απελευθερωθεί η εκπαιδευτικός και ήδη έχει εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία εναντίον της ιδιοκτήτριας του νηπιαγωγείου που ξεπέρασε κάθε όριο. Μάλιστα σήμερα απείλησε ευθέως τους εκπροσώπους της Διεύθυνσης, όταν πήγαν στο σχολείο με την εκπαιδευτικό για να αναλάβει υπηρεσία, ότι θα τους καταστρέψει”.
Οι εκπαιδευτικοί κινούνται νομικά
Ζητώντας την άμεση παρέμβαση της πολιτείας η ομοσπονδία καταγγέλλει ότι “κάποιοι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης θεωρούν ότι η χώρα μας είναι μια ‘Μπανανία’, όπου δεν ισχύουν νόμοι και δεν υπάρχουν θεσμοί και επίσημη πολιτεία”. Η ΟΙΕΛΕ προαναγγέλλει ότι θα εκκινήσει άμεσα τις προβλεπόμενες ποινικές διαδικασίες εναντίον των νόμιμων εκπροσώπων των ιδιοκτητών που αρνούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία. “Είναι βέβαιο πως σύντομα οι υπεύθυνοι θα βρεθούν στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών”, τονίζει.
2.500 παράτυπα απολυτήρια ιδιωτικών ΤΕΕ
Η ασυδοσία των ιδιωτικών σχολείων, όμως, δεν σταματά στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Στη δημοσιότητα δόθηκε μέσα στην εβδομάδα κατάλογος ιδιωτικών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων που συστηματικά μέχρι το 2008 απέδιδε παράτυπα απολυτήρια σε 2.500 αποφοίτους, πολλοί εκ των οποίων τα αξιοποίησαν για να διεκδικήσουν υψηλότερη μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Άμεσα προκηρύσσονται, πάντως, ειδικές πτυχιακές εξετάσεις για την εκ νέου χορήγησή τους, με νόμο που ισχύει από το 2007, ποτέ όμως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν τον ενεργοποίησαν.