«Στο ζήτημα των ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, όπως και στην 1η συνάντηση, ζητήσαμε την ικανοποίηση όλων των καταγεγραμμένων από την Ομοσπονδία σε συνεργασία με τις ΕΛΜΕ αιτημάτων.

ΕΛΜΕ Ηλείας

Το θέμα θα «εξεταζόταν» τα επόμενα 24ωρα.» (απόσπασμα από το δελτίο τύπου της ΟΛΜΕ στις 16/9/2019)
Η τακτική της σκόπιμης καθυστέρησης από πλευράς του Υπουργείου έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα!!! τα ολιγομελή τμήματα που δεν εγκρίθηκαν άρχισαν να «φυλλορροούν».
Τα τμήματα που δεν έχουν εγκριθεί στην Ηλεία είναι:
α) Πέντε (5) τμήματα στα σχολεία: 1ο ΕΠΑΛ Πύργου, 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και ΕΠΑΛ Κρεστένων στους τομείς Πληροφορικής , Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ηλεκτρολογίας, Υγείας Πρόνοιας & Ευεξίας.
β) Δύο (2) τμήματα στα ΓΕΛ Βουνάργου, ομάδας προσανατολισμού οικονομίας & πληροφορικής και ΓΕΛ Καράτουλα ομάδας προσανατολισμού υγείας. Πρόκειται για περιφερειακά σχολεία που αν δεν εγκριθούν τα τμήματα θα είναι υποχρεωμένοι οι μαθητές να μετακινούνται καθημερινά ή να μετακομίσουν στο πλησιέστερο αστικό κέντρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ευθύνη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας τα τμήματα αυτά είτε δεν προωθήθηκαν προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ως ολιγομελή είτε είχαν αρνητική εισήγηση.

Αυτό βεβαίως δεν απαλλάσσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η οποία γνωρίζει το πρόβλημα των ολιγομελών τμημάτων της Ηλείας από τις αρχές Σεπτέμβρη (είχε τεθεί από την ΟΛΜΕ σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ηλείας).

Το ζήτημα της επιλογής τομέα και ειδικότητας στα ΕΠΑΛ, καθώς και ομάδας προσανατολισμού στα Λύκεια είναι αδιαπραγμάτευτο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που τα δηλώνουν. Η επιλογή τομέα, ειδικότητας και ομάδας προσανατολισμού είναι απαράδεκτο να οδηγείται «στην κλίνη του Προκρούστη». Είναι μια επιλογή που ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον των μαθητών, προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό. Είναι απαράδεκτο να τίθενται οποιαδήποτε εμπόδια σε αυτή την απόφαση του μαθητή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΓΕΛ, ΕΠΑΛ.
Η οριστικοποίηση των τμημάτων να γίνεται μετά την ολοκλήρωση εγγραφών και μετεγγραφών. (τέλος Σεπτέμβρη).
Να υπάρξει νομοθετική ακύρωση της ΥΑ για το κατώτατο όριο μαθητών των τμημάτων.
Σε τομείς, ειδικότητες και ομάδες προσανατολισμού να γίνονται αυτομάτως δεκτά όλα τα τμήματα.
20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.
Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες γλώσσες.
Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025