ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ από το νέο πολυνομοσχέδιο
Η ενδεχόμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Δραμινή κοινωνία που αφορούν:
1) Tους μαθητές που ήδη φοιτούν στην τεχνική εκπαίδευση
Το σχολικό έτος 2012-2013 φοίτησαν στο 2ο ΕΠΑΛ Δράμας στην Β’ τάξη Υγείας και Πρόνοιας 89 μαθητές, στην ΕΠΑΣ Δράμας στην Α’ τάξη 85 μαθητές και στην Β’ και Γ’ τάξη ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ 57 μαθητές . Αυτοί πρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη επόμενη τάξη. Με την κατάργηση του τομέα μένουν στον αέρα.
Στην Α’ τάξη του 2ου ΕΠΑΛ ΔΡΑΜΑΣ έχουν προαχθεί το σχολικό έτος 2012-2013, 91 μαθητές το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων έχει εγγραφεί για να φοιτήσει στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Στην ΕΠΑΣ Δράμας μέχρι την 28η Ιουνίου 2013 έχουν εγγραφεί 25 μαθητές σε διάφορες ειδικότητες . Αυτοί οι μαθητές έχουν εξαπατηθεί, γιατί πλέον δεν υπάρχει ο Τομέας και οι ειδικότητες αυτές.
2) Tους μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν στις καταργηθείσες ειδικότητες
Εάν ένας μαθητής Α’ Λυκείου θέλει να φοιτήσει στις ειδικότητες που καταργούνται θα πρέπει να τελειώσει το Λύκειο και στη συνέχεια να φοιτήσει σε Ιδιωτικό ΙΕΚ. Με ποιο κόστος άραγε; Στην περίοδο κρίσης που διανύουμε βάζουμε τους φτωχούς να πληρώσουν παραπάνω; Μήπως οι έχοντες και κατέχοντες σπουδάσουν σε αυτές τις ειδικότητες και άρα δεν υπάρχει πρόβλημα; Οι μαθητές μας είναι παιδιά κυρίως από οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις.
Υπάρχει σχέδιο στο δεύτερο non paper του υπουργείου παιδείας, σύμφωνα με το οποίο θα δίνεται δυνατότητα σε αποφοίτους Γυμνασίου να φοιτούν στα ΙΕΚ. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι χιλιάδες μαθητές δεν θα αποκτούν απολυτήριο Λυκείου κάτι που είναι απαράδεκτο, γιατί υποβαθμίζει το μορφωτικό επίπεδο και υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση των νέων και ειδικότερα την τεχνική εκπαίδευση.
3) Tους εκπαιδευτικούς που είναι προς απόλυση
23 καθηγητές με οργανικές θέσεις στη Δράμα και επιπλέον Δραμινοί που εργάζονται σε άλλες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , κάποιοι με περισσότερα από 20 χρόνια υπηρεσίας τίθενται σε διαθεσιμότητα από 22 Ιουλίου 2013. Οι καθηγητές αυτοί όχι μόνο δεν ήταν υπεράριθμοι , αλλά κάθε χρόνο γίνονταν και προσλήψεις περίπου 10 αναπληρωτών. Συνολικά απολύονται – ή όπως αλλιώς θέλουν να το ονομάσουν- 23 καθηγητές και προστίθενται στη λίστα των ανέργων άλλοι δέκα.
Πιστεύουμε ότι:
1) Είναι παράνομη και αντισυνταγματική πράξη η κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών χωρίς την κατάργηση αντίστοιχων τομέων και ειδικοτήτων , αφού οι μαθητές συνεχίζουν τις σπουδές στους τομείς αυτούς και την επόμενη σχολική χρονιά.
2) Δεν υπάρχει καμία σύγχυση ειδικοτήτων, αφού όλοι οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ θεωρούνται κατηγορία ΔΕ σε όλες τις προσλήψεις.
Απαιτούμε αυτό το πολυνομοσχέδιο φονιάς να μην ψηφιστεί . Και επειδή ως αιρετοί εκπρόσωποι του νομού Δράμας έχετε και προσωπική ευθύνη για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου σε ολόκληρη τη Δραμινή κοινωνία, απαιτούμε να καταψηφίσετε το πολυνομοσχέδιο ή τουλάχιστον τα άρθρα που αφορούν απολύσεις εργαζομένων (άρθρα 80 έως 91).
Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Δράμας