Ο Καθηγητής Ι. Σηφάκης, αφού ευχαρίστησε το για την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση, έδωσε ομιλία με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη – Μύθοι και Πραγματικότητα».

Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 10:30 πραγματοποιήθηκε, στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων της Σχολής Επιστημών Υγείας στην πανεπιστημιούπολη στο Ηράκλειο, η τελετή αναγόρευσης του κ. Ιωσήφ Σηφάκη, Ομότιμου ερευνητή του Εργαστηρίου Verimag του Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) και πρώην καθηγητή του Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών, σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στην Πληροφορική και ειδικότερα στους τομείς της Σχεδίασης και Επαλήθευσης Συστημάτων.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης θεωρείται εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα της Πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Τούρινγκ από κοινού με τους Έντμουντ Κλαρκ και Έρνεστ Άλλεν Έμερσον, για τις εργασίες τους στον έλεγχο μοντέλων. Το Βραβείο Τούρινγκ  θεωρείται ως το Νόμπελ της Πληροφορικής, θέτοντας έτσι και τη χώρα μας στην πολύ μικρή λίστα των χωρών που διαθέτουν επιστήμονα ή επιστήμονες που έχουν λάβει αυτό το κορυφαίο βραβείο στα 55 χρόνια λειτουργίας του θεσμού. Προάγγελος του βραβείου αυτού ήταν η βράβευσή του το 2001 με το ασημένιο μετάλλιο του ιδρύματος CNRS, το οποίο απονέμεται σε φερέλπιδες επιστήμονες διεθνούς κύρους.

Ο Κρητικός ερευνητής είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης κι επαλήθευσης συστημάτων και θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές του Ελέγχου Μοντέλων που είναι η κύρια βιομηχανική μέθοδος επαλήθευσης υπολογιστικών συστημάτων σήμερα (λογισμικού, υλικού και διαδικτυακών εφαρμογών). Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν θεμελιώδεις και εφαρμοσμένες πτυχές του σχεδιασμού ενσωματωμένων συστημάτων.

Στην τελετή αναγόρευσης παρευρέθηκαν: ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, κ. Κουνάλης Νικηφόρος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης, κ.κ. Ευγενίου, ο Aντιπεριφερειάρχης κ. Ξυλούρης Νίκος, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Λαμπρινός Βασίλης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, κα Στέλλα Καλογεράκη-Αρχοντάκη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, κ. Καρτσωνάκης Εμμανουήλ, η πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, κα Χαρά Αθανασάκη και ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Συν+ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου», κ. Πέτρος Ινιωτάκης.

Εκ μέρους του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, προσφώνησαν τον Καθηγητή κ. Ιωσήφ Σηφάκη και μίλησαν για το έργο του αλλά και για την απόφαση του Τμήματος, ο Πρύτανης, Καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Καθηγητής Φώτιος Μαυροματάκης  και ο Καθηγητής του Τμήματος κ. Αθανάσιος Μαλάμος.

Ο Καθηγητής Ι. Σηφάκης, αφού ευχαρίστησε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση, έδωσε ομιλία με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη – Μύθοι και Πραγματικότητα». Αναφέρθηκε στους μύθους που υπάρχουν σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, στη σημερινή κατάσταση, καθώς και στις διαφορές μεταξύ τεχνητής και φυσικής νοημοσύνης. Ένα μεγάλο βήμα για την κατάκτηση ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης είναι η μετάβαση από συστήματα  που λύνουν ένα πρόβλημα για ένα τομέα γνώσης προς αυτόνομα συστήματα ικανά να διαχειρίζονται πολλαπλούς στόχους λύνοντας σε «πραγματικό χρόνο» πολλαπλά προβλήματα. Ο κ. Σηφάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στα ζητήματα ηθικής που προκύπτουν, στις νέες επιστημονικές βάσεις που απαιτούνται για πλήρως αυτόνομα συστήματα και στην παραγωγή γνώσης από μηχανές.

Διαθέσιμο video της Τελετής Αναγόρευσης στο σύνδεσμο: https://youtu.be/Ytg8PBqF9D4

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025