Σε νέα εποχή, περνάει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) καθώς προετοιμάζει επιπλέον προγράμματα σπουδών στην ελληνική κι αγγλική γλώσσα.
Σήμερα το ΕΑΠ, είναι ένα ίδρυμα «μεγαθήριο» καθώς ήδη διαθέτει 45.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, πάνω από 2.000 καθηγητές και 250 άτομα διοικητικό προσωπικό, ενώ θεωρείται ένα σημαντικό Ίδρυμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με μοναδικές δυνατότητες και δυναμική, όπως τόνισε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία υπογράμμισε ότι θα σταθεί αρωγός, στην προσπάθεια ενίσχυσης και περαιτέρω αυτονομίας του.
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ, σε σχετική εκδήλωση με θέμα: «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Η επόμενη μέρα. Προοπτικές και προκλήσεις», ανέφερε ότι σύντομα το ίδρυμα θα ανακοινώσει σειρά νέων προγραμμάτων σπουδών (στην ελληνική αλλά και την αγγλική γλώσσα), ενώ ο πρόεδρος του ΕΑΠ Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτοδυναμίας και αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι ρυθμοί παραγωγής της γνώσης αλλάζουν σήμερα ταχύτατα και τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι έτοιμα να φύγουν μπροστά, με δεδομένο ότι στο μέλλον ένας πολίτης μπορεί να αλλάζει έως και 15 φορές επάγγελμα. Σε αυτή την ανάγκη της προσφοράς γρήγορων και ποιοτικών προγραμμάτων σπουδών το ΕΑΠ μπορεί να προσφέρει με επιτυχία τις υπηρεσίες του.
Το νέο πρόγραμμα σπουδών θα αποφασιστεί τους επόμενους μήνες, ενώ το ΕΑΠ βρίσκεται σε σειρά συζητήσεων με άλλα ανώτατα Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού για την διοργάνωση και νέων προπτυχιακών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα.
Από την πλευρά της Ακαδημίας Αθηνών ο Χρ. Ζερεφός αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεργασία της με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην δημιουργία ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος στο αντικείμενο της προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα είναι αγγλόφωνο και πιλοτικά θα ενταχθεί στην τεχνολογικά προηγμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα και στο νέο μοντέλο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Η Νίκη Κεραμέως έδωσε το στίγμα για τις αλλαγές, που προωθούνται και οι οποίες θα βασιστούν σε τέσσερα σημεία, σύμφωνα με το Έθνος:
την λειτουργία του Ιδρύματος που είναι η καλύτερη διαχείριση των πόρων του προς όφελος των φοιτητών,
τη ψηφιακή αναβάθμιση του,
την ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών του και την αξιολόγηση τους, και,
τη δημιουργία νέων εστιών καινοτομίας και αριστείας.
Ο υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης Βασ. Διγαλάκης είπε ότι το ΕΑΠ ξεκίνησε ως ένα πείραμα φέρνοντας την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας και σήμερα με σειρά επιτυχιών, δεν έχει εκπληρώσει ακόμη το στόχο του, αλλά εμπλουτίζει διαρκώς την παρουσία του σε μια εποχή κατά την οποία η γνώση πολλά πολλαπλασιάζεται και οι ανάγκες για διεπιστημονικότητα αυξάνονται.