Ελληνες και Κύπριους μαθητές και εκπαιδευτικούς δέχθηκε την Τετάρτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ειδικότερα ο Παναγιώτατος δέχθηκε τον διευθυντή της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, Δημήτριο Ζώτο, με τη φιλόλογο Ελένη Αγγέλη και τις μαθήτριες Ιωάννα Καραντάς, Όλγα Κιοσκέρ και Σελίνα Τζαρτζάρ, που έλαβαν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό με τον τίτλο «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού», που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος και η γενική γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με αφορμή τη θεσμοθέτηση, από την Ελληνική Πολιτεία, της 9ης Φεβρουαρίου, ως Ημέρας Παγκόσμιου Εορτασμού της Ελληνικής Γλώσσας.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν, με 42 μικρές ιστορίες/παραμύθια, παιδιά από περισσότερες από 15 χώρες. Τα παραμύθια συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο που εκδόθηκε με τη συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων και την επιμέλεια συγγραφέων-μελών του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, και τον οποίο προσέφεραν, σήμερα, στον Παναγιώτατο, οι τρεις μαθήτριες της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, που το δικό τους παραμύθι με τίτλο, «Οι χαμένες λέξεις», τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχάρη όλως ιδιαιτέρως τις μαθήτριες, τον διευθυντή της Σχολής και όλους τους εκπαιδευτικούς της. Τους ευχήθηκε ακόμα περισσότερες επιτυχίες και τους διαβεβαίωσε ότι η Μητέρα Εκκλησία πάντοτε θα μεριμνά για την ενίσχυση των νεαρών βλαστών της Ρωμιοσύνης.
Την Τρίτη, ο Παναγιώτατος δέχθηκε σε ακρόαση ομάδα Κύπριων εκπαιδευτικών από το Λονδίνο, υπό την ηγεσία της προϊσταμένης της εκεί Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής, Μαρίας Παπαλουκά.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στους μακραίωνους στενούς δεσμούς συνεργασίας ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και στο πολυδιάστατο έργο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, που παρά τις ποικίλες δυσκολίες και τη συρρίκνωση του ποιμνίου της στην ιστορική της Έδρα, συνεχίζει την οικουμενική αποστολή της με τον ίδιο δυναμισμό και αποφασιστικότητα.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προώθηση του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου, ενώ ζήτησε από τους προσκυνητές να μεταφέρουν στους οικείους τους, στους συναδέλφους και τους μαθητές τους τη στοργή και την ευλογία του Πατριαρχείου.
Αμέσως μετά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε τους τελειόφοιτους της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, που συνοδεύονταν από τον ιερομόναχο Θεόφιλο Παντοκρατορινό, μέλος της Εφορίας της Ακαδημίας, τον διευθυντή της, Δημήτριο Δημάκη, καθώς και τον αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Φουντουκίδη, καθηγητή.
Ο Παναγιώτατος, ως πνευματικός πατέρας και Ποιμένας και του Αγίου Όρους, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους καθηγητές και τους μαθητές, στους οποίους έδωσε πατρικές συμβουλές και την Πατριαρχική ευλογία του για τη συνέχιση του πολυεύθυνου έργου τους και την επιτυχία στις σπουδές τους, ενώ γι’ άλλη μία φορά εξέφρασε τη βαθιά αγάπη και στοργή της Μητρός Εκκλησίας για τη σημαντική και ιστορική αυτή δικαιοδοσία της, την υπερχιλιόχρονη Μοναστική Πολιτεία του ‘Αθω.