Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την έλλειψη δασκάλων σε δημοτικά σχολεία της Αγίας Παρασκευής Αττικής, απευθύνει με ερώτησή του στη Βουλή ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής με «Το Ποτάμι», Γ. Μαυρωτάς, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου.
Ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρει ότι εν μέσω της σχολικής χρονιάς τρία τμήματα σχολείων του Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής λειτουργούν με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να έχει διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς είναι αναγκασμένοι είτε να παρακολουθούν το μάθημα μαζί με άλλες τάξεις, αυξάνοντας κατά πολύ τον αριθμό των μαθητών, είτε να παρακολουθούν άλλες δραστηριότητες από τους λοιπούς εκπαιδευτικούς των σχολείων.
Ο κ. Μαυρωτάς απευθυνόμενος στον Υπουργό Παιδείας ζητά ενημέρωση, για το πότε θα καλυφθούν οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τις αναφερόμενες σχολικές μονάδες, αλλά και αν υπάρχουν άλλα κενά σε εκπαιδευτικούς του κλάδου Π.Ε.70 στις περιοχές της Αττικής. Τέλος, ρωτά πώς θα διασφαλιστεί στο μέλλον η αποφυγή τέτοιων φαινομένων στα μέσα της σχολικής χρονιάς, τα οποία πλήττουν την εκπαιδευτική διαδικασία με αρνητικές επιπτώσεις στους μαθητές.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Έλλειψη δασκάλων σε τρία δημοτικά σχολεία της Αγ.Παρασκευής Αττικής»
Η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, τόσο της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι ένα θέμα που συχνά βρίσκεται στο προσκήνιο της ελληνικής επικαιρότητας τόσο στην εκκίνηση του σχολικού έτους όσο δυστυχώς και κατά τη διάρκειά του. Σίγουρα προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι, εν έτει 2018, το κράτος συνεχίζει να αδυνατεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος. Συνήθως αδικούνται τα σχολεία των πιο απομακρυσμένων περιοχών αλλά και οι δομές ειδικής αγωγής, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που οι παραπάνω ελλείψεις παρατηρούνται ακόμα και σε σχολικές μονάδες μεγάλων πόλεων της επικράτειας.
Συγκεκριμένα εδώ και ένα μήνα περίπου, εν μέσω της σχολικής χρονιάς, τρία τμήματα σχολείων του Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής, και συγκεκριμένα το 1ο, 7ο και 8ο Δημοτικό Σχολείο, παραμένουν χωρίς δασκάλους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής, το θέμα των ελλείψεων στο εκπαιδευτικό προσωπικό ξεκίνησε με την έναρξη των μαθημάτων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και, μέχρι σήμερα, τα κενά δεν έχουν καλυφθεί. Κατά συνέπεια, το ωρολόγιο πρόγραμμα δεν μπορεί να τηρηθεί, οι μαθητές παρακολουθούν το μάθημα μαζί με άλλα τμήματα, τα οποία είναι αριθμητικά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο μαθητών ή απασχολούνται με ποικίλους τρόπους από τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, χωρίς όμως να μπορεί να ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη εκπαιδευτική διαδικασία.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σε επίσκεψη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής και των Συλλόγων Γονέων των παραπάνω σχολείων, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 19/1/2018, ελήφθησαν διαβεβαιώσεις για κάλυψη των κενών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν όμως την 23/1/2018 αφορούσαν μόνο σε τρεις νηπιαγωγούς και έναν δάσκαλο ειδικής αγωγής, για όλη τη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Β’ Αθήνας. Στη συνέχεια, η Ένωση κατέθεσε ενημερωτικό έγγραφο στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (αρ. πρωτ. 12416/ 25.01.2018), ενώ ακολούθησε και δεύτερη επίσκεψη στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 29/1/2018 προκειμένου να ενημερωθούν για το ίδιο θέμα. Παρά τις διαβεβαιώσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων, η κατάσταση στα συγκεκριμένα σχολεία της Αγίας Παρασκευής δεν έχει διευθετηθεί και παραμένει, μέχρι σήμερα, ακριβώς η ίδια.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ.Υπουργός:
1) Πότε θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προσλήψεις δασκάλων, ώστε οι μαθητές των τμημάτων αυτών να επανέλθουν στην κανονική εκπαιδευτική διαδικασία;
2) Υπάρχουν σχολεία άλλων περιοχών της Αττικής, πέραν του Δήμου Αγίας Παρασκευής, τα οποία αντιμετωπίζουν ελλείψεις εκπαιδευτικών του κλάδου Π.Ε. 70 και, αν ναι, πότε αυτά θα επιλυθούν;
3) Αληθεύει η πληροφορία ότι η πλατφόρμα “myschool” δεν είχε ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα κενά εκπαιδευτικών στα παραπάνω σχολεία; Αν ναι, για ποιους λόγους συνέβη αυτό και γιατί το Υπουργείο δεν ενημερώνεται εγκαίρως για τις ελλείψεις προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κάλυψή τους;
4) Πώς θα διασφαλιστεί, στο μέλλον, η αποφυγή τέτοιων φαινομένων στα μέσα της σχολικής περιόδου τα οποία προκαλούν ασυνέχειες στο εκπαιδευτικό έργο με προφανείς τις αρνητικές επιπτώσεις στους μαθητές;
Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς, Αττικής