Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με ελιγμό παραβλέπει επί της ουσίας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στις 10 Ιουλίου 2017 το υπουργείο είχε θέσει σε καθεστώς αποχής τον πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Αθανάσιο Καραμπίνη από την άσκηση των καθηκόντων του, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου ΔΕΠ ύστερα από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Ο πρύτανης προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο πρόσφατα ακύρωσε την απόφαση του υπουργού. Χθες, με ανακοίνωσή του ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι «ακολουθώντας την απόφαση του ΣτΕ θα προχωρήσει σε εκ νέου έκδοση απόφασης, προκειμένου να τεθεί σε αποχή από τα διοικητικά του καθήκοντα ο κ. Καραμπίνης. Η διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας στο μεγαλύτερο συνοριακό πανεπιστήμιο της χώρας αποτελεί βασική μέριμνα της πολιτείας».
Σύμφωνα με το ΣτΕ, το υπουργείο δεν διατύπωσε «ειδικώς αιτιολογημένη αντίθετη κρίση» για την απόφαση να τεθεί σε αποχή ο κ. Καραμπίνης, όπως είναι απαραίτητο και με δεδομένο ότι η Σύγκλητος του ΔΠΘ έχει κάνει αντίθετη γνωμοδότηση. Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν χθες στην «Καθημερινή» ότι ο κ. Γαβρόγλου θα αιτιολογήσει την απόφασή του, όπως ζητεί το ΣτΕ. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της τομεάρχου Παιδείας της Ν.Δ. Νίκης Κεραμέως, που δήλωσε ότι «για άλλη μία φορά το ΣτΕ ακυρώνει πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας. Πέρυσι τέτοια εποχή, το ΣτΕ είχε κρίνει ότι ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσέκρουε στο Σύνταγμα. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι οφείλει να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και το υπουργείο να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση του ΣτΕ». «Το υπουργείο διαφυλάσσει την νομιμότητα και σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, τις οποίες και εφαρμόζει», απάντησε ο κ. Γαβρόγλου.
Από την πλευρά της, η Σύγκλητος του Δημοκριτείου προσέφερε στήριξη στον κ. Καραμπίνη, ο οποίος μιλώντας στην «Κ» έκανε λόγο για προσπάθεια του κ. Γαβρόγλου να κλείσει το ΔΠΘ. Οπως είπε, «αυτό φαίνεται και από τη μη χρηματοδότησή του, σε αντίθεση με άλλα ΑΕΙ που πήραν κονδύλια για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών».