από όλη την Ελλάδα πρωτοστατούν στη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης, συμμετέχοντας στο καινοτόμο πρόγραμμα «Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά». Μέσα από βιωματικές δράσεις και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, οι μαθητές αποκτούν τη γνώση και τα εργαλεία για να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, δημιουργώντας ένα καλύτερο περιβαλλοντικό μέλλον για τις κοινότητές τους.
Η ρύπανση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά απορρίμματα, γνωστή και ως «πλαστική ρύπανση», αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον πλανήτη, καθώς οι επιπτώσεις της είναι σοβαρές και επιδεινώνονται. Σύμφωνα με το WWF, εκτιμάται ότι έως το 2050 τα πλαστικά στις θάλασσες θα ξεπεράσουν σε αριθμό τα ψάρια. Ενδεικτικά, κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν περίπου 11.500 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων.

Δείτε ακόμη

Όπως αποκαλύπτει έρευνα του WWF για την πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα (2019), η χώρα παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, ή 68 κιλά ανά κάτοικο. Από αυτά, μόνο το 8% ανακυκλώνεται, ενώ σχεδόν το 70% καταλήγει να ρυπαίνει τις ακτές. Επιπλέον, σε πιο πρόσφατη έρευνα (Δεκέμβριος 2024) σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για την πλαστική ρύπανση, καταγράφηκαν 464 απορρίμματα ανά 100 μέτρα παραλίας στην Ελλάδα – αριθμός που υπερβαίνει κατά 20 φορές το όριο της οδηγίας για τη θαλάσσια στρατηγική.

«Η πλαστική ρύπανση είναι μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές που αντιμετωπίζουμε. Επηρεάζει την άγρια ζωή, καταστρέφει τα οικοσυστήματα και διεισδύει ακόμη και στις τροφές και τον αέρα μας», δήλωσε η Μαρίνα Γκρίσιν, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Common Seas στην Ελλάδα, εταιρείας με αποστολή την εξάλειψη της πλαστικής ρύπανσης.

Η Common Seas εισήγαγε στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά» (Plastic Clever Schools) στις αρχές του 2024, με τη συμμετοχή 180 σχολείων από διάφορες περιοχές, όπως η Αριδαία, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κρήτη. Το πρόγραμμα έχει στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, εμπλέκοντας τους μαθητές σε δράσεις με ουσιαστικό αντίκτυπο στις σχολικές κοινότητες.

«Το πρόγραμμα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για τα πλαστικά μιας χρήσης και να τους δείξει ότι ακόμη και μικρές ενέργειες μπορούν να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος», εξήγησε η κα. Γκρίσιν. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε στην Αγγλία το 2018 από τη συνεργασία της ΜΚΟ «Kids Against Plastic» και της Common Seas, υλοποιείται σήμερα σε πάνω από 1.200 σχολεία παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υλοποιείται σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, μέσω τριών σταδίων: Έμπνευση, Έρευνα και Δράση. Οι μαθητές συμμετέχουν βιωματικά, με τις δραστηριότητές τους να τεκμηριώνονται σε ειδική πλατφόρμα, κερδίζοντας διακρίσεις όταν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα. Η πλατφόρμα βρίσκεται στη διεύθυνση www.plasticcleverschools.co.uk/join και παρέχει δωρεάν πόρους, έμπνευση και εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Δείτε ακόμη

Το εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο δωρεάν σε τέσσερις γλώσσες και αναγνωρίζεται από το δίκτυο Eco-Schools και τη Βασιλική Μετεωρολογική Κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2024, διοργανώθηκε η πρώτη Διεθνής Ημέρα Δράσης Plastic Clever Schools, με τη συμμετοχή σχολείων από 27 χώρες.

Η εκδήλωση περιελάμβανε δράσεις όπως συλλογή απορριμμάτων, περιορισμό πλαστικών μιας χρήσης, παρουσιάσεις και διαγωνισμούς. Συνεργάτες της δράσης στην Ελλάδα ήταν η HELMEPA και η μαθητική οργάνωση ARTEMIS. Οι διοργανωτές φιλοδοξούν η Ημέρα Δράσης να καθιερωθεί ετήσια, ενώ σχεδιάζουν τη δημιουργία παγκόσμιου δικτύου νέων πρεσβευτών για κοινές δράσεις.

Οι εγγραφές για το πρόγραμμα είναι ανοιχτές όλο τον χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025