ΔΑΚΕ Καθηγητών: «Τώρα που η χώρα μας μαστίζεται από τον κορονοϊό είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί μία τριπλή εκλογική διαδικασία, που αφορά 75.000 εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.» αναφέρουν σε ανακοίνωση.
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:
Ύστερα από την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε η παράταξη αποφάσισε να αποσύρει τα ψηφοδέλτιά της από τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΔΕ). Ομολογουμένως, η απόφαση αυτή ήταν πολύ δύσκολη και ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των Τοπικών Επιτροπών της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε.
Η παράταξη αποσύρεται από την εκλογική διαδικασία για τους ακόλουθους λόγους:
Σε μία περίοδο που η χώρα μας μαστίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού είναι ούτως ή άλλως αδύνατον να πραγματοποιηθεί μία τριπλή εκλογική διαδικασία, που αφορά 75.000 εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί, στο σύνολο τους, βιώνουν μία εφιαλτική πραγματικότητα μέσα στα σχολεία και το τελευταίο που τους ενδιαφέρει αυτήν την περίοδο είναι να ψηφίσουν για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Οι παρατάξεις στο σύνολό τους δε μπόρεσαν να διεξάγουν τον καθιερωμένο προεκλογικό αγώνα, αφού το Υγειονομικό Πρωτόκολλο απαγορεύει την επίσκεψη των υποψηφίων στα σχολεία για την ενημέρωση των συναδέλφων, κάτι που θεωρείται απαραίτητο σε κάθε δημοκρατική διαδικασία.
Με δεδομένο ότι δεν είναι επιτρεπτή η συνάθροιση περισσοτέρων των εννέα ατόμων, απαγορεύεται η πραγματοποίηση της καθιερωμένης Γενικής Συνέλευσης των ΕΛΜΕ, στην οποία οι εν ενεργεία αιρετοί λογοδοτούν για τα πεπραγμένα τους την τελευταία διετία. Η λογοδοσία των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων στο εκλογικό σώμα είναι υποχρέωση των αιρετών του κλάδου.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται και η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, έγινε χωρίς προηγούμενο διάλογο με τα εκπαιδευτικά συνδικάτα (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ). Θεωρούμε αυτή την πρακτική απαράδεκτη.
Στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στα άλλα Υπουργεία ακολουθείται η παραδοσιακή διαδικασία της προσφυγής στην κάλπη. Ακόμη και στο Υπουργείο Παιδείας οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Διοικητικών Υπαλλήλων γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο και σε εργάσιμη μέρα. Γιατί άραγε αυτή η διαφοροποίηση;
Η παράταξη της ΔΑΚΕ Δ.Ε πιστεύει ακράδαντα στο σύστημα της πολυκομματικής δημοκρατίας. Μετά την αποχώρηση όλων των υπολοίπων παρατάξεων, ήταν μονόδρομος και η δική μας αποχώρηση. Δεν έχουμε συνηθίσει να τρέχουμε μόνοι μας, για να βγούμε πρώτοι. Αντίθετα, η παράταξη έχει δώσει διαχρονικά σκληρές και δύσκολες μάχες και έχει επικρατήσει.
Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των Στελεχών της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε δεν έχει επί της αρχής αντιρρήσεις για το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν, ώστε να μην υπάρχει σε κανέναν η οποιαδήποτε αμφιβολία για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Επιβαλλόταν λοιπόν η Υπουργός Παιδείας να προχωρήσει σε διάλογο με τα συνδικάτα , πριν την εφαρμόσει.
Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να ζητήσει τη διενέργεια των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σε μέρα εργάσιμη και χωρίς συνδικαλιστική άδεια. Έτσι υλοποιείται και η άποψη του Πρωθυπουργού, ότι δεν είναι δυνατό να χάνουν οι μαθητές μας μαθήματα γι’ αυτόν τον λόγο.
εΕξάλλου, η εν λόγω συνδικαλιστική άδεια εδόθη μονομερώς από το Υπουργείο Παιδείας, επί Υπουργίας Ευθυμίου και χωρίς η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ να τη ζητήσουν. Εάν σκεφτούμε ότι το σχολικό έτος ξεκινάει από την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει την 30η Ιουνίου, υπάρχουν εργάσιμες μέρες, στις οποίες δεν γίνονται μαθήματα, ή οποιαδήποτε άλλη εκπαιδευτική δραστηριότητα (20-30 Ιουνίου, 1-11 Σεπτεμβρίου).
Θα μπορούσε λοιπόν η Υπουργός Παιδείας, σε συνεννόηση με τα συνδικάτα, να επιλέξει μία εργάσιμη μέρα μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου, όπου δε γίνονται μαθήματα, για τις εκλογές με τον παραδοσιακό τρόπο. Άλλωστε, ο νόμος, που η κυβέρνηση ψήφισε, προβλέπει μέχρι και οκτάμηνη παράταση της θητείας των αιρετών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Στην περίπτωση, που η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα εκείνο το διάστημα και με δεδομένο ότι θα έχει προηγηθεί διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των συνδικάτων, θα μπορούσε ΤΟΤΕ να διεξαχθεί η ψηφοφορία ηλεκτρονικά.
Εν κατακλείδι, η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έστω και την ύστατη στιγμή, να προχωρήσει στην αναβολή των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και σε διάλογο με τα συνδικάτα. Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε θα υποχρεωθεί να απέχει από τη διαδικασία εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΔΕ) της 7ης Νοεμβρίου 2020.