Οι 15 μήνες πανδημίας ανέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την αναγκαιότητα μείωσης των μαθητών ανά τμήμα και την ανάγκη μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των κενών, αναφέρει η ΕΛΜΕ Ζακύνθου σε ανακοίνωση της.
H ανακοίνωση:
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία προσπαθούμε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να συμμαζέψουμε τα «ασυμμάζευτα» των μορφωτικών και ψυχολογικών επιπτώσεων που προέκυψαν από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας (κλείσιμο σχολείων, τηλεκπαίδευση κ.λ.π.).
Οι 15 μήνες πανδημίας ανέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την αναγκαιότητα μείωσης των μαθητών ανά τμήμα και την ανάγκη μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των κενών.
Δεν έχει γίνει εδώ και 12 χρόνια ούτε ένας μόνιμος διορισμός στη γενική εκπαίδευση και μόνο τη φετινή χρονιά συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 8.000 εκπαιδευτικοί.
Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να κηρύξει γενικευμένο πόλεμο με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας
Συγκεκριμένα στην τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης από τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο που έγινε στις 3/6/2021, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτσης ανήγγειλε γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να προκύψει πλεόνασμα 8.500 εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά. Υπονόησε σαφώς ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος του Υπουργείου ως προς τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και κάλεσε τα στελέχη εκπαίδευσης να βάλουν πλάτη στην υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων. Δηλαδή να στριμωχτούν μέσα στις τάξεις 25 μαθητές, να χαθούν μαζικά σχολεία στις γειτονιές και στις περιοχές κατοικίας των μαθητών, να αναγκαστούν γονείς και μαθητές να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά.
Στη Ζάκυνθο, έναν ιδιαίτερα σεισμογενή νομό, η κατεύθυνση του Υπουργείου, μπορεί να οδηγήσει σε «κόψιμο» κατευθύνσεων στα ΓΕΛ και ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ ακόμα και σε κλείσιμο σχολείων. Άλλωστε με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, σημαντικός αριθμός Γυμνασίων και Λυκείων στο νησί δεν πληρούν το όριο των 150 μαθητών και 250 μαθητών αντίστοιχα ή συστεγάζονται και άρα θα πρέπει να κλείσουν!
Είναι εγκληματικό, ειδικά μετά την πικρή εμπειρία της πανδημίας, το Υπουργείο, αντί να εκπονήσει ένα πανελλαδικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, να επεξεργάζεται σχέδια κατάργησης και συγχώνευσης σχολείων, με τραγικά αποτελέσματα και στην υγιεινή και ασφάλεια αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα και την εκπαιδευτική διαδικασία.
Καμιά αναμονή!! Οι μεθοδεύσεις αυτές του Υπουργείου Παιδείας είναι αιτία πολέμου. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι τέτοιου είδους μέτρα θα περάσουν «αβρόχοις ποσί». Είναι γνωστές άλλωστε εδώ και καιρό οι προθέσεις της κας Κεραμέως, όταν πριν καιρό δήλωνε ότι «ο μέσος όρος των μαθητών στις τάξεις είναι 17» και ότι έχουμε πανευρωπαϊκά τη χαμηλότερη αναλογία εκπαιδευτικών/μαθητών, είναι γνωστές οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ αλλά και της έκθεσης Πισσαρίδη