Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε Ικαρίας – Φούρνων αναφέρει πως «Η σχολική χρονιά που πέρασε ήταν μία από τις πιο δύσκολες χρονιές τόσο για εκπαιδευτικούς και μαθητές, όσο και για τους γονείς».

Και συνεχίζει:

Τουλάχιστον το 1/3 της χρονιάς τα μας ήταν κλειστά και προσπαθούσαμε να κρατήσουμε μια επαφή με τη σχολική πραγματικότητα μέσω υπολογιστών. Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε άμεσα ή έμμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία κληθήκαμε να χειριστούμε μια κατάσταση άδικη ( αφού δεν είχαν όλοι ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση), αφύσικη και πολλές φορές παράλογη.

Για τον λόγο αυτό, πριν ακόμα ξεκινήσει η σχολική χρονιά, προτάσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων είχαν γίνει από όλους όσους ενδιαφερόμαστε πραγματικά για την εκπαίδευση. Η μείωση των μαθητών ανά τάξη ήταν ένα πολύ σημαντικό μέτρο. Φυσικά η κυβέρνηση έδειξε πόσο «εκτιμά» τα αιτήματά μας προχωρώντας σε συμπτύξεις τμημάτων. Με την ίδια λογική και πολιτική βούληση προχώρησε και σε άλλα ευφάνταστα και αποτελεσματικά μέτρα ( μίνι παγουρίνο και γίγαντες μάσκες, ανοιχτά παράθυρα με τα χιόνια και κλειστό κλιματισμό μέσα στον καύσωνα σε υπέροχες αίθουσες- κλουβιά).

Ένα ακόμα μέτρο που ζητούσαμε και «εισακούστηκε» από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ικαρίας ( αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο έμεινε στα χαρτιά) ήταν να προσληφθεί προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία μας, ώστε κάθε σχολική μονάδα να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Σαν αποτέλεσμα είχαμε σχολεία να μην καθαρίζονται επαρκώς ( όχι με ευθύνη των υπαλλήλων, όπως προσπάθησε ο Δήμαρχος να μας πείσει) και σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού που είχαν κάποιες σχολικές μονάδες ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, να δημιουργούνται ανθυγιεινές συνθήκες, επικίνδυνες για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σε μια χρονιά με τόσες δυσκολίες, θα έπρεπε να υπήρχαν περισσότεροι εκπαιδευτικοί, ώστε να μπορέσουμε να σκύψουμε πάνω από τους μαθητές με ενισχυτική διδασκαλία. Αντί για αυτό, είχαμε κενά μέχρι και την τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς. Στα νησιά μας, Ικαρία- Φούρνοι-Θύμαινα, είχαμε ελλείψεις σε ειδικό προσωπικό, καθώς και σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (π.χ. Εικαστικών και Θεατρικής Αγωγής). Ακόμα κι αν κάποιοι συνάδελφοι μοιραζόντουσαν ανάμεσα σε 5 σχολεία που βρίσκονταν στην περιοχή, όσο και αν τους έτρεχαν από σχολείο σε σχολείο, δεν επαρκούσαν για όλες τις ανάγκες.

Τέλος, θέλουμε να «ευχαριστήσουμε» όλους τους υπεύθυνους που έσκυψαν με ενδιαφέρον και αγκάλιασαν το χρόνιο αίτημά μας για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά μας, που μέσα στην πανδημία έγινε ακόμα πιο επίκαιρο και μας απάντησαν με κλείσιμο των σχολείων μας ( για το καλό μας φυσικά) και μάλιστα όταν στην περιοχή μας δεν υπήρχε κανένα κρούσμα. Ζήσαμε και το παράλογο: κανένα κρούσμα- κλειστά σχολειά, κρούσματα στο νησί- ανοιχτά σχολεία. Το τελευταίο μας απέδειξε ότι σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί- μαθητές- γονείς) μπορεί να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στο πρόβλημα που λέγεται πανδημία σε αντίθεση με την κυβέρνηση που χρησιμοποιεί την πανδημία για να επιδείξει την εξουσία της στις πλατείες, χτυπώντας πολίτες και να περάσει όλα τα αντιλαϊκά εκτρώματα που τα λέει «νομοσχέδια» .

Εμείς όμως είμαστε εδώ για να αντισταθούμε στα σχέδια τους!

Τα μέτρα που προτείναμε τόσο πριν την έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, όσο και καθ’ όλη τη διάρκειά της παραμένουν επίκαιρα και επιτακτικά. Δεν ανεχόμαστε συμπτύξεις τμημάτων και συγχωνεύσεις σχολείων. Να παρθούν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη δια ζώσης διδασκαλία, τη μόνη εκπαίδευση που αναγνωρίζουμε!

Δε θέλουμε άλλη μια χαμένη χρονιά για τα παιδιά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025