Οι μαθητές/τριες αποτελούν τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής. Η πλειονότητά τους θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το όνειρο των πανεπιστημιακών σπουδών. Θα οδηγηθεί στην διαρκή κατάρτιση μέσα σε δομές άτυπης και τυπικής εκπαίδευσης, όπως είναι τα , οι Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης, προκειμένου να αποτελούν τη φθηνή, αναλώσιμη και διαρκώς ανανεούμενη εργατική δύναμη, αναφέρει η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει το νέο εργασιακό τερατούργημα που καταργεί το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις υπερωρίες, την κυριακάτικη αργία, ενώ μονιμοποιεί την τηλεργασία  και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις   και τα εργατικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα. Εντατικοποιεί στο έπακρο την εργασία και γίνονται δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του εργάσιμου και του μη εργάσιμου χρόνου.

Οι εκπαιδευτικοί είχαμε την εμπειρία της τηλεκπαίδευσης και την προσπάθεια επιβολής της σε κάθε «έκτακτη περίπτωση». Ουσιαστικά  καταργεί  το δικαίωμα στην απεργία ( καθώς απαγορεύει και ποινικοποιεί την περιφρούρησή της και ορίζει το προσωπικό ασφαλείας στο 40%) και επιδιώκει να ελέγξει τα σωματεία με ηλεκτρονικά μητρώα  και βιβλία, αλλά και ηλεκτρονικές εκλογές. Δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την κατάργηση του δικαιώματος της μόνιμης εργασίας  και στο δημόσιο με την διαρκή επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Η προσπάθεια για κατάργηση  της απεργίας και του συνδικαλισμού  και στο δημόσιο έχει ήδη ξεκινήσει και χρέος μας είναι να την ανακόψουμε με τους αγώνες μας.

Ταυτόχρονα αναθέτει τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων –με το αζημίωτο– σε «πιστοποιημένους ιδιώτες», ενώ μεθοδεύει με το αντιασφαλιστικό τερατούργημά της την παράδοση των εισφορών της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης στον επενδυτικό τζόγο. Προσπαθεί να γυρίσει τους εργαζόμενους εκατό χρόνια πίσω επιβάλλοντας ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Η ψήφισή του εντάσσεται ανάμεσα στις πέντε μεταρρυθμίσεις (μαζί με την εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, την αντιμετώπιση των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου, την απλοποίηση αδειών για επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη) που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τον Μάιο, για να περάσει επιτυχώς η Ελλάδα τη δέκατη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση της Ε.Ε. και να εγκριθεί η επόμενη δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ύψους 640 εκατ. ευρώ.

Η εκπαίδευση στο στόχαστρο

Ενώ σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα βρισκόταν σε εγκλεισμό, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε σωρεία νομοθετικών παρεμβάσεων για την παιδεία (αξιολόγηση, εξίσωση πτυχίων κολεγίων-ΑΕΙ, τράπεζα θεμάτων, Βάση εισαγωγής, νόμος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, πειραματικά και πρότυπα, κ.ά.). Με ευαγγέλιο τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΕΒ η Κεραμέως συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της επιχειρεί να συνθλίψει τις εργασιακές σχέσεις, να περιορίσει δικαιώματα και ελευθερίες και να επιβάλει την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές/τριες αποτελούν τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής. Η πλειονότητά τους θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το όνειρο των πανεπιστημιακών σπουδών. Θα οδηγηθεί στην διαρκή κατάρτιση μέσα σε δομές άτυπης και τυπικής εκπαίδευσης, όπως είναι τα ΙΕΚ, οι Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης, προκειμένου να αποτελούν τη φθηνή, αναλώσιμη και διαρκώς ανανεούμενη εργατική δύναμη.

Η φετινή χρονιά ανέδειξε με τραγικό τρόπο και το κομβικό ζήτημα της ελαστικής εργασίας. Το 1/3 σχεδόν των εκπαιδευτικών είναι πλέον ελαστικά εργαζόμενοι ( ή μειωμένου ωραρίου, με 3μηνες συμβάσεις, μέσα από προγράμματα), ενώ ψηφίστηκε να προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο. Είναι εξοργιστικό ότι τη χρονιά που προσελήφθησαν 52.000 αναπληρωτές, συνταξιοδοτούνται 6.400, η κυβέρνηση να μιλά για 5.250 συνολικά διορισμούς στη α/θμια και  β/θμια. Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών υποβαθμίζονται συνεχώς. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αριθμοί, έχουν ζωή, οικογένεια, ανάγκες. Να δοθεί τώρα τέλος στο καθεστώς ομηρίας χιλιάδων αναπληρωτών κάθε χρόνο. Να μονιμοποιηθούν όλοι με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να εγγυηθούν τη λύση των προβλημάτων τους!

Σήμερα  αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα. Ειδικά τώρα  είναι ζωτική ανάγκη για   μαζική, πανεργατική και κλιμακούμενη αποφασιστική μάχη ενάντια στο «Νόμο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη». Είναι αγώνας ενάντια στη γενίκευση της ελαστικής και μαύρης εργασίας, την τηλεργασία, τη λεηλασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τους μισθούς πείνας, την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, τον κρατικό έλεγχο των συνδικάτων.  Η αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ μπορεί να ανατραπεί. Οι  μάχες που έδωσε ο κλάδος, με κορυφαίες της αποχής από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα  Υ/Σ και την αξιολόγηση, την αποχή από το livestreaming μάθημαμαζί με τις δυναμικές και μαζικές διαδηλώσεις του φοιτητικού κινήματος ενάντια στο νόμο «Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη» αφήνουν πολύ ελπιδοφόρες παρακαταθήκες επιβεβαιώνοντας ότι το εκπαιδευτικό κίνημα είναι παρόν.

Αιτήματα και διεκδικήσεις για την Εργασία και τη ζωή μας!

·         Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη να μην κατατεθεί, να μη ψηφιστεί

·         Κάτω τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης – όχι στην κατάργηση του οκτάωρου, των συλλογικών συμβάσεων!

·         Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τα δημοκρατικά δικαιώματα!

·         Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους! Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας! Μαζικοί διορισμοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες! Εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.

·         Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Αποκλειστικά Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, υποχρεωτική για όλους.

·         Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.

·         Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι Κεραμέως για σχολεία και ΑΕΙ. Καμία σκέψη για αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ,αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε τους εκπαιδευτικούς :

·         Την Πέμπτη 10 Ιούνη μαζικά να συμμετέχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των σωματείων, εργατικών κινήσεων, φοιτητικών συλλόγων και εργατικές πρωτοβουλίες.

·         Συντονίζουμε τη δράση μας με τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όλες τις πρωτοβουλίες με ανάλογο περιεχόμενο για την ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το Δ.Σ. στα πλαίσια των αποφάσεων του θα ενημερώσει τα σχολεία, θα εκδώσει ανακοίνωση και αφίσα,  θα προχωρήσει στην ανάρτηση πανό στα σχολεία και θα δώσει συνέντευξη τύπου σε συνεργασία με τις άλλες ΕΛΜΕ.

Δε θα επιτρέψουμε τον ενταφιασμό των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας

Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 10/6 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025