Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ τεσσάρων σημαντικών Ομοσπονδιών του εκπαιδευτικού χώρου (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ) στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο τον σχεδιασμό και τη συντονισμένη δράση απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση στη χώρα, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, την ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ειδική αγωγή.
Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τις Ομοσπονδίες ήταν η υποστελέχωση των σχολείων, οι νομοθετικές αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας.
Ο διάλογος κατέληξε σε κοινό αίτημα για άμεσες δράσεις και κινητοποιήσεις, με σημείο αναφοράς την επερχόμενη απεργία στις 20 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξασφαλιστούν η διαφάνεια, η ισότητα και η ποιότητα στην εκπαίδευση, προς όφελος τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών.
H ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία της ΔΟΕ η συνάντηση τεσσάρων εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ). Σκοπός της συνάντησης ήταν μια πρώτη συζήτηση για το συντονισμό κοινών δράσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φλέγοντα ζητήματα της εκπαίδευσης και η πολιτική ακραίας εμπορευματοποίησης της Παιδείας που ακολουθεί η κυβέρνηση. Την ΟΙΕΛΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ, Γιώργος Χριστόπουλος και ο Υπεύθυνος Τύπου Δημήτρης Κατσορίδας.
Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των δημόσιων εκπαιδευτικών (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) αναφέρθηκαν στον εντεινόμενο αυταρχισμό εκ μέρους της κυβέρνησης, στις εκδικητικές διώξεις συνδικαλιστών, στις χαμηλότατες αποδοχές των εκπαιδευτικών, στην δραματική κτηριακή κατάσταση που βρίσκονται πολλές σχολικές μονάδες και στα ζητήματα αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης του δημόσιου σχολείου. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΕΠΕΑ (Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής) μίλησαν για την τραγική υποστελέχωση των σχολείων από ειδικούς επιστήμονες (ψυχολόγους, νοσηλευτές, ειδικούς παιδαγωγούς), για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη σημερινή εποχή οι μαθητές και για τις πολύ δύσκολες εργασιακές συνθήκες που βιώνουν τα μέλη τους στο χώρο εργασίας τους.
Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, όπως αυτό έχει εκφραστεί με κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (ισοτίμηση τίτλων κολλεγίων με αυτούς των δημόσιων πανεπιστημίων, νόμος Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση, εφαρμογή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια). Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εισβολή των funds στην ιδιωτική εκπαίδευση, συνδέοντάς την με το νόμο με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τόνισε ότι είναι ορατός πια ο κίνδυνος παράκαμψης του εθνικού απολυτηρίου και των πανελλαδικών εξετάσεων και της δημιουργίας ιδιωτικών υπεραγορών εκπαίδευσης, όπου τα παιδιά θα μπαίνουν στην προσχολική αγωγή και θα αποφοιτούν με πανεπιστημιακό τίτλο χωρίς διαδικασίες διαφάνειας και ισονομίας. Πρότεινε για την αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού, κοινή δράση όλων των Ομοσπονδιών, γιατί από τις δραματικές εξελίξεις στην ιδιωτική εκπαίδευση απειλείται άμεσα το δημόσιο σχολείο και το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας.
Οι εκπρόσωποι όλων των Ομοσπονδιών, αφού απηυθύναν κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της 20ης Νοεμβρίου, δεσμεύτηκαν ότι θα συναντηθούν άμεσα για να καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης.