Συνεχίστηκαν  την Τρίτη 28/6/2022, οι εργασίες της  91ης Γ.Σ. της με την συζήτηση επί των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης και του Προγράμματος δράσης, αναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Η ανακοίνωση

Στη συζήτηση επί του 1ου Θέματος για τα Μισθολογικά-ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα, οι δυνάμεις της ΑΣΕ απεύθυναν  κάλεσμα να μη  δεχτούν οι εκπαιδευτικοί να πληρώσουν και να ματώσουν για τα συμφέροντα των λίγων, για τα κέρδη των εκμεταλλευτών. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι με φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, με διακοπές ρεύματος και δυσβάστακτους λογαριασμούς τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για συμμετοχή στον πόλεμο και στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Να σταθούμε απέναντι  στην αντιλαϊκή πολιτική που συνθλίβει τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, όλες τις πτυχές της ζωής μας, στις μυλόπετρες της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την εγκληματική στρατηγική του «κόστους – οφέλους».

Στο 2ο Θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, για το Ωράριο νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών ολιγοθέσιων σχολείων, οι αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης έφεραν  στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα της Προσχολικής Αγωγής και της διαχρονικής αδικίας με το ωράριο των Νηπιαγωγών. Ανέδειξαν  με εμφατικό τρόπο ότι δεν πάει άλλο με την απαξίωση της δουλειάς των Νηπιαγωγών, με τον φόρτο εργασίας, με την ανύπαρκτη στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ,  καλώντας το σώμα να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση για τη μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε όλα τα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους κατ’ αναλογία με ότι εφαρμόζεται σε όλες τις πολυθέσιες σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να υπάρχει πραγματικά ενιαίο ωράριο για όλους.

Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός της ομόφωνης ψήφισης του διεκδικητικού πλαισίου για το ωράριο νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών των ολιγοθέσιων σχολείων.

Σε σχέση με το 3ο Θέμα της Η.Δ. επιτεύχθηκε η ψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία, της πρότασης για καθολική αντίθεση στον νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ και τις συγχωνεύσεις  των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Όσον αφορά την διαμόρφωση και ψήφιση του Προγράμματος Δράσης, οι αντιπρόσωποι της ΑΣΕ με μαχητικότητα και τεκμηριωμένες ομιλίες  κατέθεσαν τους βασικούς άξονες δράσης για τη νέα συνδικαλιστική χρονιά. Μεταξύ άλλων,  κατέθεσαν προτάσεις για τα εξής ζητήματα:

·         Απεμπλοκή από τον πόλεμο, καμία εμπλοκή με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα. Να μη χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

·         Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα των ΜΚ 2015-2017, στήριξη όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους. Να μη γίνει καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.

·         Ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις. Άμεση εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.

·         Μέτρα στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών όπως  δωρεάν μετακίνηση από και προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, άμεση λύση στο στεγαστικό πρόβλημα με ευθύνη του Υπουργείου, επίδομα στέγασης σε όλους όσοι εργάζονται μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους, δωρεάν σίτιση για όλους.

·         Δικαίωμα υπηρεσιακών μεταβολών στους νεοδιορισμένους συναδέλφους μετά τον πρώτο χρόνο υπηρέτησης.

·         Να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί ο ν. 4808/21 (Χατζηδάκη).

·         Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

·         Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία όσων Τμημάτων Ένταξης χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ.

Κατατέθηκαν τα εξής  σχέδια απόφασης προς το σώμα της συνέλευσης:

1.      «Σχέδιο απόφασης για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τον διορισμό όλων των αναπληρωτών.

Με βάση τη συζήτηση που ανοίγεται από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με τα νέο σύστημα διορισμών, προετοιμάζεται το έδαφος για αλλαγές στα κριτήρια και τον τρόπο διορισμού που θα περιλαμβάνει γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Μόνο πρόκληση μπορούν να αποτελούν τα παραπάνω τη στιγμή που μέχρι και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ακάλυπτα κενά και χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοι, να ανοίξει ξανά  η συζήτηση για κριτήρια απολύσεων.

Η 91η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ αποφασίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ θα αποτελέσει αιτία πολέμου. Θα απαντηθεί με άμεσο αποφασιστικό αγώνα και απεργιακή μάχη. Εδώ και τώρα τα χιλιάδες κενά να καλυφτούν με χιλιάδες μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Κατάργηση του ν.4589 (Γαβρόγλου) που απαξιώνει πτυχίο και προϋπηρεσία.»

2.      «Σχέδιο Απόφασης για την αξιολόγηση.

Οι αντιπρόσωποι της 91ης ΓΣ της ΔΟΕ, επειδή θεωρούμε ότι η αξιολόγηση που προωθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ως σήμερα, με βάση το ψηφισμένο νομοθετικό πλαίσιο, οδηγεί σε κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών, αποφασίζουμε και κηρύσσουμε Απεργία Αποχή από κάθε μορφή αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών σε όλα τα επίπεδα. Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τον αγώνα που δίνει ο κλάδος εδώ και δύο σχεδόν χρόνια για την ακύρωση στην πράξη των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών.

Το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα (συνδικαλιστικά, νομικά, οργανωτικά) και να κηρύξει έγκαιρα Απεργία – Αποχή, ώστε να καλυφθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη μέρα  της νέας σχολικής χρονιάς. Η ατομική αξιολόγηση και η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων δε θα περάσουν. Ο κλάδος ενωμένος, με όλα τα μέσα που διαθέτει, για μια ακόμα φορά θα βγει νικητής.»

Για το θέμα της αξιολόγησης, παρότι η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών κατέθεσε ένα σύντομο σχέδιο απόφασης που θα μπορούσε να συσπειρώσει μια πλειοψηφία μέσα στο σώμα του συνεδρίου ώστε να δεσμευτεί το νέο ΔΣ για απεργία αποχή από 1η Σεπτέμβρη, τη μορφή εκείνη δηλαδή που συσπείρωσε το 95% του κλάδου, εκφράστηκαν οι αντιθέσεις μεταξύ των άλλων παρατάξεων και η συνέλευση δεν κατέληξε σε απόφαση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΗΣ Γ.Σ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ

Με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ και με μια ντροπιαστική διαδικασία, αποχώρησαν από το προεδρείο της συνέλευσης τα τρία μέλη τους, διακόπτοντας με πραξικοπηματικό τρόπο τις εργασίες της. Με τη μεθοδευμένη αποχώρησή τους, δεν κατέστη δυνατό να παρθεί απόφαση για το σοβαρότατο ζήτημα που αφορά στο διορισμό ΟΛΩΝ των αναπληρωτών και παράλληλα της δυναμικής αντίθεσης στον ενδεχόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Σε τοποθετήσεις τους οι αντιπρόσωποι της ΑΣΕ κατήγγειλαν τις παραπάνω μεθοδεύσεις δηλώνοντας: Κάποιοι επέλεξαν για μια ακόμη φορά τον δρόμο της υποταγής. ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ απόδειξαν με τον πλέον εξόφθαλμο τρόπο ότι η αναδίπλωσή τους μετά την απεργία  της 11ης του Οκτώβρη, ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής πολιτικής συμφωνίας με την «αξιολόγηση» και όχι προϊόν μιας λανθασμένης εκτίμησης των συνθηκών εκείνη τη στιγμή. Ξεσκεπάστηκαν, ότι και για τα δυο παραπάνω ζητήματα αιχμής για τον κλάδο, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του της ΔΑΚΕ της ΔΗΣΥ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινή γραμμή, μη όξυνσης της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική. Δε θέλουν να βαθύνει ακόμα περισσότερο η αμφισβήτηση των γενικότερων αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών, γιατί συμφωνούν στον πυρήνα των κατευθύνσεων της Ε.Ε. για το σχολείο.