Δείτε την ανακοίνωση από τον Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου:

Με συμπληρωμένες δύο και πλέον εβδομάδες απ’ τη διενέργεια των ηλεκτρονικών “εκλογών” για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ.Σ) και χωρίς προηγούμενη επίσημη πληροφόρηση των συναδέλφων για τα αποτελέσματα, το υπουργείο προχώρησε στον ορισμό της σειράς εκλογής των υποψήφιων αιρετών και στον διορισμό τους σε αυτά, αποδεικνύοντας τις προθέσεις του για την καλλιέργεια μιας …«νέας κουλτούρας συμμετοχής στα κοινά». Μιας κουλτούρας που η ιδιότητα της /του ψηφοφόρου εξαντλείται στο πάτημα ενός πλήκτρου και η όποια πληροφόρησή της/του για τα αποτελέσματα γίνεται ετεροχρονισμένα, μέσω της σειράς εκλογής των υποψήφιων αιρετών, με αδιευκρίνιστο επισήμως ακόμα και τον αριθμό εγγεγραμμένων και ψηφισάντων.

 

Βέβαια, απ’τα όσα το ίδιο το υπουργείο ανακοίνωσε κι απ’ τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι κατά τόπους σύλλογοι επιβεβαιώνεται η εικόνα μιας πολύ εκτεταμένης αποχής, που σε αρκετές περιοχές, ιδίως στην Αττική, λαμβάνει σαρωτικές διαστάσεις, φτάνοντας ακόμη και στο 90%, ενώ κατά μέσο όρο πανελλαδικά προσεγγίζει το 67%! Στις Κυκλάδες, έχοντας επισήμως για το ΠΥΣΠΕ 357 έγκυρα “ψηφοδέλτια” (δεν αναφέρεται ο συνολικός τους αριθμός) στους 1.450 περίπου υπηρετούντες, το ποσοστό αποχής φτάνει ή και ξεπερνά το 75% ( ! ),  αποτυπώνοντας για άλλη μια φορά την ηχηρή αγωνιστική απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών.

 

Ο παρακάτω πίνακας (πηγή: εκπαιδευτική λέσχη 14/11/2022) – με συγκριτικά στοιχεία δεκαετιών και τότε που η εν λόγω εκλογική διαδικασία γινόταν δια ζώσης, είτε Τετάρτη είτε Σάββατο – είναι ενδεικτικός του μεγέθους της αποχής και καθιστά αστήριχτα, τόσο τα αριθμητικά τεχνάσματα του υπουργείου όσο και τα επιχειρήματα όσων συνεχίζουν να επιμένουν στη δικαιολόγηση της συμμετοχής τους σε αυτές τις … εκλογές, σε μια περίοδο μάλιστα έντασης της αντιεκπαιδευτικής, αντιλαϊκής πολιτικής. 

 

 

Όμως, πέρα απ’ το πολύ υψηλό ποσοστό αποχής που από μόνο του δημιουργεί συνθήκες απονομιμοποίησης , εξίσου σημαντικό γεγονός είναι η ασυνήθιστη καθυστέρηση της επίσημης, πλήρους μορφής, έκδοσης των αποτελεσμάτων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν για χρονικές παρατάσεις της “ψηφοφορίας” από 1-3 ώρες σε κάποιες περιοχές, για “εκπρόθεσμες” υπενθυμίσεις συμμετοχής και ενδεχόμενη παραπληροφόρηση αναφορικά με την υποχρεωτικότητά της , δεν ενίσχυσαν απλώς τις εκπεφρασμένες αμφιβολίες για το κύρος της όλης διαδικασίας, αλλά απογοήτευσαν και ένα μεγάλο τμήμα όσων συμμετείχαν σ’ αυτή!

 

Γιατί αυτό που προέχει σε μια δημοκρατική εκλογική διαδικασία, περισσότερο ακόμη κι απ’ τα ίδια τα αποτελέσματα, είναι ο τρόπος διεξαγωγής τους και η άμεση χρονικά και πλήρης ενημέρωση όλων για αυτά, πολύ περισσότερο όταν προβάλλεται ως πρόοδος η χρήση τεχνολογικών μέσων. Διαφορετικά ενισχύονται οι αμφισβητήσεις, υποτιμώνται βασικά δικαιώματα των ψηφοφόρων αλλά και η έννοια του εννόμου συμφέροντος, αφού οι αποφάσεις που υπογράφουν οι αιρετοί στα υπηρεσιακά συμβούλια αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς.

 

Υπό αυτήν την έννοια, δεν μπορούν να έχουν θέση ούτε οι …θριαμβολογίες του υπουργείου για εκσυγχρονισμό και ευρεία συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες, ούτε βεβαίως οι… χαιρετισμοί νίκης των υποψηφίων. 

 

Οι όποιες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και σ’ αυτήν την περίπτωση μένουν δέσμιες της εικονικής τους πραγματικότητας, όπως τον καιρό της τηλεκπαίδευσης, που γινόταν λόγος για δήθεν γιγαντιαία αναβάθμιση, τη στιγμή που οι ιντερνετικές γραμμές αρκετών σχολείων σέρνονταν με … ταχύτητες χελώνας, περιορίζοντας τη σύνδεση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε ραδιοφωνική, και όπως τον καιρό της πανδημίας με τα ….ασφαλή σχολεία και ταυτόχρονα την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα.

 

Μόνη δημοκρατική διέξοδος παραμένει η δια ζώσης διενέργεια εκλογών, με τρόπο που θα διασφαλίζεται τόσο η εγκυρότητα, η διαύγεια και η αμεσότητα των αποτελεσμάτων, όσο και οι ενεργές συλλογικές διαδικασίες.

 

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας χαιρετίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που συντάχθηκε με το κάλεσμά του και τους 90 συνολικά Συλλόγους Π.Ε και Δ.Ε που έδωσαν τη μάχη ενάντια στις «εκλογές» της χειραγώγησης και διάλυσης των σωματείων.

 

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ελεύθερες δημοκρατικές δια ζώσης εκλογές, για το δικαίωμα όλων μας να ψηφίζουμε αυτό που θέλουμε μυστικά, καθολικά, μοναδικά. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την αποκατάσταση των δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών με εκλογές δια ζώσης παντού. Για να συνεχίσουμε να έχουμε συλλόγους , για να συνεχίσουμε να έχουμε Ομοσπονδία, για να έχουμε αιρετούς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025