Η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αναφέρει σε ανακοίνωσή της «ΝΕΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ – Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ!»

Η ανακοίνωση:

Στις 16/11, την Τετάρτη σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο είχε να συνεδριάσει από τις 10/10(!), η πλειοψηφία ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ, προχώρησε σε μία ακόμη πραξικοπηματική και αντιδημοκρατική ενέργεια. Αποφάσισαν να γίνει η ΓΣ προέδρων που ακύρωσαν και δεν πραγματοποιήθηκε στις 22/10, 3 μέρες μετά, στις 19/11 για να συζητηθεί, όπως γράφουν, 24ωρη απεργία από κοινού με τη ΔΟΕ. Η απόφασή τους για fast track ΓΣ προέδρων και η πρόταση απεργίας θέλουν να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την ταύτισή τους με τα σχέδια Κεραμέως στις ηλεκτρονικές εκλογές και την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του ΥΠΑΙΘ.

Στις 20/10 το ΔΣ της ΟΛΜΕ (πλειοψηφία ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ) αποφάσισε την αναβολή της ΓΣ προέδρων που είχε οριστεί για τις 22/10 γιατί δεν έβρισκαν χώρο για την πραγματοποίησή της! Ο πραγματικός λόγος ήταν ότι η ΓΣ των προέδρων θα ανέτρεπε την απόφασή τους για συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές της Κεραμέως, καθώς πολλές ΕΛΜΕ αποφάσιζαν η μία μετά την άλλη αποχή από αυτές. Όμως, οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι 28 ΕΛΜΕ βρήκαν χώρο σε σχολείο(!), συζήτησαν και τελικά 38 ΕΛΜΕ κάλεσαν από κοινού σε αποχή από τις εκλογές του υπουργείου. Η πλειοψηφία του κλάδου γύρισε την πλάτη και στο υπουργείο και στις κυβερνητικές παρατάξεις με μεγάλα ποσοστά αποχής.

Η απόφασή τους αυτή είναι αντιδημοκρατική και αντικαταστατική για τους εξής λόγους.
Αποτελεί πλήρη υποβάθμιση της ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ που έπρεπε από την αρχή της χρονιάς και έγκαιρα να συζητήσει για τα σοβαρά προβλήματα του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών και να χαράξει αγωνιστική πορεία. Δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο για να γίνουν ΓΣ των ΕΛΜΕ, για να συζητήσει και να αποφασίσει η βάση του κλάδου. Με δεδομένο ότι η 17/11 είναι η επέτειος του εορτασμού του Πολυτεχνείου, δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα πραγματοποίησης ΔΣ. Η σύγκλιση ΓΣ προέδρων καθίσταται εξαρχής εντελώς προσχηματική.
Είναι απόφαση με την οποία προετοιμάζουν την κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ που πρέπει να προηγούνται των Γενικών Συνελεύσεων προέδρων των ΕΛΜΕ και οι οποίες είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν μέσα σε δύο μέρες που απομένουν μέχρι τη Γ.Σ. προέδρων, και μάλιστα μία από αυτές ημέρα του Πολυτεχνείου.
Είναι απόφαση που παραβιάζει το καταστατικό της Ομοσπονδίας (άρθρο 35), σύμφωνα με το οποίο ΓΣ προέδρων που αναβάλλεται (λόγω μη απαρτίας, η περίπτωση μη εξεύρεσης χώρου δεν προβλέφθηκε στο καταστατικό!) πρέπει να γίνει σε 20 μέρες, χρονικό όριο που έχει παραβιαστεί.
Είναι φανερό ότι καμία πρόθεση δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ για να υπάρξει οργανωμένη απάντηση του κλάδου, όπως έχει την ευθύνη να κάνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι έβγαλαν ανακοίνωση για την 24ωρη απεργία στις 9 Νοέμβρη μόλις δύο ημέρες πριν την απεργία, ενώ δεν έχουν δώσει καμία συνδικαλιστική κάλυψη στον αγώνα των συναδέλφων κατά της αξιολόγησης. Ακόμη, αυτοί που κόπτονται «για να έχει ο κλάδος αιρετούς», δεν έχουν βγάλει ούτε μία ανακοίνωση για το όργιο παρατυπιών και παρανομιών στις Υπηρεσιακές Μεταβολές των ΠΥΣΔΕ, ούτε έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την μονιμοποίηση των νεοδιόριστων στην ειδική αγωγή. Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να συμπέσουν οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ με ΓΣ προέδρων για την εξυπηρέτηση του σχεδιασμού τους.
Με τις ενέργειές τους επιχειρούν να στερήσουν από τη βάση του κλάδου το δημοκρατικό δικαίωμα να συζητά και να αποφασίζει για τα προβλήματά του και να οδηγήσουν μια ιστορική Ομοσπονδία σε απονέκρωση και συναίνεση στα σχέδια του υπουργείου. Η ΔΑΚΕ βρικολάκιασε και από κοντά της και οι μόνιμοι συνοδοιπόροι της, τα ΣΥΝΕΚ, επαναφέρουν διαδικασίες που πριν δύο δεκαετίες, με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ), δεν κατάφεραν να καταργήσουν τις ΓΣ των ΕΛΜΕ και να αντικαταστήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις των προέδρων με Γενικά Συμβούλια τύπου ΑΔΕΔΥ. Ο στόχος τους είναι να αδυνατίσουν τη συμμετοχή της βάσης του κλάδου στις διαδικασίες με ανώτατο όργανο τις Γενικές Συνελεύσεις.
Η ρωγμή που δημιούργησαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΟΛΜΕ, με αποκορύφωμα την απόφασή τους για τις ηλεκτρονικές εκλογές, μπορεί να κλείσει μόνο από τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ΕΛΜΕ που βαδίζουν αγωνιστικό δρόμο, συνέβαλαν να γυρίσει ο κλάδος στην Κεραμέως και το ΥΠΑΙΘ με την αποχή στις ηλεκτρονικές εκλογές και πρέπει να συνεχίσουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για οργάνωση του αγώνα.
Σε μια τέτοια κατεύθυνση προτείνουμε
• Οι ΕΛΜΕ να μην ανεχθούν τους πραξικοπηματικούς σχεδιασμούς της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ και να καταψηφίσουν το τηλεγράφημα που μας στέλνουν και το παρουσιάζουν για εισήγηση της ΟΛΜΕ. Να απαιτήσουν νέα ΓΣ των προέδρων με βάση το καταστατικό (άρθρο 7 και 34) που θα τις ζητήσει το 1/10 των ΕΛΜΕ όλης της χώρας και θα διασφαλίζει τη δυνατότητα να προηγηθούν ΓΣ των ΕΛΜΕ.
• Να καταγγείλουν την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ και να απαιτήσουν την παραίτησή της από την ηγεσία της ΟΛΜΕ, καθώς και να ξεκινήσουν διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 32 του καταστατικού «προκειμένου να συζητηθεί θέμα εμπιστοσύνης προς το ∆.Σ. της ΟΛΜΕ». Το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να συγκαλέσει Γενικές Συνελεύσεις όταν υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα από το 1/10 των ΕΛΜΕ. Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ έχει χάσει την εμπιστοσύνη της βάσης του κλάδου στον οποίο πρέπει με δημοκρατικό τρόπο, μέσα από ΓΣ των ΕΛΜΕ, να δοθεί η δυνατότητα να εκφραστεί για την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ.
• Θεωρούμε ισχυρή την απόφαση των 32 ΕΛΜΕ κατά της εφαρμογής της αξιολόγησης που κατατέθηκε στη συνάντηση συντονισμού 28 ΕΛΜΕ στις 22/10. Είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει ο κλάδος για να σταματήσει την αξιολόγηση.
• Οι 38 ΕΛΜΕ που με το συντονισμό και τις αποφάσεις τους συνέβαλαν καθοριστικά στη νίκη του κλάδου για να μην περάσουν τα σχέδια Κεραμέως για χτύπημα των σωματείων μας οφείλουν να πάρουν την υπόθεση του κλάδου στα χέρια τους. Να ορίσουν συνάντηση συντονισμού των ΕΛΜΕ και να αναλάβουν να οργανώσουν την αγωνιστική πορεία του κλάδου με πολύμορφο, αποφασιστικό αγώνα διαρκείας με καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025