Τι αναφέρει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων:
Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και στη Συρία, οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες αποδεικνύουν ότι μπορεί οι σεισμοί να είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά δεν είναι φυσικό φαινόμενο οι συνέπειές τους. Γιατί η αντισεισμική προστασία των κτιρίων μπορεί να προβλεφθεί και να γίνει.
Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, δείχνει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση, στην οποία είχαν φέρει οι πολιτικές τους, τους σιδηροδρόμους, αλλά και τις ευθύνες ιδιωτών και επιχειρήσεων, που μπροστά στο κέρδος, δε διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Από τις τραγικές αυτές ειδήσεις και μετά, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, ξύπνησαν με ερωτήματα, αγωνίες, φόβο, σχετικά με την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, την ασφάλεια των παιδιών μας και όλης της σχολικής κοινότητας γενικότερα.
Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση των σχολείων σε ολόκληρη την Ελλάδα και ειδικά στην Κέρκυρα. Σχολεία, τα οποία είναι αξιολογημένα, αλλά ανυπεράσπιστα στα φυσικά φαινόμενα, σε καταιγίδες, σε σεισμούς. Σχολεία φτιαγμένα με ΣΔΙΤ, από την ΚΤΥΠ Α.Ε., η οποία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (κι όχι από τον ΟΣΚ που ήταν αποκλειστικά δημόσιος οργανισμός), συντηρημένα -σχεδόν- πάντα από ιδιώτες, μια και οι Δήμοι, δεν έχουν αρκετό προσωπικό, ώστε να μπορέσει να φροντίσει όλα τα σχολεία.
Κι όμως, σήμερα υπάρχει και γνώση και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να βοηθήσει για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από τον σεισμό. Και έτσι, ενώ πληρώνουμε και με το παραπάνω για δημοτικά τέλη, για φόρους, κ.α. ο κρατικός προϋπολογισμός διαχρονικά «βλέπει» τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης των κτιρίων, τον αντισεισμικό έλεγχο και την αντισεισμική θωράκιση ως κόστος….
Ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα;
-Στη χώρα μας υπάρχουν σχολικές μονάδες που έχουν χτιστεί προ των αντισεισμικών κανονισμών του 1959 καθώς και του 1985 που δεν έχουν υποβληθεί έως τώρα σε ουσιαστικό δευτεροβάθμιο έλεγχο (ανάθεση μελέτης, κλείσιμο της σχολικής μονάδας). Ακόμη όμως και για τα πιο σύγχρονα κτίρια, αυτά που έχουν κατασκευαστεί από το 1995 κι έπειτα, προκύπτουν ερωτηματικά καθώς ήδη συμπληρώνουν τα 30 έτη.
-Λόγω της έλλειψης σχολικής στέγης, έχουν πραγματοποιηθεί διαφόρων τύπων παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες για να «δημιουργηθούν νέες αίθουσες» χωρίς να γνωρίζουμε εάν έχουν επηρεάσει και σε ποιο βαθμό τη στατικότητα των κτιρίων. Για όλους τους παραπάνω λόγους, μας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος πέραν του Ταχέως Οπτικού.
-Το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει στην απαράδεκτη κατάσταση η ευθύνη για τη συντήρηση των σχολείων να βρίσκεται στους Δήμους (με τη χρηματοδότηση να είναι μειωμένη κατά 70%) και γενικότερα για την κακή κατάσταση των σχολείων να μην φταίει δήθεν ποτέ κανείς συγκεκριμένα αλλά όταν κάτι καλό γίνεται, όλοι να διεκδικούν τις δάφνες…Αυτό το καθεστώς των ανευθυνο-υπεύθυνων πρέπει να τελειώσει.
-Η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας για την επιμόρφωση των στελεχών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων από τους κινδύνους που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, μεταξύ των οποίων και οι σεισμοί, είναι αναγκαία αλλά δεν λύνει το βασικό πρόβλημα: Το θέμα δεν είναι απλά να μάθουμε να εκκενώνουμε το σχολείο ή να κρυβόμαστε κάτω από τα θρανία αλλά να έχουμε ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ!
– Το σχολικό συγκρότημα στο Μαντούκι, το Γυμνάσιο Φαιάκων και μια σειρά άλλα σχολεία, χρήζουν της άμεσης προσοχής και παρέμβασης, ώστε μαθητές, εκπαιδευτικοί κι εργαζόμενοι στα σχολεία να παραμείνουν ασφαλείς.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το θέμα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων και καλεί όλους τους φορείς του εκπαιδευτικού κόσμου, να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα σχολεία των παιδιών μας:
· Να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολείων. Να ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος και να γίνει ο δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος σε όσα σχολεία έχει κριθεί ότι απαιτείται με κρατική χρηματοδότηση.
· Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές.
· Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα.
· Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες, φωτιστικά υλικά, πόρτες, τζάμια κ.λπ.).
· Την καθιέρωση μητρώου συντήρησης και ελέγχου των σχολικών κτιρίων με ευθύνη του κράτους.
· Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη για τη μελέτη, ανέγερση, συντήρηση και επισκευή όλων των σχολικών κτιρίων.
· Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Καλούμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ, την ΑΔΕΔΥ, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τα Εργατικά Σωματεία, να συζητήσουν το ζήτημα στα διοικητικά τους συμβούλια, να προβληματιστούν για την ασφάλεια των σχολικών μονάδων και να προβούν σε αποφάσεις και ενέργειες.
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας θα επιδιώξει συνάντηση με τις τεχνικές υπηρεσίες και των τριών Δήμων της Κέρκυρας, προκειμένου να ενημερωθούμε αναλυτικά για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων του νησιού!
Η ασφαλής και σύγχρονη σχολική στέγη είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής!