Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, απαιτώντας να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, αναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του Π.Α.ΜΕ.
Η ανακοίνωση
«Απόσυρση τώρα» του αντιδραστικού νομοσχεδίου, ήταν το μήνυμα που έστειλε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, απαιτώντας να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, το οποίο εντείνει τους ταξικούς φραγμούς σε βάρος των παιδιών των εργατικών – λαϊκών οικογενειών αλλά και τον αυταρχισμό απέναντι στους εκπαιδευτικούς.
Επίσης, απαίτησαν να γίνουν τώρα μαζικοί διορισμοί, να παρθούν μέτρα προστασίας στα σχολεία.
Μετά την συγκέντρωση στα Προπύλαια και τους χαιρετισμούς που έγιναν εκεί, ακολούθησε μια μαχητική πορεία προς την Βουλή, όπου ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση.
«Η αυτονομία είναι μια απάτη, φορτώνει κι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη», «Κούλη, Κεραμέως ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. «Όχι στην παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν, ενώ το πανό στην κεφαλή έγραφε: «Απόσυρση τώρα».
Ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, υπογράμμισε πως όσο και αν χρησιμοποιούν εύηχα λόγια για το νομοσχέδιο, η κοινωνία θα τους γυρνά την πλάτη. Φάνηκε και από τη χθεσινή κινητοποίηση ότι δεν νοιάζονται για τα πραγματικά προβλήματα, αφού δεν δεσμεύτηκαν για κανένα μέτρο προστασίας της υγείας στα σχολεία, σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι πρόκληση αντί για μέτρα προστασίας στα σχολεία, να φέρνει η κυβέρνηση ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Οι εκπαιδευτικοί «δεν θα κάνουν βήμα πίσω» από τη διεκδίκηση ενός σχολείου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, κατέληξε.
Ο Βαγγέλης Φιλέρης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, τόνισε πως με την αναμόρφωση του θεσμού του Σχολικού Συμβουλίου (άρθρο 100) το νομοσχέδιο αλλάζει τη σύνθεση που είχε μέχρι σήμερα το Σχολικό Συμβούλιο, σε βάρος τόσο του Συλλόγου Γονέων όσο και των μαθητών, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η αλλοίωση του χαρακτήρα του Συλλόγου Γονέων μέσα από τη συμμετοχή του στην αναζήτηση χορηγών και στη σύνδεση του σχολείου με την αγορά.
Η Δέσποινα Χούτα, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Σωκράτης» αναφέρθηκε στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο, που το κάνουν ακόμα πιο αντιδραστικό, όπως οι υπερεξουσίες στους διευθυντές, που περιορίζουν το ρόλο του συλλόγου διδασκόντων. Πρόσθεσε ότι ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης σημαίνει μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, μείωση μαθητών ανά τάξη, συνεχής επιμόρφωση εκπαιδευτικών, κ.α. (δείτε εδώ το video).
O Χρήστος Μπαλωμένος, από την ΕΛΜΕ Πειραιά, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις ενάντια στην μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε πρότυπο, τονίζοντας πως αποτελεί, μαζί με άλλους αγώνες του τελευταίου διαστήματος «μαγιά» για τους αγώνες που έρχονται.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία των εκπαιδευτικών, φορείς του γονεϊκού κινήματος, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας και εργατικά συνδικάτα. Με τα δικά τους πανό διαδήλωσαν επίσης η ΟΓΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.
Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκαν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του Κόμματος.
Οι μαθητές, πίσω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, έδωσαν δυναμικό «παρών, διατρανώνοντας μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο.
Εναντιώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που αλλάζει τον χαρακτήρα του σχολείου, που κατηγοριοποιεί τους μαθητές, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, αναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και ουσιαστικά αφήνει απ’ έξω τα παιδιά των φτωχών – λαϊκών οικογενειών. Οι μαθητές συνεχίζουν να διεκδικούν το σχολείο που έχουν ανάγκη, το σχολείο που δεν είναι ευκαιρία αλλά δικαίωμα για όλους.
Ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κάτω από όλες τις συνθήκες.